Lifestyle

Komentari 9

Mitovi o mlijeku: Je li doista nezdravo i koliko zaista deblja

Mitovi o mlijeku: Je li doista nezdravo i koliko zaista deblja

Danas pijemo manje mlijeka nego ikad prije, a čaša punomasnog mlijeka daje tijelu sve potrebne minerale, vitamine,jod i masne kiseline te sadrži tek oko 130 kalorija

Posljednjeg desetljeća popijena količina mlijeka u dramatičnom je padu i iznosi oko 80 litara po čovjeku, ponajviše zbog brige o težini kao i sve više slučajeva intolerancije na tu zdravu tekućinu. No mlijeko je ključno za razvoj mozga u maternici, kao i u kasnijoj dobi za jače kosti i manji rizik od nastanka osteoporoze. Nutricionistički stručnjaci su odlučili razjasniti popularne mitove o mlijeku.

Mit 1: Mlijeko je za djecu

Čaša mlijeka na dan organizmu osigurava polovicu potrebnog joda, što je važno za održavanje štitnjače zdravom, objašnjava dr. Elisabeth Weichselbaum iz britanskog Instituta za nutricionizam. Mlijeko je bogato i kalcijem te iako se bez njega može živjeti, ono je namirnica koja tijelu daje potrebne vitamine i minerale, pa na taj način štiti naš imunitet.

Mit 2.: Mlijeko jako deblja

Čaša punomasnog mlijeka sadrži tek oko 134 kalorije, što osporava tvrdnje kako mlijeko ima loš utjecaj na vitku liniju. Zapravo je znatno zdravije popiti čašu mlijeka nego pojesti čokoladicu koja sadrži dvostruko više kalorija. Punomasno mlijeko ima u svom sastavu oko 3,5 posto mliječne masti, poluobrano 1,7 posto, a obrano 0,3 posto i najbolji je izbor za one koji žele zdravo mršaviti.

Mit 3: Obrano je bolje od punomasnog mlijeka

Oni koji prijeđu s punomasnog na obrano mlijeko na taj način organizmu uskraćuju unos zasićenih masti. Dobra je vijest da obrano mlijeko i dalje sadrži zdrave nutritivne sastojke, ali se ono ne preporuča djeci mlađoj od dvije godine kojoj je potrebno punomasno mlijeko za zdrav rast i razvoj.

Mit 4. Cijena organskog ili sojinog mlijeka je previsoka

Postoje dokazi da bi kvaliteta organskog i sojinog mlijeka mogla opravdati njegovu cijenu koja je veća nego kod običnog mlijeka. Istraživanje Sveučilišta Newcastle pokazalo je da orgasnko mlijeko sadrži veće količine esencijalnih masnih kiselina, a dobar su odabir za oni koji imaju netoleranciju na laktozu.

Na zdravakrava.hr pročitajte zašto je organsko mlijeko toliko bolje od običnog.

Najčitaniji članci