Lifestyle

Komentari 20

Nada Rocco: 'Osteoporozu sam pobijedila sirovom prehranom'

Nada Rocco: 'Osteoporozu sam pobijedila sirovom prehranom'

MOJE SIROVE STRASTI Kelj je kralj mog napitka za snažne kosti, rekla je glumica koja je prehranu sirovom hranom počela testirati nakon što joj je dijagnosticirana osteoporoza

Kad se suočimo s bilo kakvom bolešću, treba osnažiti tijelo kako bismo mu pomogli da se samo iscijeli. Prvi korak u tome je čišćenje organizma, što bi svatko trebao učiniti barem jednom godišnje, kaže glumica Nada Rocco (72). 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Drugi korak je dati organizmu kroz prehranu ono što mu je potrebno. A to ćete najbolje učiniti ako izbacite namirnice životinjskog podrijetla i okrenete se sirovim organskim namirnicama, u kombinaciji koja najbolje ‘odgovara’ na zdravstveni problem koji nas muči -kaže sugovornica. 

- Osobno svaki dan počinjem smoothiejem u kojem kombiniram voće i lisnato povrće. Voće i povrće inače nije dobro kombinirati jer im treba različito vrijeme za probavu, no lisnato povrće može se miješati s voćem - kaže Nada, koja je danas promotorica zdrave prehrane na bazi sirovih namirnica i autorica je knjige recepata “Moje sirove strasti”. 

- U smoothiejima uživam prijepodne, a poslijepodne jedem isključivo salate od svježeg povrća - kaže. Uvijek je bila povezana s prirodom, a prehranu sirovom hranom počela je testirati nakon što joj je dijagnosticirana osteoporoza.

- Kako sam oduvijek bila vezana uz prirodu, kao planinarka sam često odlazila na Velebit i brala bilje za domaće čajeve. I prije sam se nastojala hraniti zdravo, ekološki proizvedenim namirnicama, a onda sam naišla na knjige dr. Normana W. Walkera i Victorije Boutenko, koji su bardovi sirove prehrane, u kojima se govori o blagotvornom djelovanju sirove hrane na naše fizičko i psihičko zdravlje i odlučila probati - priča ona.

Već nakon nekoliko mjeseci osteoporoza se povukla u osteopeniju, krvna slika se popravila tako da liječnica nije mogla vjerovati, a prestali su i problemi sa sinusima, koje je često imala. 

- Počela sam se osjećati odlično i bila puna energije. Kad je riječ o povlačenju osteoporoze, najvažniju ulogu imao je sirovi kelj, koji obiluje kalcijem. Možete ga pripremiti na salatu ili pomiješati s drugim povrćem u napitku. Za istu svrhu korisno je sve zeleno lisnato povrće, u koje se može dodati i malo mljevenog sirovog sezama te mljevenih ili sjeckanih badema ili bademovo mlijeko - kaže.

Nadin napitak protiv osteoporoze

SASTOJCI: 3-4 lista kelja, 1/2 šalice sirovog sezama, jedna banana, nekoliko datulja, pola šalice borovnica, 2 kriške svježeg ananasa, šalica bademova mlijeka

PRIPREMA: Sezam namočite tijekom noći pa ujutro ocijedite. Listovima kelja odstranite korijen. Datuljama izvadite koštice. Ananas narežite na kockice, a borovnice operite. Sve stavite u blender, dodajte mlijeko pa miksajte i uživajte.

ISKORIŠTAVAJU I MULJAJU: Blizanci su veliki manipulatori horoskopa, ali ovaj znak je gori i od njih

Najčitaniji članci