Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Naslage na trbuhu nestaju brzo uz začin koji svi imaju kod kuće

Naslage na trbuhu nestaju brzo uz začin koji svi imaju kod kuće

Želite li izgubiti pokoji kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati žličicu cimeta u jutarnji obrok

VIDEO

Znanstvenici su 12 tjedana štakorima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom. Testovi provedeni na štakorima prije i nakon završetka eksperimenta su pokazali da su štakori nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protuupalnih molekula u tijelu nego prije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

Također, smanjila im se ukupna kilaža i opseg u struku, bez obzira što su jeli masnu i tešku hranu.

Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz gore nabrojene koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga, konkretnije brže razumijevanje nove građe, piše Daily Mail.

Genijalne ideje kako iskoristiti stare staklenke za nešto drugo
Genijalne ideje kako iskoristiti stare staklenke za nešto drugo

Prema istraživanju provedenom u Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija. U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mljevenog cimeta u kavu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.

Začin cimet se radi od kore drveta cimeta, a pun je antioksidansima, pomaže kod smanjivanja razina šećera u krvi i može spriječiti razne upale. 

Preliminarno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, je predstavljeno početkom svibnja 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti. U istraživanju provedenom 2010. godine U Centru za Primijenjene zdravstvene znanosti je dokazano da voda s cimetom sadrži dovoljno antioksidanta da smanji šanse za dobivanje prekomjerne težine za čak 23 posto.

Još nekoliko načina na koji možete koristiti cimet

Napomena: cejlonski cimet je puno učinkovitiji od klasičnog koji obično stavljamo u kolače.

Liječi gripu i želučane tegobe 

Cimet uništava bakterije u crijevima pa čak i teške primjerke poput E. coli. Imate li gripu ili probleme sa želucem, prokuhajte žličicu cejlonskog cimeta u šalici i pol vode - neka kipi polako 15 do 25 minuta. Potom neka odstoji još 15-tak minuta, mijenjat će boju od blijedo žute do zlatno crvene. Tu tekućinu popijte.

Neutralizira smradove 

Cimet ima je topao, ugodan miris, a kako ubija bakterije, uništit će i one koje uzrokuju smrad u vašem domu. Jednostavno stavite cimetovu koru u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata smrad će nestati.

Za sreću: 7 načina kako očistiti prostor od negativne energije
Za sreću: 7 načina kako očistiti prostor od negativne energije

Ubrzava metabolizam 

Želite li izgubiti pokoji kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati žličicu cimeta u jutarnju kavu ili njime posuti tost, zobene pahuljice itd., odnosno, dobro ga je uzimati ujutro.

Liječi bolesne desni i uklanja zadah 

Kao što smo rekli, cimet ima dobra antibakterijska svojstva pa tako liječi i bolesno zubno meso, a uklanja i neugodan zadah iz usta. Promućkajte u ustima smjesu od dvije kapi eteričnog ulja cimeta i žlicu kokosovog ulja. 

Koristan je kod dijabetesa tipa 2 

Cimet pomaže u smanjenju razine šećera u krvi i povećava djelovanje inzulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučuju da dnevno pojedu 1 do 4 grama cimeta.

Cipele vas žuljaju? Laki trikovi kako ih možete sami razvući
Cipele vas žuljaju? Laki trikovi kako ih možete sami razvući

Odbija kukce 

Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svojeg puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.  

Pomaže kod depresije 

Miris cimeta asocira na Božić, kolače i lijepe uspomene. Uz to, znanstveno je dokazano kako je odličan u borbi protiv crijevnih bakterija koje su povezane s depresijom. Prokuhajte ga u vodi i popijte kao čaj.

Liječi gljivice na noktima 

Onaj tko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli, piše Remedy Daily.

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života