Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Napravite vlastiti sprej za više strasti, sreću i mirnije snove

Napravite vlastiti sprej za više strasti, sreću i mirnije snove

Želite li zavesti partnera, osjećati se bolje i otjerati tugu ili uživati s prijateljima, donosimo recepte za sprejeve koje možete napraviti kod kuće. Pripravila ih je aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić

VIDEO

Eterična ulja neizravnom 'inhalacijom', u dodiru sa zrakom, hlape i šire svoj miris u cijelu prostoriju.

Majka (44) troje djece otkrila svoju tajnu mladolikog izgleda
Majka (44) troje djece otkrila svoju tajnu mladolikog izgleda

Takva vrsta inhalacije je vrlo poželjna jer s njom rješavate ne samo dezinfekciju nego i mirisno oplemenjujete prostor, a djelujete i na raspoloženje - koncentraciju, pamćenje i podizanje raspoloženja, romantičnu atmosferu te ugodu boravka u prostoru, objašnjava aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić, vlasnica Aromasan studija u Velikoj Gorici.

- Indirektna inhalacija najkvalitetnija je kad se radi preko difuzera koji eterična ulja raspršuju u obliku vrlo sitnih kapljica. No mirisne mješavine koje ćete koristiti možete i sami pripremiti u običnim bočicama s raspršivačem - objašnjava Jelisavčić te dodaje kako njima možete špricati prostor ili glinene i drvene privjeske koje držite na zidu ili u automobilu.

Špricati možete i prekrivače ili mješavinom osvježiti fotelje i kaučeve. Ako vam je kvalitetan odmor trenutačno na prvome mjestu, sve što trebate je brzi recept za mirisnu posteljinu (ispod). Odlične su i aromalampice, no tad se eterična ulja zagrijavaju i tako se mijenja “kemija” samih ulja.

Maske za lice ne smijete držati predugo jer mogu oštetiti kožu
Maske za lice ne smijete držati predugo jer mogu oštetiti kožu

Osim što u mirisima uživamo, mirisima i “komuniciramo” s potencijalnim partnerima.

- Prvi susret s nekim čista je kemijska komunikacija koja se odvija mirisima (naših tijela). Kad te mikroskopske molekule udišemo, one dolaze do olfaktornog epitela (žućkasta nakupina u vrhu nosa) i tad svaka mikroskopska dlačica šalje informaciju u mozak u obliku elektrokemijskog impulsa stvarajući osjećaj mirisa u instinktivnoj (desnoj) strani mozga, koja lagano prelazi na lijevu stranu (koja zastupa jezik), pa često ostajemo bez riječi. A čim ostanemo bez riječi, osjetimo ugodu. I tad znamo da su feromoni napravili svoje - kaže aromaterapeutkinja te dodaje kako eterična ulja uravnotežuju tijelo i um pa se tako balansiraju i naši hormoni, što je presudna stvar za uživanje s partnerom.

- Važno je ostvariti ravnotežu simpatičkog i parasimpatičkog dijela živčanog sustava. Prerana ejakulacija, nemogućnost postizanja orgazma i slabo uzbuđivanje upravo su problemi koji nastaju zbog neuravnoteženosti hormona. Muškarci češće imaju preaktivan, a žene slabo aktivan simpatički sustav - objašnjava Jelisavčić. Afrodizijačkim mješavinama možemo potaknuti uživanje partnera koji se inače slažu po individualnom principu. Ženstvena mješavina naglašava cvjetnu notu, dok muška naginje zemljanim mirisima, mada nije pravilo jer i muškarci i žene luče i muške i ženske hormone u različitim količinama. Najbolja mješavina je ona koju čine mirisi koje volimo.

Ženama treba više seksa par dana u mjesecu - evo koji su to
Ženama treba više seksa par dana u mjesecu - evo koji su to

- Dajte mašti maha, uz sprej (recept u okviru desno) koji vam mora biti nadohvat ruke, upalite svijeće, otvorite bocu vina, pustite tihu glazbu, pobacajte jastuke na pod ili napravite kupku, izmasirajte partnera i prepustite se - savjetuje aromaterapeutkinja.

Pet recepata:

Uklanjanje tuge

Mješavina protiv tuge radi se s eteričnim uljima koja smiruju i opuštaju. U difuzer ukapajte šest kapi od miksa od eteričnog ulja ylang ylanga, bergamota bez bergaptena i mažurana. 

Podizanje raspoloženja

Kod izrazito jakih ispoljavanja problema i potrebe za podizanjem raspoloženja preporučuje se ‘brza’ inhalacija čistim eteričnim uljem ylang ylanga, bergamota bez bergaptena i mažurana. Nakapajte 1-2 kapi te mješavine na dlanove ili maramicu. Duboko udahnite kroz nos brojeći do šest i lagano izdahnite na usta brojeći do šest, savjetuje Jelisavčić. 

Mirisni snovi

U bočicu s raspršivačem ulijte 125 ml destilirane vode i ukapajte 15 kapi eteričnog ulja lavande. Našpricajte posteljinu i ostavite da se osuši te uživajte u mirnim snovima. Ova mješavina ujedno će posteljinu štititi od moljaca, kaže Ivana.

Za ugodna zimska druženja

Jake mješavine eteričnih ulja izbacit će mirise kuhanja, cigareta i ustajalog vonja koji se u domu nakupljaju tijekom zime. Uz Aromasan mješavinu goste ćete potaknuti na druženje, razigrat će ih eterična ulja timijana, ružmarina, limete i mandarine. U difuzer ukapajte od 6 do 8 kapi i uživajte.  

Romantična atmosfera

U tamnu bočicu s raspršivačem ulijte 200 ml vode pa u nju nakapajte 8 kapi eteričnog ulja bergamota (bez bergaptena), 3 kapi nerolija, 4 kapi vanilije i 3 kapi jasmina, kaže Ivana. 

Na poslu se lakše koncentrira uz mirisna ulja ružmarina, limuna...

Businesswoman takes short time-out in office work

Japansko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su radili za tipkovnicom, a udisali eterično ulje limuna, imali 54% manje tipfelera. Koncentraciju najbolje pospješuju ulja timijana, ružmarina, paprene metvice, limuna i bosiljka. Kako biste je održali na višoj razini na poslu, u difuzer kapnite po 5 kapi mješavine eteričnih ulja limuna, naranče i paprene metvice, kaže Jelisavčić.

Osvježite dom mirisnim laštilom za namještaj

Laštilo za namještaj pripravite tako da otopite 30 grama pčelinjeg voska u vatrostalnoj posudi na pari. Dodajte 100 ml lanenog ulja, 8 kapi cedra i 6 kapi ružmarina te sve izlijte u staklenu posudu s poklopcem. Ostavite da se ohladi. 

Sutra ulazimo u sezonu Strijelca: Kakve promjene drugi znakovi zodijaka mogu očekivati u tom razdoblju?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...