Lifestyle

Komentari 6

Muškarci u Hrvatskoj imaju za 1000 kuna višu plaću od žena

Muškarci u Hrvatskoj imaju za 1000 kuna višu plaću od žena

Muškarci su u Hrvatskoj u posljednja 3 mjeseca zarađivali 6925 kuna, za razliku od 5906 kuna koliko je iznosio mjesečni prihod žena. Oni s fakultetom imaju 40 posto veće plaće naspram SSS-a

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj s uključenim dodacima u zadnjem je kvartalu 2019. iznosila 6.399 kuna, što je 1 posto više nego u prethodnom kvartalu i 6% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, otkrili su podaci servisa MojaPlaća.

Kada bi gledali samo osnovnu plaću, bez bonusa i nagrada, u četvrtom kvartalu je ona iznosila 6.011 kuna.

I dok plaće rastu, jaz između ženskih i muških plaća se nastavlja - u posljednja tri mjeseca muškarci su primali 17% višu plaću od žena te su u prosjeku zarađivali 6.925 kuna, za razliku od 5.906 kuna koliko je iznosio mjesečni prihod žena.

Ovo su najplaćenija zanimanja

Najplaćenija zanimanja su ona iz top managementa, telekomunikacija te tehnologije i razvoja te je tamo plaća 124 posto viša od prosječne.

S druge strane, najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima i tekstilnoj i kožnoj industriji - od 39 posto do 16 posto niže od prosječne plaće. Ljudi s fakultetskim diplomama u prosjeku su bolje plaćeni - imaju 40 posto veću plaću nego oni sa srednjom stručnom spremom.

Najbolji poslodavci

Najbolje plaćaju tvrtke iz sektora IT-a i telekomunikacija (28% više od prosjeka), u kojima prosječna plaća prelazi iznos od 8.100 kuna te kompanije iz područja financija i osiguranja, s prosječnom plaćom od 7.167 kuna (12% više od prosjeka). Najmanje su plaće u tvrtkama iz djelatnosti umjetnosti, zabave i sporta (15% niže od prosjeka).

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 8% više od prosjeka te iznose 6.918 kuna. Primanja u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su 3% manja od prosjeka (6.203 kune). Prosječne plaće radnika tvrtki u državnom vlasništvu su 4% niže od prosjeka i iznose 6.121 kunu.

Regionalna nejednakost

Najniže plaće zabilježene su u Požeško-slavonskoj (-18%), Koprivničko-križevačkoj (-17%) te Sisačko-moslavačkoj (-14%) županiji. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (12% iznad prosjeka) i iznosi 7.143 kune. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci