Lifestyle

Komentari 0

Evo 10 biljaka koje imaju izniman utjecaj na zdravlje

Ovih 10 biljaka fantastične su za zdravlje - olakšavaju tegobe

Korijen đumbira je odličan lijek kod svih vrsta mučnine i povraćanja. Također, može ublažiti želučane probleme kod crijevne viroze, a preporučuje se i kod gripe

Kod nekih zdravstvenih problema biljni lijekovi mogu biti vrlo učinkovita pomoć uz redovnu terapiju, dok su kod nekih zapravo odlična potpora uz lijekove. Ponekad mogu biti korisni i za prevenciju određenih zdravstvenih problema. 

POGLEDAJTE VIDEO: Iskoristite sve ljekovite prednosti biljaka

Donosimo deset biljaka koje imaju izniman učinak na zdravlje i preporučuje se posegnuti za njima kad se pojave određene smetnje. Naravno, prije njihovog korištenja informirajte se o lijekovima na koje mogu djelovati, pa ograničite upotrebu lijekova, ili ih izbacite, ako je to moguće.   

Mačja metvica

Čaj od ove biljke odličan je za ljude koji imaju problema s nervozom želuca, kao i za one koje muče stres i nervoza, ili nesanica. Nisu poznate negativne nuspojave. 

Brusnica

Korisna je u prevenciji za ljude kod kojih se ponavljaju urinarne infekcije, kao i za ljude s kroničnim prostatitisom. Procjena je da već i pola ili tri četvrtine čaše soka od brusnice mogu biti učinkovita prevencija kod takvih problema. 

Češnjak

Dokazano je da ima snažna antimikrobna svojstva, zbog čega je koristan kao prevencija prehlade. Pomaže i kod upale sinusa. Koristan je i kod proljeva uslijed putne groznice. Jedan do dva režnja češnjaka svaki dan pomažu i protiv hipertenzije. 

Đumbir

Korijen đumbira je odličan lijek kod svih vrsta mučnine i povraćanja. Također, može ublažiti želučane probleme kod crijevne viroze, a preporučuje se i kod gripe. 

Kadulja

Već i jedna čajna žličica suhe biljke oparena u kipućoj vodi dat će čaj koji pomaže protiv grlobolje i kašlja  uslijed prehlade. Koristi se i kod prekomjernog znojenja, a istraživanja pokazuju da može pomoći kod prekomjernog znojenja kod žena u menopauzi. 

Timijan

Poznat je po sposobnosti da ublaži probleme vezane uz kašalj i prehladu. To je hlapljivo ulje s antispazmičkim i antimikrobnim djelovanjem. I u ovom slučaju, dovoljna je žličica osušene biljke u šalici vruće vode, pa da osjetite spomenute prednosti. 

Kurkuma

Poznata je po kurkuminu, tvari koja ima snažno protuupalno djelovanje, pa je vrlo korisna u liječenju artritisa, na primjer. No, kao sastojak čaja ili kao začin pomaže kod svih vrsta upala u tijelu. 

Cimet

Odličan je dodatak prehrani za dijabetičare i ljude s visokim krvnim tlakom. Naime, pomaže u regulaciji šećera u krvi, pa ga dijabetičari trebaju uzimati u slučaju previsoke razine šećera u krvi. U kombinaciji s medom djeluje protiv lošeg kolesterola. 

Aloe vera 

Poznata je kao lijek za manje opekline i posjekotine jer djeluje obnavljajuće na kožu. Također, vrlo je korisna kod raznih vrsta ekcema, donosi portal Steth News.  

Kamilica

Čaj od svježih ili suhih biljaka odličan je lijek protiv anksioznosti i nemira. Vrlo je koristan prije spavanja, kad će umiriti duh i tijelo i pomoći vam da brže zaspite.