Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
11 komentara

Navečer ne možete zaspati jer se puno brinete? Probajte ovo

Jedna navika vam može pomoći da se riješite briga, stresa i tjeskobe, bez obzira što ih uzrokuje, ali da bi vam pomogla morat ćete se riješiti na kratko svih vrsta ekrana i ostati sami sa sobom

Foto: Dreamstime
11 komentara

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Visoki krvni tlak: Zovu ga tihi ubojica, a simptomi su rijetki

Gotovo je nemoguće u današnje vrijeme odmaknuti se od ekrana, iako je većina nas svjesna da nam sigurno štete na neki način. Dokazano je i da remete naš san, pa ako ste jedni od onih koji teško usnivaju, a uz to vas trenutno prati i tjeskoba zbog pandemije, potresa i brige oko zdravlja, vrijeme je da pokušate učiniti nešto za sebe. 

Navečer nemojte beskrajno skrolati društvenim mrežama ili vrtjeti TV programe niti odrađivati posao. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pet super biljaka protiv stresa i tjeskobe

Ako se mučite sa spavanjem, sjednite navečer i zapišite sve što vas muči. Uzmite bilježnicu, rokovnik ili običan papir i sve svoje misli 'istresite' na njega. 

Na staromodan način osvijestite što vas sve muči, a možda u tom procesu pronađete i skrivene razloge i neuočene obrasce ponašanja koji vas vode do poteškoća. 

Font view of cute Caucasian girl looking at camera while reading a book on sofa in a comfortable home POSTAJEMO BOLJI LJUDI Čitanje priča i romana mijenja način funkcioniranja mozga

Pisanje je duboko osoban način komunikacije, jednako kad pišete dnevnik, sami sebi ili nekom drugome. 

Prema japanskoj umjetnosti štednje, kakeibou, zapisivanje koliko ste potrošili umjesto unošenja u aplikaciju dat će vam vremena i prostora da razmislite o svom trošenju. Isto se odnosi i na vašu tjeskobu, piše Yahoo News. 

Foto: Dreamstime

Kada napišete sve što vas muči, bilo da su to djeca, roditelji, vaša budućnost, ljubavni odnos ili financije, to ćete izbaciti iz sebe. I bit će vam lakše. Osim toga, imat ćete priliku da reflektirate cijeli događaj ponovno u glavi dok pišete. Pri tom se nemojte osuđivati.

Pišite kako god želite. Ideja je da jednostavno pišete, ne da previše razmišljate. Ne morate smišljati mega pametne rečenice, samo trebate iznijeti svoje osjećaje. 

'IZVUCITE' IZ NJEGA ŠTO VIŠE Šetnja prirodom i čitanje na glas djeluju poticajno na mozak

Onog trenutka kad završite, vjerojatno ćete osjećati da vam je pao veliki kamen sa srca i lakše ćete usnuti. Pokušajte uvesti pisanje kao svakodnevnu naviku. 

Woman drinking coffee and reading book on bed | Autor:                Foto:

Nemojte se osuđivati zbog svojih emocija. Pisanje je jednostavno alat koji će vam pomoći da živite sretnije. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Visoki krvni tlak: Zovu ga tihi ubojica, a simptomi su rijetki

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message