Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Ostalo vam je hrane od Uskrsa? Napravite fini sendvič ili salatu

Ostalo vam je hrane od Uskrsa? Napravite fini sendvič ili salatu

Najčešće imamo problema s viškom jaja, odnosno pisanica, i mesa. Pisanice su možda i najosjetljivije, jer jaja ne bi smjela predugo stajati izvan hladnjaka. Njih je, zato, dobro iskoristiti što prije

VIDEO

Većina domaćica na Uskrsni ponedjeljak uvidjet će da je za blagdan pripremila previše hrane, u želji da svima ugode i da ne pofali ako se pojave i neočekivani gosti. Ako je ostalo 'od svega pomalo', imajte na umu da sve te ostatke možete iskoristiti kao dobru osnovu za niz obroka tijekom idućeg tjedna, ili zalediti i izvaditi kad vam bude trebalo. No, budite brzi, napravite inventuru i pospremite ono što želite sačuvati što prije, kako hrana ne bi predugo stajala u hladnjaku uz rizik da se nešto i pokvari.

POGLEDAJTE VIDEO: Ukrašavanje jaja za Uskrs 

Pokretanje videa...

Marija i Mihaela voskom šaraju jaja: 'Ovo želimo na listu nematerijalne kulturne baštine' 00:59

Za početak, provjerite temperaturu u hladnjaku. Preporučuje se da ona bude između dva i četiri stupnja. Ako se ona mijenja i nije stalna, mogli biste imati problema s čuvanjem namirnica. Imajte na umu da je temperatura uvijek niža na dnu hladnjaka, na najdonjim policama, pa bi tu trebalo stajati meso, mlijeko i lakše pokvarljiva hrana. No, vodite računa da temperatura u hladnjaku može ovisiti i o tome koliko ste ga napunili: Ako su namirnice nagurane jedna na drugu te ako zrak oko njih ne može proticati, to može dovesti do toga da u tim područjima hladnjak slabije hladi, pa čak i do toga da se počne stvarati vlaga. Zato pazite da ima prostora između namirnica i posebno da ih ne nagurate previše na +leđa' hladnjaka.

Prije svega, pregledajte sve svježe namirnice koje niste iskoristili. Provjerite jesu li još uvijek zdrave i svježe, odnosno ako nisu, očistite ono što treba. To se posebno odnosi na mladi luk i zelenu salatu, na primjer. Ako vam je ostalo svježeg mesa, narezaka ili šunke provjerite do kojeg datuma mogu stajati i razmislite hoćete li ih stići upotrijebiti dotad. Ako ne, odmah ih pohranite u ledenicu. Potom pregledajte ostatke kuhane hrane i napravite plan za to kako ćete ih iskoristiti.

Najčešće imamo problema s viškom jaja, odnosno pisanica, i mesa. Pisanice su možda i najosjetljivije, jer jaja ne bi smjela predugo stajati izvan hladnjaka. Njih je, zato, dobro iskoristiti što prije. Jedan od najjednostavnijih načina je narezati ih za sendvič koji ćete vi ponijeti na posao u utorak.Narežite ih na sitnije kockice, dodajte žlicu jogurta koji ste začinili s malo soli i papra i par kapi limuna. Alternativa tome je salata od jaja koja u utorak može biti odličan ručak. Razmislite o povrću s kojim ćete ih kombinirati:I u sendviče i u salatu odlično će pasati rotkvice narezane na listiće, zelena salata ili naribana mrkva koju niste iskoristili za francusku.

Sve što pohranjujete u ledenicu prethodno narežite i odvojite od kostiju, kako biste mogli rasporediti porcije iskoristivog mesa kakve su vam potrebne. Ako je riječ o purici s nadjevom, obavezno odvojite taj nadjev od mesa, jer se on lakše kvari. Vodite računa o higijeni: Rule i pribor kojim obrađujete meso moraju biti čisti. Također, pohranjujte ih u plastične posude koje su prethodno dobro oprane. Imajte na umu da je uvijek bolje napraviti više manjih paketa s ostatcima nego jedan veliki.Ako bude potrebno, lako ćete izvaditi dvije kutijice s mesom, nego odvojiti polovicu zaleđenog ili odmrzavati i ono što možda nećete iskoristiti. Mesu je dobro dodati i žlicu, dvije masti od pečenja, a šunku zaliti s malo vode u kojoj se kuhala. To će vam dobro doći kad ih budete grijali na tavici, odnosno dodati malo okusa varivu ili rižotu koje budete radili od njih. Višak masti i te vode i inače je dobro pohraniti za pripremu variva i rižota.

