Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

12 recepata za zimnicu: Paprike punjene sirom, kiseli luk, ajvar, cikla, pesto, ukiseljene rajčice...

12 recepata za zimnicu: Paprike punjene sirom, kiseli luk, ajvar, cikla, pesto, ukiseljene rajčice...

Od davnih dana ovaj tip hrane čuva probavni sustav, stoga početkom jeseni kreće omiljena kulinarska aktivnost brojnih ljubitelja zdrave i jednostavne prehrane tijekom čitave zime

VIDEO

Priprema hrane za zimu ima dugogodišnju tradiciju, uvijek su ljudi pronalazili načine kako jesenske plodove pripremiti da bi trajali što duže. U današnje, moderno vrijeme, ključ je zapravo pripremiti hranu koja će nam dati vitamine i nutrijente te pritom ojačati imunitet prije zime i usred hladnih mjeseci.

Povrće koje je ovih dana nutritivno najsnažnije sačuvat ćemo s nekoliko ključnih tehnika - pripremite ne samo ukiseljene teglice, već i pekmez, kečap, pesto, ciklu i ukiseljene lučice. Treba se pritom sjetiti da je bobičasto voće ipak najzdravije dok je svježe ili zamrznuto, dok kuhanjem gubi dio nutrijenata.

POGLEDAJTE VIDEO Novi trendovi u prehrani:

Pokretanje videa...

01:12

Baš kao što nam je važno povrće koje radimo za zimnicu, jednako tako ključne su i teglice, odnosno način skladištenja. Hrana se može pokvariti, ako je dobro ne skladištimo, stoga pazite na ovu bitnu stavku. Naime, moguće je navući plijesan i mikroorganizme koji mogu biti i prijetnja zdravlju.

Sterilizirajte staklenke prije punjenja

Idealno je staklenku kuhati u loncu, u kipućoj vodi oko 15 minuta prije nego što ćete je napuniti.

Nakon što ste staklenke napunili slasnom hranom, spremite ih na suho i hladno mjesto gdje bi idealna temperatura trebala stalno iznositi oko 10 stupnjeva. Ako ste sve dobro napravili, zimnica će potrajati i do godinu dana.

Nakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći
Nakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći

Jedan od hitova jeseni svakako je kiseli kupus, koji sadrži visoku koncentraciju vitamina C, minerale, vlakna, te je vrlo popularan uz brojna slana jela. Zimnicu možete raditi i od paprika, celera, krastavaca, repe - svi su oni ujedno veliki izvor probiotika za zdravi probavni sustav.

1. Kiseli kupus

Sastojci:
30 kg glavica kupusa, 1 kg soli, voda, pola šake papra u zrnu, 10 listova lovora

Priprema:
Kupus operete i očistite od nekoliko vanjskih listova. Potom odvojite šest najvećih glavica za sarmu te ostale rasijecite na četvrtine i polovine. Očistite od kocena. Velikim glavicama kocen izdubite i u udubinu nasipajte sol. Za kiseljenje može poslužiti bačva, ali i vreća. Dio kupusa potom naribajte.

Najčešće prevare u industriji hrane: Med nije med, a neki u parmezan stavljaju piljevinu
Najčešće prevare u industriji hrane: Med nije med, a neki u parmezan stavljaju piljevinu

Važno je da kupus poredate na gusto pa između cijelih glavica ugurate prerezane glave te naribani kupus u slojevima. Zatim kuhinjskom krpom, u koju prije stavite sol, omotajte težak kamen i stavite na sam vrh. Nakon toga poklopite drvenim ili plastičnim poklopcem. neka sve tako stoji oko dva mjeseca, na temperaturi oko 18 stupnjeva. No, svakih nekoliko dana operite kamen i provjerite tekućinu koja iznad kupusa mora biti duboka barem dva prsta.

Greek salad. Fresh vegetable salad with tomato, onion, cucumbers, basil, pepper, olives, lettuce and feta cheese. Greek salad on plate

2. Miješana salata

Sastojci:
2 kg kupusa, 2 kg krastavaca, 2 kg paprike, 2 kg mrkve, 2 kg cvjetače, 1 l octa, 400 gr šećera, 7 žlica soli, vrećica vinobrana

Priprema:
Povrće prvo treba oprati, očistiti i usitniti. Zatim ga stavite u lonac i prelijte mješavinom octa, šećera, soli i vinobrana. Neka tako stoji 24 sata, no uz povremeno miješanje. Nakon jednog dana napunite time sterilizirane staklenke. Treba ih dobro pritisnuti, kako bi zrak izašao. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

12 loših navika koje usporavaju metabolizam: Riješite ih se!
12 loših navika koje usporavaju metabolizam: Riješite ih se!
Ajvar (pepper mousse) in a jar and on a slices of bread

3. Paprike i patlidžani za domaći ajvar

Sastojci:
5 kg crvene rog paprike, 1,5 kg patlidžana, 1-2 ljuta feferona, 1 žlica alkoholnog octa, 1 glavica češnjaka, 1/2 l ulja, oko 2 žlice soli

Priprema:
Paprike pecite u pećnici 225°C dok se kožica ne počne odvajati. Ohlađene očistite od kožice, sjemenki i peteljki. Patlidžane pecite na istoj temperaturi oko 30 minuta. U lonac ulijte ulje, ocat, dodajte patlidžane, feferone i papriku te kuhajte od dva do tri sata. Cijelo vrijeme miješajte, a na kraju dodajte začine po želji. Za inačice možete pripremiti malidžano, tj. ajvar od zelene paprike, ili pak pinđur, koji se spravlja s rajčicom.

4. Talijanski pesto umak

Sastojci:
3 svežnja bosiljka, 3 režnja češnjaka, sol, papar, 3 žlice pinjola, 3 žlice ribanog parmezana, 3 žlice ribanog sira pecorina, 8 žlica maslinova ulja te maslinovo ulje za prekrivanje. Ako nemate bosiljak, možete koristiti mažuran, origano ili metvicu, a pinjole možete zamijeniti orasima, bademima ili kikirikijem

Priprema:
Prvo operete, osušite i na listove natrgajte bosiljak. Potom na sitno nasjeckajte češnjak. Štapnim mikserom usitnite bosiljak, češnjak, sol, papar, pinjole i sireve. Polako dodajte ulje dok ne dobijete gusti namaz. Isprobajte okus te dodajte sol i papar po potrebi i ukusu. Smjestite u steriliziranu staklenku i stavite je na neko hladno mjesto.

5. Krastavci na ukiseljeni način

Sastojci:
5 kg malih krastavaca, sol, alkoholni ocat, svježi ili suhi kopar, voda, papar u zrnu, začini prema želji

Priprema:
Ovaj recept ima pravilo - što su krastavci manji, to bolje. Možete ih pritom stavljati i u manje teglice, što je praktično kod konzumacije. Prije svega treba ih oprati i posušiti te staviti u staklenku uz par zrna papra i kopra te začine po vašem ukusu. Pripremite kiselu tekućinu - omjer je 1 litra alkoholnog octa na 3 litre vode.

Homemade preserves

Prema tome, ako imate 2 decilitra octa, treba vam 7 decilitra vode. Kod pripreme ovog jela neki dodaju i žlicu šećera u ovoj fazi, no to nije nužno. Dakle, ako imate kilu krastavaca treba nam pola litre mješavine vode i octa. Krastavce koje ste prelili tom tekućinom prvo ostavite pola sata, pa provjerite treba li još vode.

Nakon toga dobro zatvorite staklenke, stavite ih na dno velikog lonca i napunite vodom. Pritom bi vrh staklenke trebao viriti iz vode, to je dobra mjesta. Zakuhajte dok ne zavrije te potom isključite vatru i ostavite sve neka se hladi u toj vodi. Kad se ohlade, spremite na suho i tamno mjesto.

6. Ukiselite rajčice

Sastojci:
2 kg rajčice, 6 dcl octa, 1 l vode, 1 žlica soli, 1 žlica šećera, 1 glavica luka, papar u zrnu, feferon

Priprema:
Rajčice prvo operite, osušite i složite u tegle, u koje ste dodali po jedan ljuti feferon. Ostale sastojke skuhajte i prelijte te ostavite 24 sata da odstoji. Sljedeći dan dodajte još kisele tekućine, ako treba te ih zatvorite i spremite na tamno i hladno mjesto.

Manekenka Zvona (63) otkrila tajnu svoje ljepote: Nikad ne idem u teretanu, ne sunčam se
Manekenka Zvona (63) otkrila tajnu svoje ljepote: Nikad ne idem u teretanu, ne sunčam se

7. Celer na ukiseljeni način

Sastojci:
2 šalice narezanog i očišćenog korijena celera, 1 šalica alkoholnog octa, 1 šalica šećera, 1 čajna žličica morske soli

Priprema:
Celer treba prvo oguliti i narezati na listiće. Možete koristiti i nož za guljenje. Ulijte u lonac mješavinu octa, soli i šećera te kuhajte dok se ne otope. Potom dodajte korijen celera. Čim opet zakipi, maknite s vatre. Uzmite celer i stavite ga u staklenku te prelijte tom tekućinom u kojoj ste ga prije toga skuhali. Stavite u hladnjak i potrošite u roku dva tjedna.

Onion Family

8. Ukiseljeni ljubičasti luk

Sastojci:
2 velika ljubičasta luka, 1 dcl alkoholnog octa, 2 dcl šećera, 3 dcl vode, papar u zrnu

Priprema:
Luk treba nasjeckati na tanko i staviti u teglice, no prije toga dodajte papar u zrnu. Pritom stavite šećer i alkoholni ocat u vodu i skuhajte dok se ne šećer ne rastopi. Potom tu tekućinu prelijte preko luka. Ohladite u hladnjaku. Možete ga konzumirati već nakon par sati stajanja. Ovo je fini dodatak mesu s roštilja, ali i salati te sendviču s mesom. Pojedite u roku dva tjedna.

9. Kečap od malih rajčica

Sastojci:
3 šalice zrelih malih rajčica, 1/2 sitno narezane glavice luka, 1 svježa sitno nasjeckana chilli papričica, 1 žlica soka od limete, 1 žlica meda, 1/4 žlice soli

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Potom stavite sastojke u zdjelu, pomiješajte ih i složite na lim za pečenje. Kad je sve složeno, pecite od 20 do 25 minuta. Koža rajčice treba postati smeđa, dok će višak vode ispariti. Provjerite više puta, kako povrće ne bi zagorjelo.

Kad je gotovo, izvadite, neka se hladi. Kad se ohladi, pomiješajte je štapnim mikserom, dok ne postane glatka, kao kečap. Prelijte je u staklenke i stavite na hladno i tamno mjesto. Ovaj je umak poznat kao nezaobilazan uz jela s roštilja te razne mesne delikatese.

10. Paprike punjene sirom

Sastojci:
1 kg manjih paprika babura, 1 kg mladog kravljeg sira, 2 litre mlijeka, 2 žličice soli

Priprema:
Paprike prvo operite i očistite te nakon toga napunite sirom. Stavite ih u teglice. U loncu skuhajte mlijeko i sol te tom mješavinom prelijte paprike. Staklenke ostavite otvorene te prekrijte tek gazom. Nakon 48 sati dodajte još slanog mlijeka. Kad se sve ohladi dobro zatvorite i ostavite na hladnom mjestu.

11. Cikla na kiseli način

Sastojci:
1/2 kg cikle, 1 dcl jabučnog octa, 2 dcl vode, 1,5 žličica soli

Priprema:
Ciklu skuhajte u slanoj vodi, a kad je gotova, pričekajte da se ohladi. Očistite od kore i narežite na ploške. Složite ih u staklenke. Nakon 24 sata pasterizirajte - kuhajte u vodi dok se ne pojave mjehurići. Neka se nakon toga ohlade. Zatim ih spremite na hladno mjesto.

12. Kisele lučice

Sastojci:
1 kg lučica, 300 ml octa, 250 ml vode, 2 žličice soli, 2 žličice šećera, lovorov list, timijan, crni papar u zrnu

Priprema:
Prvo skuhajte ocat, vodu, sol i šećer. Nakon toga skuhajte nakratko same lučice, kako bi bile mekše. Zatim ih složite u staklenke te pri vrhu stavite čačkalice, koje će ih fiksirati da ne vire van. Ubacite začine i prelijte otopinom. Spremite na tamno i hladno mjesto. Možete ih konzumirati nakon 3 do 4 tjedna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...