Lifestyle

Komentari 0

Motorna vozila i igračke ove su godine na vrhu popisa opasnih neprehrambenih proizvoda

Motorna vozila i igračke ove su godine na vrhu popisa opasnih neprehrambenih proizvoda

Kad je riječ o motorima, poduzete mjere uglavnom su se odnosile na opozive nakon otkrivanja tehničkih problema, a za igračke na prisutnost opasnih kemikalija i gumb baterija

Europska komisija objavila je godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate za brzo obavještavanje o opasnim neprehrambenim proizvodima. Izvješćem su obuhvaćena upozorenja prijavljena tijekom 2021. i mjere koje su nacionalna tijela poduzela u tom pogledu. U tom godišnjem izvješću automobili su prvi put na vrhu popisa prijavljenih proizvoda, a nakon njih slijede igračke. Osim toga, u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 zaštitna oprema, kao što su maske za lice, i dalje čini znatan dio prijavljenih proizvoda.

POGLEDAJTE VIDEO: Dječak krade igračke

S obzirom na preusmjeravanje potrošnje na platforme za internetsku prodaju, razvijeni su i novi instrumenti za bolju zaštitu potrošača koji kupuju na internetu i uklanjanje opasnih proizvoda s tržišta. U skladu s tim ciljevima Komisija pokreće i novi alat za internetski nadzor pod nazivom „web crawler” koji će nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju nesigurnih proizvoda koji se nude na internetu, a navedeni su u sustavu Safety Gate.

- Sustav Safety Gate ponovno se pokazao ključnim alatom za zaštitu potrošača od opasnih proizvoda. Ponosan sam i na činjenicu da se sustav stalno nadograđuje i jača. Vrlo je važno da se sustav Safety Gate prilagodi novom potrošačkom okruženju. Na taj način možemo osigurati da sustav i nadalje bude učinkovit alat za jedinstveno tržište koji služi za zaštitu potrošača u svim okolnostima - izjavio je povjerenik za pravosuđe i zaštitu potrošača Didier Reynders.

U 2021. tijela zemalja koje sudjeluju u mreži Safety Gate razmijenila su 2142 upozorenja putem sustava. Prvi je put najveći broj upozorenja prijavljen u kategoriji „motorna vozila”, nakon čega slijede „igračke” i „električni uređaji i oprema”. Kad je riječ o motornim vozilima, poduzete mjere uglavnom su se odnosile na opozive nakon otkrivanja tehničkih problema, dok su za igračke bile usmjerene na prisutnost opasnih kemikalija i gumb baterija. Nadalje, najčešći problemi prijavljeni za električne uređaje i opremu povezani su s izlaganjem dijelova pod naponom i pregrijavanjem.

S nastavkom pandemije mjere nadzora uključivale su niz proizvoda povezanih s bolešću COVID-19. Bilo je mnogo upozorenja povezanih sa zaštitnom opremom, a posebno sa zaštitnim maskama. Pet najčešće prijavljenih rizika bili su tjelesne ozljede, kemikalije, požar, gušenje i električni šokovi. 

Komisija zato pokreće novi alat za internetski nadzor pod nazivom „web crawler”. Tim će se alatom nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju opasnih proizvoda koji se nude na internetu, a prijavljeni su u sustavu Safety Gate. Alatom će se utvrditi i automatski popisati sve te ponude, što će tijelima kaznenog progona omogućiti da pronađu ponuditelja i nalože učinkovito povlačenje tih ponuda.

Od 2003. sustav Safety Gate omogućuje brzu razmjenu informacija između država članica EU-a/EGPa, Ujedinjene Kraljevine (Sjeverna Irska) i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača. Na taj se način mogu poduzeti odgovarajuće mjere i proizvodi se mogu ukloniti s tržišta.

Do sada su sporazum o suradnji s državama članicama na uklanjanju opasnih proizvoda sa svojih internetskih stranica potpisali predstavnici jedanaest pružatelja usluga internetske prodaje: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy i Joom.

Najčitaniji članci