Kuhano ili pečeno meso u hladnjaku može stajati dva do tri dana. Kuhanu ili pečenu šunku, kao i ostatke pečenog mesa narežite na kriške ili komade koji su također iskoristivi u sendvičima. Složite ih u kutijice za pohranu u ledenici, tako da između kriški postavite papir za zamatanje, kako biste mogli izvaditi točno onoliko komada koliko vam treba. Ono što je višak ili se ne može narezati lijepo narežite na kockice veličine zalogaja. To može biti odlična osnova za umak za tjesteninu, ili za povrtno varivo, kao i rižoto. Jednostavno, napravite povrtno varivo na malo maslinovog ulja i narezano meso koje ste prethodno odledili dodajte na kraju, zadnjih 5 do 10 minuta, da malo prokuha. Možete ga zapeći s povrćem ili krumpirom u pećnici, na sličan način. Na primjer: Narežite dva krumpira, jednu tikvicu, jednu do dvije rajčice, luk, dva režnja češnjaka i to zapecite u peći na malo maslinova ulja. Zadnjih 5 do 10 minuta dodajte ostatke mesa.

Ostatci šunke, janjećeg ili svinjećeg pečenja mogu biti odlični i za pripremu tortilja. Dodate li im povrće iz konzerve, imat ćete začas spremne ručak. Na primjer: Popecite malo luka i češnjaka na tavici, dodajte malo ribanog slatkog kupusa, ili jednu naribanu tikvicu pa dodajte ostatke mesa.Ubacite jednu konzervu ocijeđenog kukuruza, jednu manju konzervu graha te nekoliko žlica umaka po želji. Sve skupa promiješajte i ostavite na vatri oko tri minute, da se svi sastojci ugriju. Punite tortilje, prelijte umakom i - uživajte.

Suhe kolače možete čuvati do dva tjedna ako ih pohranite u limenoj ili plastičnoj kutiji koja se može hermetički zatvoriti. Kolače s čokoladom u kojima nema kreme s jajima možete čuvati u hladnjaku i do pet dana, dok se kolači s kremom mogu čuvati u hladnjaku tri do četiri dana. Slično je i sa tortama s biskvitom. Nemojte ih naknadno zamrzavati ako su pripremljeni uoči Uskrsa, odnosno ako ih ne pojedete u ta tri do četiri dana, radije ih bacite.

Sendvič s jajima

Sastojci: 5 jaja,100 g majoneze, 1 žlica senfa, 50 g nasjeckanog mladog luka, prstohvat mljevene crvene paprike, sol i papar

Priprema: Ogulite jaja pa ih sitno narežite. Dodajte majonezu, senf i mladi luk.  Tostirajte kruh ili pecivo po izboru. Začinite salatu i po žlicu, dvije smjese stavite na svaki tost. Po želji, na vrh dodajte maslinu, ili dva kapara. 

Salata od tune i jaja

Sastojci: 2 kuhana jaja, 1 mala konzerva tune iz salamure, 1 čajna žličica maslinovog ulja, 1 čajna žličica sjemenki sezama, pola čajne žličice mješavine mediteranskih začina, 5 komada cherry rajčica, 50 g kuhane tjestenine, pola crvene paprike (narezane na trakice ili kockice), pola šalice rukole.

Tuna salad with tomatoes

Priprema: Tjesteninu skuhajte prema uputama. Ocijedite tunu, a povrće operite i narežite. Očistite jaja i narežite ih na kriške pa dodajte povrću. Na to dodajte tjesteninu i tunu pa pomiješajte i začinite uljem i začinima. Po želji, možete joj dodati žlicu, dvije vode u kojoj se kuhala tjestenina, kako bi se namirnice bolje povezale.   

Salata od jaja i krumpira

Sastojci:

2 kuhana jaja, 2 kuhana krumpira, 1 čajna žličica bučinog ulja, pola crvenog luka, 3 jušne žlice graha iz konzerve, nekoliko kolutova svježeg krastavca, pola jušne žlice svježe sjeckanog peršina, sol i papar po želji

Priprema: Krumpir skuhajte u ljusci. Narežite luk na kolutove i pomiješajte s nekoliko koluta svježeg krastavca. Dodajte grah i narezana jaja. Ogulit krumpir pa ga narežite, a komade veličine zalogaja i dodajte ostalim sastojcima kad se malo ohladi. Začinite, dodajte bučino ulje. Po želji, salatu možete posuti peršinom i sjemenkama sezama. 

Salata s rotkvicom i jajima

Sastojci: 4 do 5 jaja, pola crvene, pola žute i pola zelene paprike, jedan manji luk, tri rotkvice, pola čaše jogurta, jedan češanj češnjaka, sok od pola limuna, papar i sol

 

Priprema: Narežite jaja na kriške. Narežite luk, papriku i rotkvice, pa pomiješajte u zdjeli. U pola čaše jogurta nasjeckajte češnjak, dodajte sok od limuna te začine. Dobro promiješajte i zalijte po jajima. Po želji, u jogurt možete dodati žličicu-dvije majoneze.

Sendvič od jaja i avokada

Sastojci: 2 do 3 jaja, malo mladog luka, list zelene salate, tri do četiri žlice jogurta, jedna tanja kriška avokada, sol i papar.

Priprema: Narežite bjelanjke na sitne kockice, pa dodajte sitno narezani mladi luk. U jogurt umiješajte žumanjke i dobro izradite. Na krišku kruha dodajte krišku avokada, gore poslažite bjelanjke, pa prelijte s jogurtom i žumanjcima koje ste začinili.

Kroketi od šunke

Sastojci: 2 žemlje ili 2 do 3 šnite kruha, 1,25 dl mlijeka, 20 g maslaca, 30 g brašna + brašno za uvaljati krokete, 250 g šunke, 2 jaja, 100 g mrvica, 200 g masti, sol, papar

Priprema: Žemlje (ili kruh) kuhajte u mlijeku s maslacem i 30 g brašna dok ne dobijete gustu kašu. Smjesu potom ohladite pa dodajte jaje, isjeckanu šunku i malo papra. Ako je smjesa previše rijetka, dodajte malo brašna ili krušnih mrvica. Od te smjese oblikujte krokete koje potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i mrvice. Pecite ih u vrućoj masti.

Varivo od mahuna i šunke

Sastojci: 0,5 kg mahuna, 100 g kuhane šunke izrezane na kockice, malo ulja ili masti, žlica brašna, žlica sitno izrezanog crvenog luka, 3 režnja sitno zgnječenog češnjaka, 1 žlica kiselog vrhnja, žlica isjeckanog peršina, sol, papar, oko 1,5 litre vode

storyeditor/2024-04-01/dreamstime_l_29857026_k5He1jd.jpg

Priprema: Prepržite luk pa dodajte mahune, vodu, peršin, češnjak i začine. Neka se sve kuha na laganoj vatri. Pred kraj dodajte šunku i vrhnje pomiješano s brašnom. Kuhajte još nekoliko minuta pa maknite s vatre.

Zapečeni krumpir sa šunkom

Sastojci: 150 g kuhane šunke, 500 g krumpira, 1 jaje; 1 dl kiselog vrhnja, 1/3 šalice ribane mozzarelle, 1 glavica luka, 1 čajna žličica maslinovog ulja, sol, papar, pola čajne žličice mediteranske mješavine začina.

Priprema: Skuhajte krumpir s korom. Na maslinovu ulju dinstajte luk, dodajte kockice šunke te malo začinite. Kuhani krumpir ogulite i narežite na ploške. Na dno posude za pečenje rasporedite ploške krumpira. Na njih ravnomjerno rasporedite šunku i luk. U zdjeli pomiješajte jaje, vrhnje i začine te ribanu mozzarellu. Dobro promiješajte i prelijte preko krumpira i šunke. Zapecite u pećnici na 200 stupnjeva dok složenac odozgo ne porumeni. Poslužite sa zdjelom zelene salate.

Muffini s mladim lukom i šunkom

Sastojci: 100 g šunke, 100 g sira, 2 mlada luka, 100 g kruha, 4 jaja, 1 dcl vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, sol, papar, malo griza

Priprema: Luk narežite na kolutiće, a šunku i kruh na kockice pa sve dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja s vrhnjem, solju i paprom pa u to ubacite mješavinu luka, šunke i kruha. U smjesu dodajte i ribani sir. Kalupe za muffine namažite maslacem, pospite s malo griza i rasporedite smjesu. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite toplo.

Omlet s povrćem i šunkom

Sastojci: 2-4 jaja, šunka, 2 mlada luka, šampinjoni (svježi ili iz konzerve i povrće po želji: jedan poriluk narezan na ploške ili naribana tikvica

Priprema: Nasjeckajte mladi luk i šampinjone na tanje listiće, dodajte poriluk ili tikvicu, ovisno o izboru. Dinstajte dok ne omekšaju i dok ne ispari voda iz šampinjona i tikvice. Potom dodajte narezanu šunku i propirjate. Razmutite jaja, posolite i popaprite te dodajte u tavu. Pecite dok omlet ne požuti. Poslužite uz svježu salatu koju možete začiniti rotkvicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju