Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Muškarci brže i lakše skidaju višak kilograma nego žene

Muškarci brže i lakše skidaju višak kilograma nego žene
1

Žensko je tijelo "programirano" da skladišti masne naslage kako bi se održala reproduktivna funkcija, no važan je i psihološki pristup mršavljenju koji ovisi o spolu

VIDEO

Unatoč jednakom režimu prehrane, muškarci će brže gubiti kilograme nego žene, zaključili su znanstvenici. Iako se žene češće podvrgavaju dijetama, muškarci su u njima značajno uspješniji, otkrila je britanska studija koja je obuhvatila 30.000 dobrovoljaca.

Psihološki razlozi

Psihološki gledano, muškarci se lakše koncentriraju na jedan cilj i koncentriranji su na njega od žena. Također, oni i prilikom odlučivanja o promjeni prehrane, imaju pozitivniji stav od žena i uvjereniji su da će uspjeti smršavjeti.

Žene će se dijetama podvrgnuti prvenstveno zbog želje za boljim fizičkim izgledom, dok su muškarci u većini slučajeva orijentirani na mršavljenje zbog zdravstvenih problema.

Biologija spolova

Na masne naslage u tijelu i njihov raspored utječu spolni hormoni: kod žena estrogen, a kod muškaraca testosteron. Žene su tako sklone nakupljanju viška kilograma u području bokova, dok se kod muškaraca oni raspoređuju većinom oko struka. Upravo je masnoću na trbuhu najlakše skinuti, smatra profesor sa Sveučilištu Warwick, dr. Phlip McTernan.

Estrogen sam po sebi potiče skladištenje masnih naslaga, što se objašnjava evolucijskim teorijama. Prve su se žene morale prilagoditi uvjetima života u kojima ponekad nisu jele i po nekoliko dana, pa je organizam "naučio" skladištiti hranu kao rezerve za prehranu djeteta u maternici i za osiguranje reproduktivnih funkcija. Stroge dijete često mogu štetno djelovati kod žena, što se očituje gubitkom menstruacije.

Zbog toga žene u prosjeku imaju između 20 do 30 posto udjela masti u tijelu, dok muškarci imaju od 9 do 18 posto. Iako su se vremena promijenila i hrane ima napretek, ljudski geni ostali su isti i ta se urođena sklonost ne može promijeniti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač