Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Najčešće pogreške zbog kojih vježbanje ne daje rezultate

Najčešće pogreške zbog kojih vježbanje ne daje rezultate
1

Puno truda za malo uspjeha: Neispavanost, pričanje na mobitel, preskakanje zagrijavanja, ali i previše treniranja često su glavni krivci za neuspješno i mučno tesanje tijela

VIDEO

Preskakanje zagrijavanja prije treninga ne samo da povećava mogućnost ozljede, nego može uzrokovati i izostanak rezultata, upozoravaju treneri.

Ako se ozlijedite, nećete napredovati željenom brzinom, stoga prije treninga nikako ne preskačite zagrijavanje. Od postizanja zacrtanih ciljeva lako vas može udaljiti i prehrana. 

– Ako smo si za cilj zadali mršavljenje, onda je potrebno smanjiti količinu unesenih ugljikohidrata. Ako je cilj raditi na masi, onda ju je potrebno podići. Važno je i unijeti dovoljno bjelančevina, i to između 1,5 do 2 grama po kilogramu tjelesne težine, ovisno o tome jesmo li manje ili više fizički aktivni. Masnoće su važan dio uravnotežene prehrane i potrebno ih je unositi otprilike 1 gram po kilogramu tjelesne težine, a to neka budu orasi, bademi i slično - savjetuje profesor kineziologije Zdenko Klarić. 

No vježbate li osam tjedana, a nema rezultata, jedno je sigurno - vježbate na pogrešan način. Ne smije se preskakati ni jednu skupinu mišića jer se izaziva neravnoteža u tijelu. Zbog toga treneri savjetuju vježbanje po principu agonist (triceps) - antagonist (biceps), odnosno korištenje suprotnih mišićnih skupina. – Ako primjerice radite bench, tada u kombinaciji s njime radite veslanje, ako radite biceps, u kombinaciji s njim radite triceps ili ako radite hiperekstenziju (vježbu za donji dio mišića leđa), kombinirajte je s izvođenjem trbušnjaka. Tako ćete balansirati suprotne mišićne skupine, a time ćete u balans dovesti i kosti, ligamente, tetive i hrskavice. No ne počinjete trening uvijek s istom skupinom mišića. Radite li primjerice prsa-leđa, jednom započnite s vježbama za prsa, a drugi trening započnite s vježbama za leđa jer se uvijek više snage uloži u prvu skupinu - savjetuje Klarić. Način sabotaže ciljeva je i rad s ograničenim opsegom pokreta, a to je vrlo često kod treninga u teretani. Primjerice, uvijek radite čučanj samo do pola. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi aktivacija mišića bila srazmjerna preporučujem, primjerice, čučanj raditi do pola s većom težinom, a od pola prema dolje s manjom. Tako će se kroz ta dva pokreta dobiti jedan cjeloviti- kaže Klarić. 

Bez puno priče 

Zaboravite na mobitel i čavrljanje. Ako vam je mobitel stalno u rukama, nesvjesno ćete raditi suviše duge pauze između serija i tijelo će se ohladiti. Isto će se dogoditi ako i previše pričate.

Spavanje je jako bitno 

Hormon rasta koji pomaže u izgradnji mišića i sagorijevanju masnoća najaktivniji je upravo kad se odmaramo i spavamo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje