Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Motorna vozila i igračke ove su godine na vrhu popisa opasnih neprehrambenih proizvoda

Motorna vozila i igračke ove su godine na vrhu popisa opasnih neprehrambenih proizvoda

Kad je riječ o motorima, poduzete mjere uglavnom su se odnosile na opozive nakon otkrivanja tehničkih problema, a za igračke na prisutnost opasnih kemikalija i gumb baterija

VIDEO

Europska komisija objavila je godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate za brzo obavještavanje o opasnim neprehrambenim proizvodima. Izvješćem su obuhvaćena upozorenja prijavljena tijekom 2021. i mjere koje su nacionalna tijela poduzela u tom pogledu. U tom godišnjem izvješću automobili su prvi put na vrhu popisa prijavljenih proizvoda, a nakon njih slijede igračke. Osim toga, u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 zaštitna oprema, kao što su maske za lice, i dalje čini znatan dio prijavljenih proizvoda.

POGLEDAJTE VIDEO: Dječak krade igračke

Pokretanje videa...

Maleni Peyton je tek prohodao, a već krade sve što stigne: 'Mijenjanje pelena s njim je kao lov na blago' VIDEO

S obzirom na preusmjeravanje potrošnje na platforme za internetsku prodaju, razvijeni su i novi instrumenti za bolju zaštitu potrošača koji kupuju na internetu i uklanjanje opasnih proizvoda s tržišta. U skladu s tim ciljevima Komisija pokreće i novi alat za internetski nadzor pod nazivom „web crawler” koji će nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju nesigurnih proizvoda koji se nude na internetu, a navedeni su u sustavu Safety Gate.

Napravite svojoj mački zabavnu igračku: YouTuber otkriva kako
Napravite svojoj mački zabavnu igračku: YouTuber otkriva kako

- Sustav Safety Gate ponovno se pokazao ključnim alatom za zaštitu potrošača od opasnih proizvoda. Ponosan sam i na činjenicu da se sustav stalno nadograđuje i jača. Vrlo je važno da se sustav Safety Gate prilagodi novom potrošačkom okruženju. Na taj način možemo osigurati da sustav i nadalje bude učinkovit alat za jedinstveno tržište koji služi za zaštitu potrošača u svim okolnostima - izjavio je povjerenik za pravosuđe i zaštitu potrošača Didier Reynders.

U 2021. tijela zemalja koje sudjeluju u mreži Safety Gate razmijenila su 2142 upozorenja putem sustava. Prvi je put najveći broj upozorenja prijavljen u kategoriji „motorna vozila”, nakon čega slijede „igračke” i „električni uređaji i oprema”. Kad je riječ o motornim vozilima, poduzete mjere uglavnom su se odnosile na opozive nakon otkrivanja tehničkih problema, dok su za igračke bile usmjerene na prisutnost opasnih kemikalija i gumb baterija. Nadalje, najčešći problemi prijavljeni za električne uređaje i opremu povezani su s izlaganjem dijelova pod naponom i pregrijavanjem.

Za spavanje na boku treba imati dobar jastuk i dobru poziciju
Za spavanje na boku treba imati dobar jastuk i dobru poziciju

S nastavkom pandemije mjere nadzora uključivale su niz proizvoda povezanih s bolešću COVID-19. Bilo je mnogo upozorenja povezanih sa zaštitnom opremom, a posebno sa zaštitnim maskama. Pet najčešće prijavljenih rizika bili su tjelesne ozljede, kemikalije, požar, gušenje i električni šokovi. 

Komisija zato pokreće novi alat za internetski nadzor pod nazivom „web crawler”. Tim će se alatom nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju opasnih proizvoda koji se nude na internetu, a prijavljeni su u sustavu Safety Gate. Alatom će se utvrditi i automatski popisati sve te ponude, što će tijelima kaznenog progona omogućiti da pronađu ponuditelja i nalože učinkovito povlačenje tih ponuda.

Od 2003. sustav Safety Gate omogućuje brzu razmjenu informacija između država članica EU-a/EGPa, Ujedinjene Kraljevine (Sjeverna Irska) i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača. Na taj se način mogu poduzeti odgovarajuće mjere i proizvodi se mogu ukloniti s tržišta.

Umjesto plastičnih, dajte djeci drvene igračke: Puno dulje traju
Umjesto plastičnih, dajte djeci drvene igračke: Puno dulje traju

Do sada su sporazum o suradnji s državama članicama na uklanjanju opasnih proizvoda sa svojih internetskih stranica potpisali predstavnici jedanaest pružatelja usluga internetske prodaje: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy i Joom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Djevice će se zabavljati na poslu, a Vage upustiti u ljubavne pustolovine
od 26.5. do 1.6.

Veliki tjedni horoskop: Djevice će se zabavljati na poslu, a Vage upustiti u ljubavne pustolovine

Škorpioni bi trebali poraditi na svom imunitetu, hraniti se zdravije i urednije živjeti. Starijima će se pojačati kronične tegobe pa ništa ne prepuštajte slučajnostima nego posjetite liječnika.
'Vidio sam ženin skriveni folder s fotkama i zaledio se od šoka'
NIJE PREVARA

'Vidio sam ženin skriveni folder s fotkama i zaledio se od šoka'

Muškarac je posudio ženin tablet kako bi poslao hitan mail, i slučajno naišao na otvoreni folder s više od 500 fotografija. 'Očekivao sam prevaru ili nage fotografije, no našao sam nešto mnogo gore...'