Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Masaža i 'skeniranje' tijela su recepti protiv stresa dr. Oza

Masaža i 'skeniranje' tijela su recepti protiv stresa dr. Oza
1

Glavobolja, čir želuca, visok tlak i nesanica tek su blaže bolesti nastale zbog stresa, a svakodnevne brige uzrokuju gotovo 90 posto bolesti, tvrdi doktor Oz

VIDEO

Blagdanski stres ne morate “utapati” u pjenušavoj kupki ili kaloričnoj hrani, poručuje dr. Oz te otkriva učinkovite antistresne strategije. Prvi korak je otkrivanje uzroka stresa. Iako vam se možda čini da je to lak posao jer mislite da znate zašto ste pod stresom, činjenica je da je vrlo teško otkriti što nas uistinu muči. Primjerice, iskaljujete li ljutnju na djeci, to često nije reakcija na nešto što je dijete učinilo nego na preopterećenost poslom i gomilom novih zaduženja. 

Pronađite stoga pravog uzročnika stresa, no u potrazi za njim ne kopajte po prošlosti, nego se usredotočite na sadašnjost te na svoje emocije i osjetila. Lezite, zatvorite oči i polako “skenirajte” tijelo osluškujući svaki njegov dio. Usredotočite se na disanje i pratite prirodan protok zraka kroz pluća. Obratite potom pozornost na nožne prste osjećate li u njima promjene temperature, napetost ili trnce. 

Mislima putujte preko stopala, peta i gležnjeva prema koljenima, bedrima i zdjelici te “skeniranje tijela” završite grlom, čeljusti, jezikom, licem i na kraju čelom.

I život treba "veliko spremanje"

Stres ćete lakše pobijediti nakon što sve druge životne aspekte, od općega zdravstvenog stanja, preko kvalitete spavanja, pa do prehrambenih navika, dovedete u red. Primjerice, kada ste neispavani, tijelo proizvodi znatno više hormona stresa te postajete i mnogo ranjiviji na štetan utjecaj stresa. Procijenite stoga koja područja vašeg života ne funkcioniraju dobro te ih popravite. 

Živite u trenutku punim plućima

Potrudite se izaći iz kandži prošlosti i oslobodite se straha od budućnosti. I prošlost, ali i vizije budućnosti, mogu biti okidači za stres. Usredotočite se stoga na sadašnjost i punim plućima proživljavajte svaki lijepi trenutak te ćete mnogo lakše izaći na kraj sa stresom.

Dok sjedite - zaposlite mišiće

Naprezanje i opuštanje mišića pomoći će vam da istjerate nagomilani stres. Dok sjedite ili ležite, snažno napnite mišiće u nogama, a potom ih opustite. Postupno, jednu po jednu, napinjite te potom opuštajte pojedine skupine mišića nogu, trbuha, leđa, vrata, ruku, lica i glave. Kada završite ciklus, opustite se na nekoliko minuta.

Emocije nas potiču na krive korake

Ako ste depresivni ili tužni, povlačite se u sebe, a kad ste ljutiti, iskaljujete svoj bijes vičući. Takvo ponašanje potaknuto raspoloženjem samo pojačava emocije. Stoga djelujete na suprotan način. Kada ste ljutiti, pokažite empatiju, a ako ste depresivni, izađite među ljude. Preuzmite kontrolu i ne dajte da emocije upravljaju vašim životom. 

Automasaža s mirisom lavande

U kupku stavite nekoliko kapi ulja lavande koja potiče proizvodnju dopamina i serotonina zaslužnih za dobar osjećaj. Dok se opuštate, masirajte područje između obrva. Tu su akupresurne točke spojene na pinealnu žlijezdu koja luči melatonin - “kontrolor” našeg unutrašnjeg sata. Potom prst pomičite prema sredini obrve.

Za brojne bolesti kriv je stres

Stres je mnogo više od lošeg raspoloženja uzrokovanog mnoštvom obveza ili napornim tjednom. To je psihičko i emocionalno stanje koje ostavlja otisak na kvaliteti života te može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Za čak 90 posto posjeta liječniku krive su bolesti usko povezane sa stresom. Glavobolja, čir želuca, povišen krvni tlak, bol u prsima i nesanica samo su neke od zdravstvenih tegoba uzrokovanih stresom. Dugotrajan stres povećava rizik od srčanih bolesti, raka i depresije te pogoršava zdravstveno stanje dijabetičara, astmatičara i oboljelih od artritisa. 

Da biste spriječili posljedice stresa - stanite na loptu i posvetite se sebi, savjetuje dr. Oz, koji je razradio i jednostavan “ratni” plan uz pomoć kojeg ćete pobijediti tog opasnog neprijatelja zdravlja. Za početak jedanput na dan uzmite multivitaminski preparat koji sadrži vitamine A, C, E te vitamine kompleksa B. Kao što ulje podmazuje motor, vitamini i hranjive tvari čuvaju tijelo od prekomjernog trošenja.

Iz začaranog kruga izvlači higijena sna

Stres uništava san, a nedostatak sna vodi još većem stresu. Da biste razbili taj začarani krug - dobro se naspavajte. Uvijek, pa čak i vikendom, idite spavati i budite se u isto vrijeme. Izbacite televizor iz spavaće sobe, a u večernjim satima izbjegavajte napetost, kofein i alkohol.

Začinite jelovnik vitaminom C

Vitamin C je antioksidans i pomaže u borbi protiv oštećenja stanica do kojeg dolazi kad smo pod pritiskom te može spriječiti aktivaciju hormona stresa kortizola. Za doručak pojedite naranču, kivi ili krišku manga. Ručku dodajte crvenu, narančastu ili žutu papriku. Za večeru se počastite slatkim krumpirom ili iskušajte recepte s ružmarinom koji pomaže u ublažavanju tjeskobe.

Kretanjem do boljeg raspoloženja

Istraživanja su pokazala da vježbanje popravlja samopouzdanje, ublažava neugodne simptome povezane s depresijom i tjeskobom te potiče stvaranje endorfina koji ublažava stres i smiruje. Otiđite u 10-minutnu šetnju, popnite se uz deset stuba ili napravite deset skokova. Cilj je da u danu napravite 10.000 koraka.

Uz malu pomoć prijatelja

Kvaliteta odnosa s partnerom i prijateljima utječe na imunitet te na sposobnost tijela da se odupre bolestima. Uz potporu prijatelja lakše se smijemo i plačemo, a što je mreža prijatelja veća i jača, to se lakše odupiremo stresu te smo zdraviji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom