Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Može li nam pidžama pokvariti san? Itekako! Pažljivo ih birajte!

Može li nam pidžama pokvariti san? Itekako! Pažljivo ih birajte!

Izaberite odjeću za spavanje od prirodnih vlakana jer vas neće žuljati i bolje održava temperaturu tijela i upija znoj. Navlačenje pidžame prije spavanja je ritual koji će vam pomoći da se umirite

VIDEO

Puno se govori o tome kako urediti spavaću sobu i pripremiti tijelo za san, od lagane večere, do opuštajućeg tuširanja i šalice čaja pola sata prije spavanja, no rijetko govorimo o tome kako odjeća koju nosite u krevetu može utjecati na kvalitetu sna. 

POGLEDAJTE VIDEO: Inteligencija i karijera povezani su sa snom 

Pokretanje videa...

Ranoranilac ili noćna ptica 01:11

Liječnica Nishi Bhopal kaže da, iako to uvelike ovisi o afinitetima svakoga od nas, postoji nekoliko faktora koje možemo iskoristiti da i odjećom popravimo kvalitetu sna i tako se bolje odmorimo. Evo savjeta koje ta liječnica vadi iz - rukava pidžame, koje prenosi portal MindBodyGreen.  .

Odlučite se za prirodna vlakna

Prije svega, udobnost je ključna. Sve dok se u odjeći za spavanje (ili bez nje, ako je to vaš đir)  osjećate dobro, ono što imate na sebi neće ometati odmor. Zato razmislite o materijalima, kaže Bhopal. Većina ljudi imat će kvalitetniji san u pidžami s prirodnim vlaknima, jer su materijali poput pamuka, lana, konoplje, bambusa i vune prozračniji i prirodno upijaju znoj. 

Kućni stil: U znaku simpatičnih pidžama i komotnih kompleta
Kućni stil: U znaku simpatičnih pidžama i komotnih kompleta

- To omogućuje tijelu da lakše regulira temperaturu. Naime, tjelesna temperatura noću prirodno pada, što je način pripreme za san, pa je održavanje niske temperature tijela važno - pojašnjava. Također, svaka odjeća koja vas steže i zbog koje se znojite može previše sniziti temperaturu i otežati uspavljivanje, pa i držati vas budnima dobar dio noći.

Beautiful girl with pillow sitting on white bed

Zato je dobro tražiti i madrace i prekrivače koji su 'obučeni' u tkaninu s prirodnim vlaknima.

Iako su istraživanja o idealnoj tkanini za spavanje ograničena, jedno malo istraživanje na 36 starijih osoba pokazalo je da je vuna najbolji materijal kad je riječ o vremenu potrebnom da čovjek zaspi i kvaliteti sna, bolja od pamuka i poliestera.

Zoom i rad od kuće: Trećina u sastancima sudjeluje u pidžami
Zoom i rad od kuće: Trećina u sastancima sudjeluje u pidžami

Nosite čarape - do pola

Ako volite nositi čarape u krevetu, to je u redu. No, probajte promijeniti način na koji ih nosite - povucite ih samo do polovice stopala, kaže Bhopal. Time održavate ekstremitete toplima, ali kako se tijelo zagrijava, lako možete odbaciti čarape ako vam postane pretoplo. 

Odjeća za spavanje mora biti posebna

Ulaganje u prave pidžame može popraviti san. Naime, navlačenje odjeće koja je namijenjena spavanju je brz način da se isključite i prebacite u opušteno raspoloženje. Odijevanje pidžame je svojevrsni znak da je dan završio i da se povlačite na odmor, može djelovati i čisto psihološki, kaže liječnica. To je i znak rutine - kad odjenete pidžamu, više nema brige oko posla, svakodnevnih obaveza, razmišljanja o tome što ćete kuhati... pred vama je samo vrijeme za san. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'