Lifestyle

Komentari 2

Maska za lice može utjecati na zdravlje usta - evo što pomaže

Maska za lice može utjecati na zdravlje usta - evo što pomaže

Imate li osjećaj da su vam usta suha ili vam krvare desni? Razlog može biti u nošenju maske jer ona može poremetiti mikrobiom usne šupljine te stvoriti okružje za infekcije

Ako ste primijetili da u posljednje vrijeme imate tegobe s usnom šupljinom, na zubima su vam se pojavile mrlje ili imate loš dah, uzrok može biti činjenica da dugo nosite masku, piše Yahoo.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pravilno staviti različite maske na lice

Stomatolog Gerry Curatola objašnjava što vodi do tog stanja, i još važnije, kako mu doskočiti.

Kaže da dok nosite masku za lice, u ustima se koncentrira ugljični dioksid koji stvara kiselije okružje. Zbog toga nastaje neravnoteža oralnog mikrobioma jer u našim ustima žive stotine milijardi mikroorganizama te utječu na način na koji naše tijelo potiče zdravlje i odgovara na bolesti. Bez zdrave usne šupljine narušeno je i zdravlje tijela.

- Naučili smo kako je naš imunitet ključan u borbi protiv COVID-a, pa ako imate upalni proces u ustima, vaš imunitet je snižen - kaže Curatola te ističe da je važno razumjeti povezanost zdravlja usta i tijela. Kaže da nam pet koraka može pomoći u stvaranju zdravijeg mikrobioma, smanjenju upale i uklanjanja toksina kako bismo se učinkovitije borili protiv uzročnika bolesti.

1. Pasta za zube

Birajte paste sa vitaminima i mineralima koje smanjuju upalu, a možete ih koristi za četkanje zuba ili kao masku za desni.

2. Probiotici

- Svatko tko nosi masku trebao bi uzimati probiotike svakog dana - savjetuje on.

Greek yogurt in a glass jars

3. Antioksidansi

Curatola savjetuje i da unosimo što više antioksidansa, bilo kroz prehranu ili dodatke prehrani.

4. Vitamin C i cink

Proizvodi i dodaci prehrani koji sadrže vitamin C i cink pomažu u osnaživanju imunološkog sustava.

5. Redovita higijena

Curatola objašnjava da je najjednostavniji način za brigu o svom zdravlju redovita higijena zuba i usne šupljine.

- Izbjegavajte grickalice i unos šećera između obroka, jer i to utječe na mikrobiom. Redovito konzumirajte vodu i ne preskačite posjet stomatologu - poručio je ističući kako je važno nositi masku, ali svi bismo pritom morali biti svjesni što se zbiva iza nje kako bismo se bolje zaštitili i očuvali zdravlje.

POGLEDAJTE 2. EPIZODU FIRME: Ono kad je kolegica bivša manekenka

 

Najčitaniji članci