Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Nabavite ovaj cvijet: Tjerat će komarce, ose i muhe cijelo ljeto

Nabavite ovaj cvijet: Tjerat će komarce, ose i muhe cijelo ljeto

Osim kemikalija, u borbi protiv komaraca mogu nam pomoći biljke koje ih tjeraju svojim mirisom. U svojim vrtovima, na balkonima ili terasama možete uzgojiti mirišljavu pelargoniju Perfume

VIDEO

Znanstvenici su odavno dokazali utvrdili da komarci 'žrtve' biraju prema njihovu tjelesnom mirisu, a najdraže su im trudnice i osobe s nešto višom tjelesnom temperaturom. Osim toga, privlači ih i miris znoja, a neki ljudi jednostavno nemaju sreće s letećim krvopijama jer imaju miris koji ih snažnije privlači.

No neki su jaki mirisi izrazito su neugodni za komarce, ne samo zato što maskiraju naš tjelesni miris, već i dosadne insekte tjeraju dalje. Jedna od njih je i Mirišljava pelargonija Perfume, koja je pravi prirodni repelent i drži komarce, ali i muhe i ose na sigurnoj udaljenosti.

Zato umjesto da se štitite štetnim kemikalijama i umjetnim pripravcima, posadite mirišljavu pelargoniju Perfume - jer insekti najviše mrze upravo ulja eukaliptusa i citronele (dobiveni iz limunske trave). 

Pelargonium citrosum ili limunska pelargonija je genetički hibrid geranijuma s posebnom karakteristikom da tjera komarce. Lako se uzgaja, a ima atraktivno nazubljene listove i intenzivan slatkast limunski miris. Biljku je stvorio nizozemski botaničar koji je u mirisni afrički geranijum 'usadio' osobine kineske limunske trave .

Odlikuje se lijepim limunastim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u teglicama.

Anđelika pomaže kod reume i kašlja, a divna je i u umacima
Anđelika pomaže kod reume i kašlja, a divna je i u umacima

Ova vrsta pelargonije ima šarene cvjetove bordo-bijele ili ljubičaste boje, a idealna je za balkonske posude.

Možete ju postaviti na okvir prozora ili posaditi na balkonu ili u vrtu, a još se bolji zaštitni učinak postiže ako miris komarcima mrske biljke imate na sebi. Zato izmrvite biljke, utrljajte ih u kožu i provjerite rezultat.

Mirišljava pelargonija Perfume ima mekan do polu drvenast grm, s vrlo raznolikim oblikom lišća, i uspravan malen grm s puno stabljika visok do 90 cm, sa svijetlozelenim, jako nazubljenim lišćem, piše portal Pijani tvor.hr. Inače i na najmanji dodir ispušta intenzivan miris, pa je zalijevanje prava mirisna svečanost. 

Kod nas je jednogodišnja, a u toplijim krajevima trajnica. Visine 60- 90 cm. Voli sunce ili djelomičnu sjenu. Cvjetovi joj nisu naročito veliki, njena prednost je mirisno i atraktivno nazubljeno lišće. Treba ju umjereno zalijevati. Razmnožava se reznicama.

Ljekovitost:

Osim što tjera insekte, tradicionalno se propisuje i protiv probavnih problema, poput dijareje i dizenterije, te u slučaju infekcije dišnih putova, uključujući prehlade, kašalj i tuberkulozu.

Iako je još prilično neistražena, kod nas se godinama koristi kao alternativni lijek za šećernu bolest. Zimi je treba unijeti u kuću, ali ne na tamno mjesto. U kulinarici se koristi za voćne salate, kompote i kolače.

Eterično ulje izvađeno iz lišća i cvijeća se koristi komercijalno kao hrana i začin- aditiv. Ovo eterično ulje je klasificiran kao općenito priznat kao Sef od strane US FDA kada se i male količine dodaju hrani.

Nekad su je koristili kao ljekovitu biljku kod napada epilepsije, kod problema sa srcem, protiv proljeva, za mirisne kupke, a za ugodni miris krevetnine stavljalo se lišće u ormar.

Biljke koje trebate držati u kući - da biste privukli sreću u dom
Biljke koje trebate držati u kući - da biste privukli sreću u dom

U kozmetici:

Pelargonium citrusum ili limunska pelargonija je genetički hibrid geranijuma s posebnom karakteristikom da tjera komarce. Lako se uzgaja a ima atraktivno nazubljene listove i intenzivan slatkast limunski miris. Biljku je stvorio nizozemski botaničar koji je "usadio" osobine kineske limunske trave u mirisni afrički geranijum.

 

Komercijalni parfemi koji sadrže ulje mirisne Pelargonium radens uključuju "Brut" Fabergeov, "Caleche" pa Hermes, "Égoiste" pa Chanel, i "Jazz" Yves St. Laurent-. 

Eterično ulje:

Često se koristi za miris sapuna i deterdženata, jer, za razliku od mnogih drugih eteričnih ulja. Pelargonium radens aroma profil nije lako utjecati na alkalne prirode sapun proizvoda. Pelargonium radens varira puno preko naprezanja i destilacija, dijelom zbog toga što biljka je uvelike pod utjecajem klime i tla na kojem raste. 

Najzdravije začine nije teško uzgojiti u vrtu niti na balkonu
Najzdravije začine nije teško uzgojiti u vrtu niti na balkonu

Mirisni listovi:

Pelargonium radens uvijek su bili najpopularniji od mirisnih vrsta lista, a eterična ulja izvađena iz njihova lišća su važni u industriji parfema. Listovi se koriste za miris jabuka (pite, pekmezi), želea i finih kolača.

Osim što su mirisni, Pelargonium radens listovi su također privlačni teksturom. Oni čine dobrodošlice u vrtovima za slijepe. Daju dobru cirkulaciju zraka i vode, samo kada je površina tla suha. 

RECEPT:

Ogulite koru lubenice, nakon toga narežite na komadiće i procijediti kroz fino sito (ili u mikseru). U lubenice dodati šećer, a zatim ga kuhajte polako 3-4 sata da ispari pola svog volumena. Dodajte mirisnu Pelargonium radens u kipuću smjesu voća, promiješajte. Naspite u staklenke i ostavite da se ohladi u hladnjaku.

PRINCU WILLIAMU MEGHAN NIJE DOVOLJNO DOBRA: 'Ono što je radio bilo je grozno'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam