Top 6 namirnica koje jačaju i čuvaju vaš mozak dok starite | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Top 6 namirnica koje jačaju i čuvaju vaš mozak dok starite

Top 6 namirnica koje jačaju i čuvaju vaš mozak dok starite
1

Hrana ima snažan učinak na naš mozak, pogotovo kako starimo. Mozak baš kao i ostali dijelovi tijela, treba posebnu brigu. Rukola jača kosti i mozak, borovnice ga štite od stresa...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: NARUČITE PROIZVODE NAŠIH LJUDI: DOSTAVLJAJU POVRĆE, MESO, RIBU

Hrana ima snažan učinak na naš mozak, pogotovo kako starimo.

Mozak baš kao i ostali dijelovi tijela, treba posebnu brigu. Donosimo vam namirnice s kojima ćete ga pravilno nahraniti i održati aktivnim:

1. Rikola

Rikola je vrlo bogata nitratima, spojevima koji povećavaju dotok krvi u mozak dilatacijom krvnih žila. Bogata je vlaknima i antioksidantima, ubrzava metabolizam i štiti organizam od napada toksina. Jača kosti i mozak te poboljšava kognitivne sposobnosti jer posjeduje velike količine vitamina B, posebno folata.

2. Borovnice

Danijel Berkovic/PIXSELL

Iako je sve bobičasto voće korisno, borovnice su osobito bogate flavonoidima, antioksidansima koji mogu zaštititi mozak od oksidativnog stresa i ojačati komunikaciju stanica mozga. Ona štiti mozak i pomaže pri njegovom popravljanju, pogotovo kad je u pitanju zaboravnost koja dolazi s godinama.

3. Žumanjak

Redovno konzumiranje luteina, pojačava funkcije i čuva zdravlje mozga, a možemo ga pronaći u žumanjcima i lisnatom zelenom povrću. Dobar razlog da jedete žumanjak je taj što je on bogat izvor kolina koji jača zdravlje mozga. Kolin se pretvara u acetilkolin, neurotransmiter koji održava vašu memoriju i omogućava vašim moždanim stanicama da komuniciraju učinkovitije.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje izvrstan je izvor polifenola, jakog antioksidansa koji može spriječiti probleme koji se događaju s mozgom zbog starenja. Konzumiranje ekstra djevičanskog maslinovog ulja može zaštititi pamćenje i sposobnost učenja, kao i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

5. Losos

Fotolia

Ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za zdravlje mozga. Omega-3 pomažu u smanjenju upale i oksidativnog stresa u mozgu koji može igrati ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti.

6. Orasi

Orasi su posebno bogati alfa-linolenskom kiselinom, biljnom omega-3 masnom kiselinom. Orasi pomažu u rješavanju problema, koncentraciji i poboljšavaju inteligenciju.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: JEDETE LI BRZO, SPORO, IZBIRLJIVO: TO OTKRIVA I OSOBNOST ČOVJEKA

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama