Lifestyle

Komentari 0

Ne bacajte listove cikle: Obiluju vitaminima kao i polifenolima

Ne bacajte listove cikle: Obiluju vitaminima kao i polifenolima

Listovi cikle nerijetko završe u smeću, ali oni su potpuno jestivi i vrlo zdravi. Oko 38 grama listova osigurava gotovo polovicu dnevne preporučene količine vitamina A

Lišće cikle je prepuno hranjivih tvari, a prema registriranoj dijetetičarki Nicole Rodriguez, ako već volite okus svježe cikle, nema razloga da ne uživate i u njenim listovima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Puni su vitamina A

Jedna porcija, oko 38 grama listova, osigurava gotovo polovicu dnevne preporučene količine vitamina A, kaže Rodriguez. Vitamin A je važan antioksidans topiv u mastima s blagodatima koje sežu od reproduktivnog i imunološkog sustava do zdrave, blistave kože.

Obiluju vitaminom C

Dijetetičarka Andrea Mathis, kaže da listovi cikle također nude veliku količinu vitamina C. Ovaj vitamin treba redovito uzimati, ali posebno tijekom zime kada se gripa i prehlada šire brže.

Bogati su polifenolima

Mathis također kaže da se polifenoli nalaze i u listovima cikle i u cikli. Polifenoli sadrže značajna antioksidativna svojstva koja mogu pomoći smanjiti i spriječiti upalu. Zapravo, jedna studija je otkrila da su starije osobe koje su konzumirale prehranu bogatu polifenolima poboljšale zdravlje crijeva.

Jesu li listovi cikle zdraviji sirovi ili kuhani?

U većini slučajeva, zdrave hranjive tvari lišća cikle su prisutne sve dok se ne prekuhaju. Kao i većina povrća, neke se hranjive tvari mogu izgubiti u procesu kuhanja, ali kuhano zelje cikle i dalje može biti odličan izvor hranjivih tvari, samo svakako izbjegavajte prekuhavanje, piše mbg.

Najčitaniji članci