Lifestyle

Komentari 0

MSU ove godine slavi svoj dan u posebnim uvjetima zbog korone

MSU ove godine slavi svoj dan u posebnim uvjetima zbog korone

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu i ove će godine uz razna događanja proslaviti svoj poseban dan, obljetnicu preseljenja s gornjogradske na novozagrebačku adresu

Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja, rekla je kako su, unatoč svemu, odlučili obilježiti Dan MSU i otvoriti vrata posjetiteljima u subotu, 12. prosinca, od 11 do 18 sati, uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničeni broj posjetitelja, osobito za pojedina događanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

-Naša je publika navikla da na taj dan imaju slobodan ulaz i očekuju od nas da organiziramo razne programe - dodala je, najavivši raznovrstan program za posjetitelje raznih interesa i dobnih skupina.

Uz nekoliko razgovora, plesnu predstavu izdvojila je čak tri nove izložbe, "veliku i jako zanimljivu izložbu o strip i vizualnoj kulturi u Hrvatskoj, fenomenalnu monografsku izložbu Duje Jurića  i izložbu Ines Krasić s najnovijim radovima." Izložba "Nastavit će se ...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, otvorena do 28. veljače, sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu  umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima.

U koncepciji Irene Jukić Pranjić, Ivane Kancir i Jasne Jakšić, izložba prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture.

Tema će se predstaviti kroz radove pedesetak autora i devet tematskih cjelina - Strip junaci i junakinje, Strip i karikatura, Strip i film, Strip i animacija, Medijacija stripom, Strip za djecu i mlade, Strip i izdavaštvo, Estetika stripa u javnom prostoru, Muzealizacija stripa.

- Promatrajući strip ne samo kao vizualnu, već i kao društvenu činjenicu, izložba želi proširiti pogled na moguće načine prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela, otvarajući prostor ka raspravi o produkciji prvenstveno nekomercijalnog, autorskog stripa sagledavajući ga kao sastavni dio vizualne kulture i kulturne produkcije općenito, s ciljem njegove afirmacije i osviještenja umjetničkih, komunikacijskih i edukativnih potencijala - ističe se u najavi.

U sklopu izložbe bit će objavljena publikacija s kritičkim tekstovima autora koji se niz godina bave poviješću i teorijom stripa i s tekstom Pierrea Lungherettija o stripu i mogućim kulturnim strategijama te uvodnim tekstom kustosica izložbe.

Tijekom trajanja izložbe održat će se nekoliko razgovora s autorima tijekom kojih će publici na neformalan način biti predstavljeni scene i autori, dok se u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti planira 24-satni maraton crtanja stripa.

Retrospektiva stvaralaštva Duje Jurića

Izložba "Mreža oprostorene slike“ Duje Jurića, pripadnika slikarske generacije iz prve polovice osamdesetih koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju, trajat će do 11. veljače.

- U svojem više desetljetnom umjetničkom radu Duje Jurić snažno je obilježio suvremenu likovnu scenu radovima u maniri geometrijske apstrakcije te je izgradio osobni prepoznatljiv, autentičan likovni jezik te se potvrdio kao najdosljedniji i najradikalniji protagonist nove estetike konstruktivnog i neoplastičkog slikarstva kao oblika apstrakcije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti - napominje se.

Umjetnik širokoga umjetničkog spektra koji se više oslanja na intuitivnost nego na egzaktnost, bit će na izložbi predstavljen kronološkim izborom ranijih radova, ali i novonastali ciklus nastao u serijama u periodu između 2010. i 2019.. Po riječima Antuna Maračića, koji je uz Martinu Munivranu kustos izložbe, na toj se, dobrim dijelom, retrospektivnoj izložbi može notirati segmente nesvakidašnje bujnog i raznolikog opusa koji se gradi posljednjih četrdesetak godina, suočiti se sa stilskom, medijskom i tematskom dinamikom njegova umjetničkog puta.

- Izložba pruža uvid u razvoj razmišljanja i formalnih mijena ovoga umjetnika koji je različitim metodama, tehnikama, u različitim oblicima, ali uvijek strastveno, u potpunoj predanosti, nastojao transcendirati ograničenost dvodimenzionalnosti slike - istaknuo je.

Izložba "Ekspedicija“, otvorena do 15. siječnja, predstavlja Ines Krasić kroz njezin procesualni umjetnički pristup kojim kreira nove doživljaje, te stvara nove prostore za istraživanje i povezivanje umjetnika i publike. 

- Takvim pristupom umjetnica potiče publiku na nova istraživanja i ponovno otkrivanje (ne)uobičajenih pejzaža svakodnevice - dodaje se u najavi izložbe, kojoj je kustosica Martina Munivrana.

Krasić izlaže od sredine devedesetih, a izvela je i niz multimedijskih radova i instalacija-zajednica predmeta, kako ih naziva, temeljenih na iskustvima novih generacija čiji su životi povezani s novim tehnologijama i medijima komuniciranja, sa sadržajima masovne kulture koliko i (sub)urbanim i globalnim problematikama ekološko-političkih, socijalnih i estetičko-produkcijskih predznaka.

Detaljan program i satnica za Dan MSU-a ovih će se dana objaviti na društvenim mrežama Muzeja.

Najčitaniji članci