Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ne jedem i ne mršavim! Što je sve moglo poći 'krivim putem'?

Ne jedem i ne mršavim! Što je sve moglo poći 'krivim putem'?
1

Tijelo je mehanizam kojem treba raznovrsna hrana svakih nekoliko sati - inače će se pobuniti bolešću. Ne vjerujte 'mudri' mitovima i čarobnim dijetama na duge staze

VIDEO

1. Izgladnjivanje će "otjerati" kilograme

Dijete izgladnjivanjem, koje potiču unošenje što manje kalorija, nisu djelotvorne. Takvim dijetama možete izgubiti tek nekoliko kilograma, a ubrzo zatim nastupa razdoblje kad više nema pomaka i daljnjega gubitka kilograma. Organizam će se prilagoditi nastalom periodu gladi. 

2. I zdrave masnoće treba smanjiti

Uvriježeno je mišljenje o masnoćama kao najvećem savezniku debljanja i neprijatelju broj jedan vitke linije. No tijelo i tijekom dijete treba masti - u suprotnom ubrzo nakon početka dijete organizam će čeznuti i osjećati potrebu za onim što mu najviše nedostaje.

3. Bez ugljikohidrata vitkost je zajamčena

Dijeta temeljena na smanjenom unosu ugljikohidrata nije ništa drugo do malo “prerušena” dijeta izgladnjivanjem. Dijeta u kojoj se ne jedu ugljikohidrati lišava tijelo energije potrebne za normalno funkcioniranje, pa se zato program te vrste ne može dulje vrijeme provoditi.

4. Proteinske dijete ne mogu štetiti zdravlju

U visokoproteinskim dijetama dopušteni su proteini, a ugljikohidrati su zabranjeni. Znanstveno je dokazano kako prehrana s izrazito visokim unosom proteina, kakvu preporučuje mesna Atkinsonova dijeta, povećava opasnost od bolesti srca i dijabetesa te bolesti bubrega.

Za učinkovitiju dijetu pratite dnevni unos namirnica kroz DNEVNIK MRŠAVLJENJA

Broj kalorija koje nosi određena namirnica pronađite na portalu zdravakrava.hr OVDJE

5. Mesna dijeta trajno štiti od masnoća

Što je dijeta ekstremnija, a gubitak kilograma brži, to je teže održati i sačuvati postignute rezultate, odnosno težinu. Kod tako brzoga gubitka kilograma treba znati da se izgubljena težina ne odnosi samo na masti iz tijela - veći udio imaju voda i glikogen, odnosno rezervni šećer.

6. Može se izgubiti deset kg u dva tjedna

Najkvalitetniji način mršavljenja je gubiti samo po pola kg na tjedan. To znači da na dan trebate unositi oko 500 kalorija manje ili sagorijeti 500 kalorija više na dan. Jedite zdravo i što više vježbajte, pa ćete polako mršavjeti. Brze dijete ne omogućuju trajnu vitkost.

7. Mogu jesti što želim i mršavjeti

Takve tvrdnje tipične su za dijete koje se temelje na dnevnom uzimanju kapsula ili tableta za mršavljenje. Proizvođači navode da takve tablete uzrokuju određenu kemijsku reakciju u organizmu koja sagorijeva svu hranu koju pojedete i uz to preventivno djeluje stvarajući u tijelu osjećaj sitosti. No želite li izgubiti kilograme, jednostavno morate vježbanjem potrošiti više energije od one koju ste unijeli. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju