Lifestyle

Komentari 56

Muškarci koji redovito vježbaju imaju znatno zdraviju spermu

Muškarci koji redovito vježbaju imaju znatno zdraviju spermu

Istraživanje je pokazalo da su baš oni muškarci koji su iz tjedna u tjedan bilježili najviše fizičke aktivnosti i koji su radili najintenzivnije vježbe, imali i najkvalitetniju spermu, odnosno najbolju pokretljivost spermija

Jedna je nova studija provedena na kineskom Medicinskom fakultetu u Wuhanu pokazala da, osim što popravlja raspoloženje i smanjuje rizike od brojnih srčanih bolesti, redovito vježbanje može pomoći i da se sperma održi zdravom. Za to su istraživanje znanstvenici pregledali uzorke sperme nekoliko stotina zdravih muškaraca, i to, kako su naveli u svom radu, donora sperme koji to ne bi ni mogli biti da nisu bili iznimno dobrog psihofizičkog stanja, odnosno potpuno zdravi.

- Svi su muškarci imali zdravu razinu koncentracije sperme, kao i količinu spermija u sjemenu; 'pravu' veličinu i oblik spermija i dobru pokretljivost. Pokazalo se da su baš oni koji su iz tjedna u tjedan bilježili najviše fizičke aktivnosti i koji su radili najintenzivnije vježbe, imali i najkvalitetniju spermu, odnosno najbolju pokretljivost spermija.

- Redovna tjelovježba može poboljšati parametre kvalitete sperme kod zdravih, plodnih muškaraca rekao je koautor studije dr. Yi-Xin Wang s Medicinskog fakulteta u Wuhanu, Kini.

I premda više uopće nema dvojbe da je vježbanje korisno za muško reproduktivno zdravlje, znanstvenici i dalje ne znaju točno koliko je vježbanja i koje su vrste vježbi optimalne za zdravlje sperme.

- Naravno, tjelesna aktivnost općenito pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, što sigurno utječe i na zdravlje sperme - rekao je urolog dr. Ali Dabaja za Men's Health.

On objašnjava da će oni koji u organizmu imaju puno štetnih masti imati i višu razinu 'oksidativnog stresa' u tijelu. Riječ je o stanju koje se javlja kad slobodni radikali nadvladaju antioksidativnu zaštitu organizma.

Upravo taj antioksidativni stres, odnosno njegov porast, kako ističe dr. Dabajasmanjuje kvalitetu sperme - zbog čega su aktivni način života i zdrava prehrana najbolji načini da se spermiji održe zdravima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci