Lifestyle

Komentari 21

Boljka: Muka im je nedjeljom navečer jer moraju na posao

Boljka: Muka im je nedjeljom navečer jer moraju na posao

Tijekom života radit ćemo oko 90.000 sati. Ako ste već sad svjesni da vam je muka od posla, pokušajte to promijeniti. Najčešći uzrok tom osjećaju su loši odnosi na poslu

Je li vam poznat onaj odvratni osjećaj bespomoćnosti kad znate da sutra morate na posao, raditi ono što ne želite ili čak mrzite, a morate? Ako se tako osjećate, niste jedini. Novo LinkedIn-ovo istraživanje otkrilo je da više od 90 posto milenijalaca i generacije Z pati od tog osjećaja nedjeljom navečer. 

Riječ je zapravo o vrsti anksioznosti zbog novog radnog ili školskog tjedna. Dobra stvar je što to ne mora trajati cijeli život. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Svatko od nas je stvoren da ima jedinstvenu ulogu i radi nešto što je važno. Ako mi to ne radimo, anksiznost raste, piše stručnjak za karijere Ken Coleman za Business Insider. 

Što uzrokuje nedjeljnu tjeskobu?

1. Niste strastveni oko svog posla.
2. Radite u toksičnom okruženju.
3. Pretrpani ste poslom.
4. Osjećate se potcijenjeno od strane šefova ili kolega.
5. Dosadno vam je na poslu.

Jedan ili kombinacija faktora najčešće su uzrok tog lošeg nedjeljnog osjećaja. Razlozi su i više nego dobri da to osjećate, ali to ne mora biti tako ostatak vašeg života. 

Kako to promijeniti? 

Shvatite nedjeljnu tjeskobu kao kroničnu bolest. Željet ćete popiti lijek kako bi vam bilo bolje. No kada to učinite i otupite simptome radi trenutnog olakšanja, s vremenom ćete postati sve imuniji na lijek. Na kraju ćete se ponovno suočiti s boli. 

Ne gubite vrijeme na nešto što vam neće pomoći. Nemojte živjeti u mukama. Potrudite se i pronađite trajno rješenje, savjetuje Coleman. 

Za početak, promijenite svoje stanje uma. 

Iako vam je na poslu loše, pokušajte biti zahvalni što imate posao i na ostalim benefitima koje vam donosi. 

Razmislite. Možda imate dobre mentore na poslu, stekli ste dobre prijatelje, naučili važne vještine, imate plaću svaki mjesec i neke dodatne pogodnosti.

Nije lako tako razmišljati pogotovo ako proživljavate neku vrstu zlostavljanja na posla, ali to je jedan od načina da sebi olakšate dolazak na posao. 

Promijenite posao

Možda ta firma nije toliko loša, ali ako ste vi nesretni, znači da ne radite tamo gdje biste trebali. Tražite drugi posao. 

Povežite se s ljudima s kojima želite raditi ili koji rade u sektoru u kojemu ste vi. Radite što više na tome i polako će vam se otvarati druge mogućnosti. 

Coleman naglašava da ukoliko želite promijeniti sektor u kojemu radite da morate svo slobodno vrijeme koristiti da se povežete s ljudima i gradite odnose s njima. Jedino tako ćete moći doći do posla na kojemu želite biti, a tada će i nedjeljna tjeskoba nestati. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci