Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nakon kupovine biljku nemojte odmah presaditi u novi lonac, pustite da se malo 'odmori'

Nakon kupovine biljku nemojte odmah presaditi u novi lonac, pustite da se malo 'odmori'

Nakon što se ponovo posadi, vašoj biljci će biti potrebno temeljito zalijevanje kako bi se nastanila u svom novom loncu. Zalijevajte je dok voda slobodno ne teče s dna biljke

VIDEO

Ako posjedujete balkon, vrt ili dvorište onda vjerojatno imate neku biljku zasađenu, jer budimo realni tko ne bi volio pojesti voće ili povrće iz svog vrta i osjetiti miris svojih biljaka. Uostalom, poznato je da se ljudi uz biljke osjećaju sretnije i smirenije, a one čak mogu pomoći i pročišćavanju zraka.

POGLEDAJTE VIDEO: Urbana džungla: Na krovu zgrade u centru Zagreba uzgaja masline, luk i breskve

Pokretanje videa...

01:44

Ali kao i sve dobre stvari, biljke zahtijevaju rad, strpljenje i pažnju.

Jedna od tajni transformacije vašeg prostora u bujni staklenik započinje poznavanjem osnovne njege biljaka poput ponovne sadnje. Presađivanje je jednostavan način za osvježavanje biljaka dajući im još prostora za rast (a također možete i uljepšati svoj prostor s nekim novim sadnicama).

Naučiti kako održavati biljku na životu nije lak zadatak. Prvo morate shvatiti koje je najbolje doba godine za presađivanje biljaka do saznanja koje im je tlo pogodno.

Drvo kamfora: Eterično ulje pomaže kod bolova, ali u većim količinama može biti otrovan
Drvo kamfora: Eterično ulje pomaže kod bolova, ali u većim količinama može biti otrovan

Kada presaditi biljke nakon što ih kupite?

Vjerovano ne želite presaditi biljku odmah nakon što ste ju kupili. Ako ste upravo uzeli novu biljku koja se još nalazi u spremniku trebali biste joj dati nekoliko dana ili čak tjedana kako bi se prilagodila vašem domu prije nego što ju prebacite na drugo mjesto za sadnju.

Možda će te htjeti svoju biljku postaviti u moderan novi spremnik/lonac/posudu koji odgovara vašem dekoru. Ali jedan od najvećih razloga zbog kojeg bi biljku ponovo presadili je svježe tlo. 

Presađivanje biljke znači promjena tla ili mješavine, jer svježe tlo znači nova hranjiva svojstva.

Još jedan razlog zašto biste željeli ponovo presaditi biljku? Ako je postala prevelika. Ako su korijeni biljke zauzeli sav prostor i počeli rasti po dnu lonca, vrijeme je za novi dom.

Stvari koje morate pratiti i paziti kod svoje biljke

Korijenje izvire iz drenažnih rupa, biljka se lako može podići ili pasti iz lonca, vidite više korijenja nego tla, biljka se suši brže nego inače, ili je prošlo više od godinu dana od kada je biljka zadnji put presađena.

Ljepotica hortenzija: Svi je žele imati na stolu, vrtu ili vjenčanju
Ljepotica hortenzija: Svi je žele imati na stolu, vrtu ili vjenčanju

Ponovno premještanje je stresno vrijeme za biljku, zato pokušajte ne raditi to prečesto. Pustite biljku da razgovara s vama. Obavijestit će vas kada bude spremna za novi dom. 

Kupnja savršenog spremnika

Ako vaša biljka nije vezana za korijen, ali joj je potrebno osvježenje, zalijepite lonac slične veličine na spremnik u kojem je biljka bila ranije.  Za biljke koje su prerasle svoje sadašnje posude, veličine su oko 2,5 cm do 5 cm kako bi se osigurao prostor za rast.

Za veće biljke, vjerojatno ćete htjeti veličine od 7,5 cm do 10 cm, ovisno o tome koliko želite da raste.

spring plant repotting indoor garden care man

Veličina sadnica je važna jer više volite zalijevati biljku kada je premjestite u veći lonac s više tla. Ako imate malu biljku u prevelikoj sadnici, sva ta voda će vlažiti prljavštinu i ne doći do korijena, što može dovesti do prekomjerne vode i eventualno truljenja korijena. Umjesto toga, bolje je postupno povećavati veličinu tijekom godina.

Provjerite ima li spremnik u koji biljku namještate otvor na dnu da bi se višak vode mogao izliti na tanjur. Biljka u posudi bez drenaže znatno je podložnija truljenju korijena, oštećenju, pa čak i smrti od prekomjerne vode.

Ako nema rupu za drenažu, preporučuje se da dno spremnika položite šljunkom kako biste stvorili prostor za vodu dalje od korijena biljke.

Ne zaboravite urediti i dvorište - napravite pravu malenu oazu
Ne zaboravite urediti i dvorište - napravite pravu malenu oazu

Konačno, koji su materijali najbolji za posude s biljkama? Većina biljaka će imati koristi od bilo kojeg materijala koji je porozan i odvaja vlagu, poput terra cotte. Određene biljke, poput paprati i kalateje, koje vole više vlage, mogle bi preferirati plastični ili keramički lonac.

Plastične i keramičke posude ne isušuju se tako brzo.

Gardening

Kako dodati novo tlo u spremnik?

Kad je vaša biljka spremna za osvježenje, uklonite otprilike jednu trećinu ili više njene mješavine za posuđe. Biljke apsorbiraju puno hranjivih sastojaka kako rastu, pa im s vremena na vrijeme treba svježe tlo. Ulijte sloj svježeg tla u novi spremnik. Samo nemojte previše jer želite da korijenje diše.

Obično možete koristiti bilo koju smjesu u zatvorenom prostoru.

Ako je vaša biljka zdrava, ne morate uklanjati sva stara tla. Jednostavno otpustite tlo na dnu biljke kako bi korijenje moglo slobodno rasti. Popunite sve praznine, posebno na dnu i stranama lonca, svježim tlom.

Ovih 10 biljaka fantastične su za zdravlje - olakšavaju tegobe
Ovih 10 biljaka fantastične su za zdravlje - olakšavaju tegobe

Koliko često trebate zalijevati biljke unutar kuće?

Koliko često zalijevate biljku, može varirati iz tjedna u tjedan, pa čak i iz mjeseca u mjesec - sve ovisi o vašoj biljci i vašem domu.

Međutim, nakon što se ponovo posadi, vašoj biljci će biti potrebno temeljito zalijevanje kako bi se nastanila u svom novom loncu. Zalijevajte je dok voda slobodno ne teče s dna biljke. Pustite biljku da se 'odmori' tako da sva voda istječe iz lonca.

Preporučuje se test osjetljivosti na dodir. Gurnite prst u tlo sve dok ne dosegne srednji zglob. Ako je tlo vlažno na dodir, nemojte zalijevati biljke i ponovno provjerite za nekoliko dana. 

Usredotočite se na to da voda bude ravnomjerno raspoređena po loncu i tlu. Upotrijebite kantu za zalijevanje ako je imate, piše Huff post.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku