Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Muškarci su pod stresom kada žena zarađuje malo više od njih

Nova je studija sa Bath Sveučilišta otkrila kako muškarci kojima žene zarade više od 40 posto prihoda kućanstva zbog toga osjećaju stres, a taj stres doseže vrhunac kad ekonomski ovise o partnericama

Foto: Dreamstime
22 komentara

Uloga žena na radnom mjestu u posljednjih se 60 godina drastično promijenila, no taj je napredak još nedovoljan.

Žene tako i dalje za iste poslove zarađuju 20 do 30 posto manje nego muškarci, a više je od polovice svjetskih političara priznalo kako im ideja da strankom ili državom upravlja žena, legalno i legitimno izabrana, 'ipak nije najdraža' i dokazuju koliko su snažno u društvu ukorijenjene konzervativne ideje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nova studija sa Sveučilišta Bath otkrila je kako muškarci kojima žene zarade više od 40 posto prihoda kućanstva zbog toga osjećaju stres, a on je posebno izražen ako oni financijski ovise o svojim partnericama. 

- Ova otkrića sugeriraju da je u zapadnim društvima još uvijek uvriježeno tradicionalno mišljenje kako muškarci trebaju biti ti koji zarađuju više od svojih supruga, no takvo je razmišljanje očito opasno za njihovo zdravlje. Ova je studija pokazala koliko su jako izražene rodne uloge - rekla je ekonomistica u sveučilišnoj školi menadžmenta dr. Joanna Syrda.

Foto: Dreamstime  U njoj se inače proučavalo odgovore od šest tisuća heteroseksualnih parova tijekom 15 godina, a nakon nje je jasno da konstrukti rodnih očekivanja i dalje imaju ogroman utjecaj na mušku psihu - što može imati samo negativan utjecaj na žene.

PAZITE ŠTO KUHATE Muškarci koji ne jedu meso su bolji ljubavnici, duže im traje?

Studija je utvrdila i da u brakovima u kojima žene zarađuju preko 40 posto ukupnih prihoda čak raste stopa prevara i razvoda.

- Rezultati ukazuju na postojanost normi rodnog identiteta i na njihov utjecaj na probleme mentalnog zdravlja muškaraca, a stres zbog navedenog konačno može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema i fizičke bolest, te mentalnih, emocionalnih i socijalnih problema - rekla je dr.Sydra.

Foto: Dreamstime

Zanimljivo je, kaže dr. Sydra, da je istraživanje sveučilišta Bath otkrilo kako kod parova kod kojih je supruga prije braka imala veće prihode nije bilo povećane razine stresa. To snažno implicira da je nekim muškarcima ugodna ideja da u vezi imaju partnera za "hranitelja". Međutim, muškarcima koje partneri na kraju ekonomski nadmašuju smatraju ranjivima na norme društva koje nameće stavove o odnosima u brakovima.

SLIČNO I KOD STARIJIH Kod pretilih ljudi cjepivo protiv gripe nije jednako učinkovito

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message