Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kuće samo 'otklizale' u more

Moć prirode: Zastrašujuć video otkrio trenutak kad je val blata odvukao osam kuća u more...
1

Riječ je o prirodnoj pojavi zbog velike količine vode na padinama planine Alta, koja omekša tlo i dovede do toga da ono počne proklizavati. Uzrok mogu biti topljenje snijega ili obilne kiše

VIDEO

Ogromni, 610 metara širok blatni val progutao je u srijedu osam kuća pored oceana u sjevernoj Norveškoj. Srećom, u incidentu koji su mještani zabilježili kamerom nitko nije ozlijeđen. Na snimci se vidi trenutak kad se čini da ogromni dio kopna 'klizi' u more.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Viajar a Noruega (@viajarnoruega)

Klizanje je trajalo još nekoliko sati nakon što je početni val 'rastjerao' kuće na tom području, a tlo je i dalje nestabilno, izvijestili su mediji. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pas Garo osvojio srca svih mještana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:08

Nalet blata sa stijenom bio je visok oko 150 metara i prošao je kroz zapadni dio Kråkneseta, idiličnog gradića u općini Alta. Potjerao je osam kuća koje su otklizale prema moru, pa u video prilogu izgledaju kao da se spuštaju u vodu na zemljanoj splavi.

Mještanin je postao svjestan što se događa nakon što je čuo glasan prasak. Isprva je vjerovao da ima uljeza u domu, kaže se u izvještaju Forbesa. No, kad je postao svjestan toga što se zapravo događa, istrčao je iz kuće i uhvatio kamerom nevjerojatan događaj koji je uslijedio, prenosi portal IFL Science! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Spinn Treningssenter (@spinntreningssenter)

Policija je o klizanju blata obaviještena oko 15.45 sati, pokrenuvši spasilačku misiju. Iako nitko nije ozlijeđen, jedna osoba je morala biti evakuirana iz obližnjeg posjeda. I jedan pas je završio u vodi, no uspio je doplivati na suho, gdje je zahvalno dočekao spasioce iz helikoptera. Video o njegovom spašavanju možete pogledati ovdje.

Ekstremne kiše u Dalmaciji: Bujica nosila sve pred sobom u Selinama, nastala velika šteta
Ekstremne kiše u Dalmaciji: Bujica nosila sve pred sobom u Selinama, nastala velika šteta

Valovi blata su velike količine vode koja uzrokuje brzo erodiranje tla na strmim padinama koje se spuštaju do mora, kakva je i planina Alta. Voda dolazi od velikih količina otopljenog snijega na gornjim dijelovima planine, no može biti i od obilnih kiša. Kako se nagli priliv vode miješa s tlom, ono omekšava i počinje kliziti niz padinu, skupljajući se u veliki val. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...