Lifestyle

Komentari 1

Najčešći razlozi za nadutost i trikovi kako se toga brzo riješiti

Najčešći razlozi za nadutost i trikovi kako se toga brzo riješiti

U vrijeme blagdana nerijetko testiramo vlastite granice kako bismo ustanovili koliko hrane možemo pojesti, a da pritom ne osjećamo neugodu. I tadas se javlja nadutost koja nam može pokvariti dojam

Nadutost podrazumijeva neugodan osjećaj, a riječ koristimo kako bismo opisali stanje u kojem osjećamo težinu u želucu, piše Lifehacker.

Nadutost nije debljina i trbušna masnoća, kao i zadržavanje vode ili osjećaj krivnje jer ste se prejeli. Mnogi taj termin koriste kako bi opisali abdominalne tegobe koje ponekad uključuju plinove, podrigivanje ili krčenje želuca.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi kako se riješiti nadutosti

Mnogi faktori mogu voditi do nadutosti, od zatvora preko osjetljivosti na određene namirnice ili ste jednostavno progutali previše zraka. Najčešće se javlja kad se u probavnom sustavu nađe prevelika količina hrane, tekućine ili plina. Kako je pitanje količine individualno, teško je identificirati što kod svakog pojedinog čovjeka može prouzročiti nadimanje.

Prebrzo ste pojeli previše hrane

Nije svaki osjećaj sitosti ujedno i nadutost, a neugoda zbog prejedanja često nema veze s količinom hrane nego zraka. To se može javiti ako istovremeno razgovarate i jedete. Također, krivci za taj problem mogu biti i previše gaziranih pića, žvakaća guma ili ispijanje pića kroz slamčicu.

Rješenje je da u takvim situacijama jedete sporije.

Zatvor

Osjećaj nadutosti često se povezuje sa zatvorom. Rješenje je jednostavno, a uključuje ispijanje toplog pića te povećani unos vlakana u prehrani.

Alergije i intolerancije

Preosjetljivost na određene namirnice također može prouzročiti nadutost, pogotovo ako jedete previše hrane na koju ste intolerantni. To će prouzročiti stvaranje plinova. Najčešći krivci su laktoza, fruktoza, gluten i jaja. Kod ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva fruktoza i laktoza mogu prouzročiti značajne smetnje.

Ako pokušavate ustanoviti koja specifična hrana uzrokuje vaše smetnje, posjetite liječnika i vodite dnevnik prehrane u kojem ćete vidjeti kako vaše tijelo reagira na određene namirnice.

Nagli unos vlakana

Čak i ako nemate intoleranciju na hranu, namirnice bogate vlaknima mogu prouzročiti stvaranje velike količine plinova. To uključuje mahunarke, grah i leću, kao i krstašice poput brokule. Iako je povećani unos vlakana rješenje za zatvor, može voditi do stvaranja viška plinova koji će prouzročiti nadutost.

Šećerni alkohol

U proizvodima koji ne sadrže šećer i u pojedinim žvakaćim gumama među sastojcima je često zaslađivač u obliku šećernih alkohola. Njihova pretjerana konzumacija može voditi do probavnih tegoba.

Za trenutačni oporavak iskušajte probavne enzime

Nema čarobne hrane ni lijeka koji će vas trenutačno riješiti problema nadutosti. Takozvana prirodna rješenja poput ulja peperminta najčešće su samo placebo. Ipak, ovisno o uzroku nadutosti, određeni probavni enzimi mogu vam donijeti olakšanje.

Primjerice, enzimi laktaze pomažu kod nadutosti uzrokovane laktozom. Dugoročno rješenje je ipak pripaziti na izbor namirnica i način njihove konzumacije. Ako unatoč tome problem ne prolazi, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom.

Najčitaniji članci