Lifestyle

Komentari 131

Mnogima je nedostižni san: Ovo su najčešći mitovi i zablude o ravnom trbuhu i kako ga postići

Mnogima je nedostižni san: Ovo su najčešći mitovi i zablude o ravnom trbuhu i kako ga postići

Ne radi se samo o fizičkom izgledu, o tome da ćete izgledati lijepo ako vam se ističu trbušni mišići, već je trbuščić bez masnih naslaga odraz vašeg općeg zdravstvenog stanja

Osim genetike, koja sigurno ima prste u tome kako naš trbuh može, ili će izgledati, zasigurno postoje druge stvari koje igraju ulogu u tom istom procesu. Ne smijemo nikako zanemariti način na koji se hranimo, kao ni vrijeme koje provodimo baveći se bilo kojom vrstom tjelesne aktivnosti. Puno trbušnjaka neće nužno skinuti masno tkivo s trbuha. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Sigurno da je najbolji način da se riješite masnih naslaga na vašem tijelu tako što će ono morati potrošiti više kalorija nego što ste ih unijeli u vaš organizam, odnosno unos hrane važan je jednako kao i tjelovježba. Ali, moramo biti svjesni da kalorije gubimo na svim mjestima na tijelu, a ne samo na onima na kojima bi željeli. Većinu žena, kao i velik broj muškaraca muči masnoća na području trbuha. 

Postoji nekoliko najčešćih grešaka, određenih ustaljenih mišljenja koja vas vode na krivi put jer ne daju željene rezultate pa vas često navode da odustanete od napora koji ste mislili uložiti u svoje trbušnjake. Mnoga istraživanja pokazuju da je najteže skinuti kilograme s područja trbuha. Donosimo vam nekoliko uvriježenih mitova i zabluda o ravnom trbuhu, kao i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ih razbijete.

Trbušnjaci

Trbušnjaci, isključivo oni kao vježba, neće izravnati vaš trbuh. Istina je da mišići na trbuhu postoje, samo su kod nekih osoba istaknuti, dok su kod nekih skriveni ispod masti. Fokusiranje na skidanje masti s područja trbuha, nećete postići samo trbušnjacima, već aerobnim vježbama, poput trčanja, hodanja ili rolanja. Također, kada izvodite trbušnjake, pobrinite se da ih radite pravilno i potražite pomoć nekog iskusnog. 

Izgladnjivanje

Mnogi smatraju da je izgladnjivanje jedini način da dođete do ravnog trbuha. Osim što to nije istinito, izgladnjivanje nije ni zdravo. Smanjeni unos kalorija izgladnjivanjem neće vas brže dovesti do željenih rezultata. Samo ćete poremetiti metabolizam, i u konačnici dugoročno napraviti više štete nego koristi. 

Spavanje

Neka vam navika postane raniji odlazak na spavanje, osim što ćete time izbjeći nepotrebne strasti za grickalicama i unosom viška hrane, već ćete biti redovitim i dovoljnim snom odmorniji i vaš metabolizam bolje će funkcionirati preko dana. Ako želite sagorijevati kalorije i držati razinu kortizola pod kontrolom neizostavno je imati šest do osam sati kvalitetnog sna.

Obroci

Potrebna su vam tri glavna obroka i barem dva manja međuobroka. Ne izgladnjujte se. Dijetne tablete i suplementi mogu biti također mogu biti primamljivi, različite vrste vam obećavaju brz dolazak do ravnog trbuha, no je li treba vjerovati u sve što vam obećavaju. Ne postoji čudesan ni brz lijek za vitku liniju. Umjesto dodataka, bavite se tjelesnom aktivnošću jer ćete tako najbrže doći do rezultata. Jedite obrok svakih tri do četiri sata, a nikada ne preskačite doručak. Istraživanja su dokazala kako su osobe koje preskaču doručak sklonije prejedanju u kasnijim satima. 

Thinkstock

Prehrana i ugljikohidrati

Planirajte svoju prehranu unaprijed i izbjegavajte nezdravu hranu. Fokusirajte se na pravilan unos hrane. Izbjegavajte bilo kakve šećere. Velika je zabluda kako su ugljikohidrati štetni za vitku liniju i zdravlje. Ugljikohidrati neće naškoditi sagorijevanju kilograma. Važno je samo znati koje od njih uvrstiti u prehranu. Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u namirnicama kao što su zobene pahuljice, cjelovite žitarice i proizvodi od cjelovitih žitarica su pravilan izbor jer oni moraju biti dio pravilne prehrane, uz puno voća i povrća, nemasnog mesa i ribe. 

Fotolia

Postoje neke od namirnica koje vam mogu pomoći da se riješite suvišnih kilograma poput maslinovog ulja, bademi, špinat, grah, avokado, grejp,  jabuke, jaja, maslaci od orašastih plodova, grčki jogurt, gljive, rajčice, losos, cjelovite žitarice, bobičasto voće, brokula, šparoge, češnjak, tamna čokolada.  

 

Najčitaniji članci