Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Muči vas zatvor? Dodatne čaše vode i ove namirnice će pomoći

Muči vas zatvor? Dodatne čaše vode i ove namirnice će pomoći
1

Zatvor može biti uzrokovan dijetom s malo vlakana, manjkom tekućine i nedostatkom vježbanja, a osjećate bolove u trbuhu i teško obavljate nuždu. Treba piti dosta tekućine, a pomažu i suhe šljive.

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: SMIJE LI SE KRUMPIR PODGRIJAVATI - SAZNALI SMO KONAČAN ODGOVOR

Zatvor je zdravstveno stanje koje karakterizira nemogućnost tijela da isprazni crijeva, piše Wellnessbin. Može ga prouzročiti prehrana s malo vlakana, nedostatak vode i vježbanja. To stanje ima i manje poznate uzroke, poput određenih lijekova i ozbiljnih zdravstvenih stanja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Specijal žgaravica 01:03

Ostali uzroci zatvora su lijekova protiv bolova ili opojnih droga, dodaci kalcija i željeza, zlouporaba laksativa, prekomjerno jedenje mliječnih proizvoda, antidepresivi, čokolada ili neaktivnost štitnjače, upalne bolesti crijeva, depresija, trudnoća i samo rođenje djeteta. Zatvor se može pogoršati te postati jak i bolan, a može biti povezan i s gubitkom kilograma. 

Recept za domaći sok koji jača imunitet i tako štiti od bolesti
Recept za domaći sok koji jača imunitet i tako štiti od bolesti

Uobičajeni simptomi zatvora uključuju poteškoće u pokretu crijeva, naprezanje tijekom izvršenja nužde, mala ili tvrda stolica, osjećaj da nije sve izašlo, natečen trbuh ili bolovi u trbuhu i povraćanje.

Glavni cilj suzbijanja zatvora je pražnjenje crijeva svaka dva do tri dana bez naprezanja. No uz to morate uključiti u prehranu vlakna, piti puno tekućine te redovito vježbati. Doktori često savjetuju kod problema sa zatvorom primjenu nestimulativnih i stimulantnih laksativa, čepića, lijekova na recept ili u težem slučaju operacije. 

Bolesnici ne bi trebali očekivati da im svakodnevno pražnjenje crijeva ublaži sve simptome, a postupke za poboljšanje crijevnih navika bi trebalo poduzeti u razumnoj mjeri.

Za ublažavanje zatvora potrebno je piti dvije do četiri dodatne čaše vode na dan. Osim ako liječnik nije osobno naložio osobi da ograniči tekućinu iz nekih medicinskih razloga. Preferiraju se tople tekućine, posebno ujutro. Budući da se zatvor javlja i zbog nedostatka vlakana, u prehranu treba uključiti i voće i povrće.

Kuhar Nikola Lesar: 'Čekam mutaciju korone u zombi virus'
Kuhar Nikola Lesar: 'Čekam mutaciju korone u zombi virus'

Uz voće i povrće, u prehranu se mogu dodati i suhe šljive. One služe kao blagi laksativ. Potiču mišiće da guraju otpad kroz debela crijeva. Sok od šljive bogat je vlaknima i šećernim alkoholom, što djeluje kao laksativ.

Bobičasto voće se isto može jesti za ublažavanje zatvora. Maline i kupine su primjer voća s dobrom količinom vlakana. Primjer, pola šalice jagode odgovara dva grama vlakana, a porcija kupine iste veličine daje 3,8 grama, dok obroci maline daju četiri grama. Također, bobice imaju malo kalorija. Možete ih jesti sa žitaricama za doručak ili zdjelu bobica sa šlagom s malo masnoće za desert.

Ako se borite s dužim zatvorom, imate jaku bol u želucu, krv u stolici ili gubite kilograme, treba odmah potražiti liječnički savjet, jer to može dovesti do komplikacija poput rektalnog prolapsa ili hemoroida.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

TOP 6 NAMIRNICA KOJE JAČAJU I ČUVAJU VAŠ MOZAK DOK STARITE

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku