Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Najbolji savjeti internet guruice za čišćenje: Nikad ne radite sve odjednom, čistite pametnije

Najbolji savjeti internet guruice za čišćenje: Nikad ne radite sve odjednom, čistite pametnije

'Najbolji savjet koji vam mogu dati je da ne dopustite da vas preplavi količina posla i da ne pokušavate sve odjednom očistiti. Napravite si raspored za idućih par tjedana i polako počnite čistiti'

VIDEO

Sophie Hinchliffe, poznatija kao gospođa Hinch, svjetska senzacija s Instagrama promijenila je način na koji ljudi diljem svijeta gledaju na čišćenje, a i čiste. Njezini fenomenalni savjeti i trikovi za održavanje reda i čistoće u kući čita milijunska publika, a ovaj put je podijelila savjete za veliko proljetno čišćenje - od usisavanja madraca do pranja pladnjeva za pečenje u kadi.

POGLEDAJTE VIDEO: Čistite li redovno četku za kosu?

Pokretanje videa...

00:31

Sophienini savjeti za proljetno čišćenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Veliki sam vjernik u strategiju 'malo i često' kod velikih kućanskih poslova, ali svako malo napravim stvarno temeljito čišćenje.

Pomaknite krevete i sofe i stvarno uđite u te nepristupačne dijelove kuće. Sama spoznaja da ste i ta mjesta očistili i uredili će vam pružiti zadovoljstvo. Ovo doba godine je također sjajno za uklanjanje svih suvišnih stvari koje ne koristite.

Najbolji savjet koji vam mogu dati je da ne dopustite da vas preplavi količina posla i da ne pokušavate sve odjednom očistiti. Napravite si raspored za idućih par tjedana i polako sobu po sobu počnite čistiti i uređivati. 

Kauč

Ovo iskreno ne traje dugo, a vaš kauč će biti kao nov. Maknite jastuke i usisajte mrvice. Pomoću valjka s ljepljivim listićima uklonite dlake, mucice i preostalu prašinu. 

Pomiješajte malo tople vode s izabranim sredstvom za čišćenje presvlaka. Namočite bijelu krpu u mješavinu, istisnite višak vode i onda s njom oribajte sjedišta, rukohvate i naslone. 

Svakako prije ribanja isprobajte na nekom ne tako vidljivim dijelu kauča kako će otopina očistiti to mjesto i pustite da se osuši kako bi bili sigurni da neće ostati mrlja. 

10 tajni iz kemijskih čistionica: Što i kada treba nositi njima?
10 tajni iz kemijskih čistionica: Što i kada treba nositi njima?

Krevet

Ne postoji ništa bolje od odlaska na spavanje u krevet sa svježim plahtama.

Prvo operite jastuke. To radim dva puta godišnje. Sve dok nisu pjenasti, možete ih jednostavno ubaciti u perilicu na nježni ciklus. Svakako provjerite na naljepnici postoje li posebne upute za pranje.

Stavite ih u sušilicu rublja zajedno s teniskim lopticama i poslije pranja i sušenja će biti kao novi.

Madrac dobro usisajte i onda ga ravnomjerno posipajte sodom bikarbonom i ostavite da djeluje oko sat vremena. Potom sodu bikarbonu treba dobro usisati, savjetuje Mrs. Hinch za britanski Sun. Cilj korištenja sode bikarbone je da ukloni neugodne mirise i izvuče vlagu iz kreveta. 

U sodu se može dodati i eterično ulje za miris.

Čišćenje bez teških kemikalija: Indijski orah pere odjeću, a crni čaj daje sjaj podu i dezinficira
Čišćenje bez teških kemikalija: Indijski orah pere odjeću, a crni čaj daje sjaj podu i dezinficira

Ormarići s hranom

Što se skriva na stražnjem dijelu vaših kuhinjskih ormarića? Skoro uvijek se nađe neko 'iznenađenje' kojem je rok trajanja prošao prije par godina. 

Potpuno ispraznite ormariće i provjerite datume roka trajanja sve hrane. Poprskajte unutrašnjost ormara razrijeđenim dezinficijensom i prebrišite. Potom složite namirnice natrag u ormarić, a ako nemate, razmislite o kuplji malih polica koje možete složiti u zadnjem dijelu ormarića i na njih posložiti limenke kako bi sve zajedno bile preglednije.

Hladnjak

Kao jedan od najatraktivnijih kuhinjskih aparata definitivno će mu dobro doći čišćenje i osvježavanje. Najbolje vrijeme za ovaj pothvat je prije nego što se odlučite otići u veliki šoping. Vrlo vjerojatno će vam onda hladnjak biti poluprazan, što će olakšati čišćenje i slaganje. 

Izvadite iz hladnjaka sve van. Moja preporuka je da koristite samoljepljive obloge za police koje vam omogućuju lako i brzo čišćenje. Mogu se nabaviti na eBayu po prihvatljivoj cijeni, a spašavaju vaš hladnjak od prolijevanja. Uklonite obloge, police i ladice i prebrišite.

Obrišite unutrašnjost s čistom mokrom krpom. Kod užih dijelova koristite vaticu ili štapiće za uši kako biste dosegli ona nepregledna i uska mjesta koja krpa teško očisti. 

Organizacija

Bilo da se radi o odjeći, igračkama ili nečem trećem, grupirajte stvari prema tome što želite zadržati, što možete proslijediti dalje ili baciti. 

Upotrijebite vakuumske vreće za odlaganje u koje ćete pospremiti zimsku odjeću i kapute bilo u potkrovlju ili ispod kreveta, tako da ne zauzimaju prostor u garderobi.

Budite strogi prema sebi! Ako nešto niste nosili godinu dana, poklonite ili bacite. Kad ste sve pregledali, vratite u ormare onu robu koju stvarno nosite. U ladice i na police vratite sitnije komade. Apsolutno volim organizatore ladica jer robu čine preglednom i urednom, te lako dostupnom.

Pećnica

To nije najglamurozniji posao, ali kod ovog čišćenja razlika u stanju prije i poslije je itekako vidljiva, a s tim i zadovoljavajuća.

Izvadite sve rešetke i stavite u kadu. Pospite ih praškastim deterdžentom ili tabletama za perilicu suđa i natopite vodom. Ostavite preko noći i drugi dan pomoću žice operite. Sve mrlje će silaziti bez problema. 

Prljave željezne rešetke sa štednjaka očistila za čas uz samo tri sastojka: Sad blistaju!
Prljave željezne rešetke sa štednjaka očistila za čas uz samo tri sastojka: Sad blistaju!

Uzmite sredstvo (sprej ili kremu) za čišćenje i počnite uklanjati sve tvrdoglave mrlje s unutarnje strane pećnice i stakla - u slučaju jako zagorenih mrlja ovdje dobro funkcionira strugalica za staklokeramičku ploču.

Isperite toplom vodom i ostavite da se osuši na zraku.

Za vanjsku stranu vrata volim koristiti sredstvo za čišćenje prozora i stakla kako bih im dala dodatni sjaj.

Mali trik koji volim koristiti je obložiti dno pećnice oblogama za pećnice, koje se mogu jeftino nabaviti na eBay-u. Umjesto na dno pećnice sve što kapa pada na njih, te nema tvrdokornih zagorjelih mrlja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'