Lifestyle

Komentari 55

Najkvalitetniji bakalar u našim dućanima 500 kn po kilogramu

Najkvalitetniji bakalar u našim dućanima 500 kn po kilogramu

U zagrebačkim trgovinama sušeni bakalar kreće se već od 209 kuna po kilogramu. Po istoj toj cijeni našli smo i u Varaždinu. Na pulskoj ribarnici prošli tjedan bio je 269 kuna po kilogramu

Suhi bakalar se prvo mora dobro 'istući' i potom se namače u vodi od dva do tri dana, a vodu treba neprestano mijenjati. Potom se kuha dok ne omekša. Očiste se kosti, skine crna kožica, pa se ponovno 'tuče', sve dok ne postane kao pire.  Posoli se, popapri, doda češnjak i ulje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Tako bakalar tradicionalno pripremaju u Istri te ga ovako pripremljenog poslužuju uz zelje, palentu ili pasutice - vrstu tjestenine. Prvi suhi bakalar već je stigao u trgovine diljem Hrvatske, a cijena mu je od oko 200 do čak 500 kuna po kilogramu.

Ali stari recepti dugo se pripremaju pa mnogi posegnu za gotovim bakalarom koji punom parom pripremaju u Obrtu Milena iz mjesta Bačva nedaleko od Višnjana kraj Poreča.

Vlasnik Aleksandar Stefanov kaže kako trenutačno prerade oko 500 kg bakalara na dan, a pred sam Božić prerađivat će i 2,5 tona pa će, uz svojih deset zaposlenika, zaposliti još pet, koji će raditi od jutra do mraka. 

- Bakalar je nekad pripremala moja mama Milena u sklopu agroturizma, ali je otišla u mirovinu, a ja sam zatim pokrenuo proizvodnju i njoj u čast svojim proizvodima od bakalara dao njezino ime - Baccala della mamma ili ‘po našiki’ - bakalar od mame. Radimo klasični bakalar na bijelo koji se prodaje u rinfuzi u trgovinama za 130 do 180 kn/kg, a kao paštete od 100 grama nudimo i bakalar s chilly papričicama, s crnim tartufima te bakalar s maslinama. Paštete se prodaju za 20-ak kuna po komadu - kaže Stefanov. 

Bakalar im stiže iz Norveške, baš kao i većina sušenog bakalara koji se prodaje u našim trgovinama. Oni na godinu proizvedu i do 90 tona, a 30 posto proizvodnje 'ode' pred Božić. 

Također, prodaju i suhi bakalar kojemu je kila između 200 i 300 kuna, dok cijena selektiranom bakalaru pod imenom Ragno ide i do 500 kuna. Njega uzimaju samo specijalizirane trgovine, restorani i hoteli. 

Obišli smo i ostale gradove te provjerili ponudu u trgovinama. Imaju ga u Zadru u trgovačkim  centrima i cijena mu je nekoliko lipa ispod 280 kuna. Kažu da je lani na akciji bio i 240 kn/kg te vjeruju da će uskoro i ove godine biti sniženja. 

Kako bi kupcima skratili vrijeme pripreme, mala ribarnica Di Maris ove godine ima posebnu ponudu već namočenog i očišćenog bakalara. Pakiranja su od pola kilograma. Kilogram namočenog je 179,90 kuna, a ako je i očišćen onda je kilogram 264,90 kuna. 
Sušeni bakalar na pulskoj ribarnici prošli tjedan bio je 269 kn/kg, i to je bio prvoklasni norveški bakalar. U zagrebačkim trgovinama sušeni bakalar kreće se već od 209 kuna po kilogramu. Po istoj toj cijeni našli smo i u Varaždinu. 

Čak 250 tona bakalara u prosjeku svake godine uvezemo sušenog bakalara, uglavnom iz Norveške, ali nam dolazi i iz Danske i Njemačke.

Od kilograma suhog bakalara može se napraviti i do tri kilograma namaza pa je zato i skup, kažu stručnjaci.

Zagreb

Prošli tjedan trgovački centri dobili su bakalare i cijene idu do 300 kuna, vakumirani je skuplji. Ima ih i na akciji (Konzum, Spar) po cijeni od 209 kuna.  

Zadar

Prošli je tjedan sušenog bakalara bilo u centru Tommy. Sušenog bakalara uglavnom ima u trgovinama, a na tržnici ga nije bilo. Našli smo ga po cijeni od 280 kuna.

Pula

Prošli tjedan na ribarnici sušeni bakalar iz Norveške imali su u samo jednoj ribarnici i kažu da se radi o jako kvalitetnoj ribi. Cijena mu je 269 kuna.

Varaždin

Najjeftiniji bakalar smo našli u KTC-u po 209,99 kn, a ima i skupljih, kao što je u Sparu vakuumirani i sušeni iz Norveške po cijeni od 279 kuna. 

Split

Ima ih u trgovinama po cijeni od 230-240 kuna, dok je vakuumirani skuplji i ide od 250 kn, a ima i onih po 300 kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci