Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Naš Mlinčani kolač prije je bilo težačko jelo, a danas ga pak svi hvale': Tu je i odličan recept

'Naš Mlinčani kolač prije je bilo težačko jelo, a danas ga pak svi hvale': Tu je i odličan recept

Autor kuharice je chef Damir Crleni, koji je za njeno izdanje probrao samo najfinije recepte lepoglavskog kraja. Počasno mjesto ima i Mlinčani kolač koji se pravi s domaćom masti i lista se poput mlinaca...

VIDEO

Bogata kulinarska tradicija lepoglavskog kraja predstavljena je nedavno u novoj kuharici u kojoj se nalazi ukupno 29 ukusnih jela. Neka od njih predstavljena su u svom izvornom obliku, a dio na način na koji se mogu pripremati i posluživati u današnje vrijeme. Jedno od njih je i Mlinčani kolač, koji je zaštitni znak ovog kraja i koji je sada postao i službeno zaštićen. Prvi korak u zaštiti izvornosti Mlinčanog kolača uspješno je odrađen registriranjem žiga kojim se obilježava štiteći njegov naziv i vizualni identitet. 

POGLEDAJTE VIDEO kuća sa 50.000 lampica:

Pokretanje videa...

50 tisuća lampica u Bristolu 02:00

Na samom početku Kuharice lepoglavskog kraja zaživio je u originalnoj verziji, ali i novom ruhu uz namaze od čvaraka i bučnih koštica, za čije je kreacije zaslužan autor, chef Damir Crleni, koji je kuharicu i osmislio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Nutricionistica Šadek: 'Prehrana je ključ u prevenciji dijabetesa'
Nutricionistica Šadek: 'Prehrana je ključ u prevenciji dijabetesa'

- Na ideju u cijeloj kuharici došli smo jer smo htjeli zaštitit naš Mlinčani kolač. Shvatili smo da se u cijelu priču mora uključiti i Varaždinska županija, a onda su nam rekli da bi trebali napraviti i cijelu kuharicu ovog kraja u koju ćemo ga uvrstiti - objašnjava nam Štefica Bizek iz KUD-a Lepoglavski pušlek na čiju inicijativu su zaštitili Mlinčani kolač. Već godinama rade na promociji svog kraja koji zbilja ima što ponuditi  -  bogatu tradiciju pavlina i znanje generacije čipkarica koji su zajedno zaslužni za bogatu baštinu kojom se Lepoglava ponosi.

Lepoglava: Predstavljanje Kuharice lepoglavskog kraja i zaštićenog mlinčanog kolača

- Pomogao nam je u svemu i chef Damir Crleni koji je prikupljao stare recepte. Za Mlinčani kolač našao je neke zapise pavlina iz 16. stoljeća, ali i recepte u varaždinskom muzeju koje smo morali priložiti - kaže nam Štefica i dodaje da je to težački kolač koji daje puno energije za fizički rad jer je pravljen s domaćom masti. Na kilogram brašna ide čak pola kilograma masnoće...

Iako je nazvan 'kolač' to je zapravo slani kolač koji se nekada jeo s kiselim mlijekom, a danas se poslužuje uz fine namaze.

Lepoglava: Predstavljanje Kuharice lepoglavskog kraja i zaštićenog mlinčanog kolača

- Nekad nas je bilo sram reći da jedemo Mlinčani kolač, a danas, kada ga predstavljamo na brojnim manifestacijama i prigodama, slušamo samo riječi oduševljena i hvale onih koji ga kušaju - otkrila je Štefica Bizek istaknuvši da je za takav rezultat važno Mlinčani kolač pripremati sa srcem i dušom.

Tradicionalni recepti za božićne slastice: Kuglofi, torte, rolade...
Tradicionalni recepti za božićne slastice: Kuglofi, torte, rolade...

- Nije se nikad radio za blagdanske prigode, već je to bio svakodnevni kolač na našim stolovima. Nije ga teško napraviti. Mlinčani kolač dobio je ime jer se prilikom pečenja razdvoji na mlince. Tijesto se valja, maže s rastopljenom mašću, i preklapa. Dakle nema razvlačenja rukama, pa je i jednostavnije za napraviti - govore nam članice KUD-a Lepoglavski Pušlek objašnjavajući nam da se obično pravio u sezoni žetve, kada se brašno samljelo i još je bilo friško. 

Lepoglava: Presnimke iz privatnog arhiva Lepoglava: Presnimke iz privatnog arhiva

U Kuharici lepoglavskog kraja našli su se i ostala fina jela pravljena po tradicionalnim recepturama poput gibanice, heljdine zlevke, ragua od zagorskog purana, čučeka na saft, črnih devenica (krvavice) sa zeljem i krumpirom, Fratrovih vuha...
Svakako nešto što vrijedi probati...

- Izvornost okusa i vrijedni ljudi koji čuvaju tradiciju obavezuju nas da kroz prezentaciju i pripremu jela lepoglavskog kraja sačuvamo posebnosti gastronomije Lepoglave, Varaždinske županije i Hrvatske - navodi autor kuharice, chef Damir Crlenikoji je tijekom predstavljanja kuharice istaknuo da je tijekom rada na njoj došao do spoznaje da je lepoglavski kraj bio bogat, ne samo težačkim jelima već kvalitetnim namirnicama, zahvaljujući činjenici da je Lepoglava bila sjecište putova, što je utjecalo i na kvalitetu jela koja su se tu spravljala.

Lepoglava: Presnimke iz privatnog arhiva
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru