Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Naša koža sad reagira na stres: Sačuvajte pravilno ruke i lice

Naša koža sad reagira na stres: Sačuvajte pravilno ruke i lice
1

Bez obzira na to što se ovih dana ne šminkamo i ne izlazimo, kožu treba njegovati kao i uobičajeno, pa čak i s malo više pažnje, kako bi ostala zdrava, upozorava dermatologinja dr. Ivana Nola

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Njega lica od 20. do 60. godine ima različita pravila

Svi smo ovih dana pod povećanim stresom, što zbog straha od širenja zaraze korona virusa, što zbog stresa uslijed potresa koji smo nedavno doživjeli u Zagrebu. To, bez sumnje, ostavlja posljedice na našu psihu te na različite načine može utjecati na zdravlje.

Kako je koža naš najveći organ, nema sumnje da se taj stres lako može 'pokazati' i na van, jer koža reagira kao i svi drugi organi u tijelu. Zato je iznimno važno da ju i u ove dane kada ne izlazimo i ne šminkamo se, nastavimo njegovati kao i obično, pa čak i s malo više pažnje,  ističe dermatologinja dr. sc. Ivana Nola.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:27

- Ovisno o tipu kože, stres koji proživljavamo može se manifestirati kroz crvenilo, ljuštenje, svrbež, ili kroz pojavu različitih oblika prištića, i to ne nužno samo kroz pojavu uobičajenih akni. Jedan od oblika reakcije mogu biti rozacea akne, na primjer - ističe dermatologinja. Dodaje kako se zbog toga ženama, bez obzira na to što se ovih dana možda i ne šminkaju, savjetuje da redovito čiste kožu. 

Njega lica baš po mojoj mjeri: Prave maske za svaki tip kože
Njega lica baš po mojoj mjeri: Prave maske za svaki tip kože

- Preporučuje se redovito umivanje s blagim sindetima, ili posebnim sapunom koji ne sadrži deterdžente, odnosno saponine. Pritom je dobro koristiti rukavicu za masažu, ili neki sličan masažer za pranje lica, kako biste skinuli mrtve stanice kože sa površine i otvorili i očistili pore - savjetuje dr. Ivana Nola.

Ivana Nola

Naime, dok smo pod stresom, dolazi i do pojačanog rada žlijezda lojnica, pa s umivanjem treba skinuti višak sebuma koji bi inače mogao začepiti pore na koži i potaknuti stvaranje akni, odnosno prištića. Na taj način omogućit ćemo da pore ostanu otvorene i da se spriječi pojava upale, dodaje. 

Njega lica: Zlatna pravila kod čišćenja lica i kupnje preparata
Njega lica: Zlatna pravila kod čišćenja lica i kupnje preparata

- Dobro je nakon toga nanijeti i neki toner, odnosno tonik za lice. Koristite one koji sadrže micelarnu otopinu, jer će oni dodatno 'povući' višak sebuma ili mrtve kože koji pranjem možda niste skinuli. Njegu obavezno treba završiti hidratantnom kremom. Pritom ovisi o tipu kože hoće li to biti samo hidratantna krema, ili neka krema koja, osim što hidrira kožu, sadržava i još neke dodatke - kaže dermatologinja Nola.

Dodaje kako ne bismo smjeli odstupati od toga da ovaj ritual 'odradimo' ujutro i na večer, kako bismo i u ovom razdoblju pružili kožu odgovarajuću njegu i nahranili je, te tako očuvali i njeno zdravlje. 

- Poanta je prvenstveno u tome da održimo zdravlje kože, jer samo zdrava koža može biti lijepa i bez bora - ističe dermatologinja. 

Dodaje kako je važno imati na umu i njegu tijela. Naime, tijekom zimskog perioda, iz kojeg upravo izlazimo, koža je već dosta isušena, pa ju tuširanjem dodatno isušujemo. Zato bi bilo dobro da poslije svakog tuširanja odvojimo nekoliko minuta za to da u jednom ili dva sloja nanesemo emolijente, odnosno odgovarajuća sredstva za njegu kože tijela.

- Važno je da sadržavaju hidratantnu komponentu, pa čak i malo masniju, kako bi se spriječio gubitak vlage - ističe Ivana Nola. I u ovom slučaju preporučuje se njega dva puta dnevno, odnosno obavezno nakon tuširanja. 

Suha i dehidrirana koža trebaju različitu njegu 

Sredstva za njegu birajte prema tipu kože, no vodite računa da se njeno stanje, pa onda i prevladavajući tip, s vremenom mogu promijeniti. Ako povremeno osjećate da je vaša koža zategnuta, svrbi vas i blago je iziritirana, moguće je da imate suhu kožu. Takva koža sklona je crvenilu, pojačanoj pigmentaciji, bore su izraženije i često može izgledati umorno. 

U slučaju da imate takvih simptoma, dobro je potražiti savjet stručnjaka koji će procijeniti je li to vaš jedini problem, ili koži nedostaje i vlaga. Naime, kod suhe kože problem je u tome što vanjski zaštitni sloj kože nema dovoljno lipida, dok dehidriranoj koži prvenstveno nedostaje vlaga, pri čemu može biti suha, ali i ne mora. Tako dehidriranoj koži pomaže hidratantna krema bez ikakvih dodataka, dok bi krema za suhu kožu trebala imati i ulja koja će obnoviti njen hidrolipidni sloj.     

beautiful woman hands with cream

Ruke trebaju posebnu pažnju!

Posebnu pažnju ovih dana moramo posvetiti rukama, jer osim što su i inače često izložene vodi, deterdžentima i sapunima, ovih dana često nanosimo sredstva za dezinfekciju, koja dodatno isušuju kožu, pogotovo ako sadrže alkohol, upozorava dermatologinja. 

- Ruke su ovih dana baš pod jakim udarom sredstava koja ih isušuju, što može dovesti do zategnute kože, isušivanja zbog kojega će koža popucati, a imali smo čak i pacijente koji su morali na terapiju injekcijama zbog snažne upale koja se razvila i zbog koje su im jako natekli prsti i šake - ističe dr. Nola.

Kako ovih dana ruke moramo učestalo prati, te nanositi dezinficijense, kad smo kod kuće savjetuje se češća primjena hidratantne i masnije kreme, posebno krema koje sadrže i silikonske čestice. One će pružiti koži ruku zaštitni film, a ne smetaju pranju i dezinfekciji.

Njega lica u 30-ima: Koža traži prozračne kreme i vitamine
Njega lica u 30-ima: Koža traži prozračne kreme i vitamine

- Svakako vodite računa o tome da ruke nahranite što češće tijekom dana, jer je koža ruku ovih dana pod posebnim udarom, zbog čega se može razviti i jaka upala, zbog koje će biti potrebno i liječenje - zaključuje dr. Nola.  

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Pokretanje videa...

00:58
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku