Ne možete odbaciti prošlost i oporaviti se? Uz ovih 6 savjeta bit će vam lakše krenuti dalje | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Ne možete odbaciti prošlost i oporaviti se? Uz ovih 6 savjeta bit će vam lakše krenuti dalje

Ne možete odbaciti prošlost i oporaviti se? Uz ovih 6 savjeta bit će vam lakše krenuti dalje

Prihvatite ono što je bilo u prošlosti i nemojte kriviti sebe. Ne možete vratiti vrijeme, ali možete to prihvatiti i živjeti u sadašnjosti. Budite spremni na oproste i nemojte dopustiti da vas preplavi negativnost

VIDEO

Životna iskustva utječu na ljude na različite načine. Neki nakon teškog životnog iskustva ipak skupe snage za nastaviti dalje, dok se neki bore s tim što na kraju dovodi do problema s mentalnim zdravljem. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Činjenice o suzama 00:47

Otpuštanje prošlosti za nekoga može biti izazov, ali ne i nemoguć. Bilo koji značajan događaj iz prošlosti, posebno ako je bio traumatičan, uzrokuje teške psihološke rane i može utjecati na to kako gledate na život. Žaljenje, krivnja, sram, ogorčenost, ljutnja, povrijeđenost, sve su to teške negativne emocije, koje se, ako ih ne pustimo, nagomilavaju kao 'teška emocionalna prtljaga', nešto s čim se teško možemo nositi.

Trenerica emocionalne dobrobiti Urvashi Upadhyay podijelila je nekoliko korisnih savjeta koje treba imati na umu prilikom ptpuštanja iskustava iz prošlosti.

1. Osnažite svoje emocije 

Sjećanja na prošle događaje mogu potaknuti emocije. Ono što je vrlo bitno u cijelom tom procesu prisjećanja je da sami sebi dopustite te emocije i da se ne borite s njima. Prigrlite ih, nemojte ih pokušavati popraviti ili tugovati radi njih.

Dogodilo se ono što se dogodilo i prihvatite to. Možda će vam biti teško prihvatiti ih, ali probajte se otvoriti bliskom članu obitelji, najboljem prijatelju ili terapeutu.

Otvorene veze nisu za mene, vratila sam se monogamiji od koje sam bježala i nije me sram
Otvorene veze nisu za mene, vratila sam se monogamiji od koje sam bježala i nije me sram

2. Preuzmite odgovornost

Preuzmite punu odgovornost nad svim svojim osjećajima i vidjet ćete koliko ćete se snažno osjećati. Nemojte kriviti sebe ni za što, već jednostavno sami sebi priznajte što se dogodilo i preuzmite odgovornost nad radnjama iz prošlosti.

3. Sadašnjost

Ilustracija sreće

Budite pažljivi u sadašnjosti, ne zadržavajući se u prošlosti ili brinući se o budućnosti. Odradite što češće možete vježbe disanja kako biste se fokusirali na sadašnjost ili se opustite uz meditaciju. Samo 10 minuta dnevno može zaustaviti negativna razmišljanja i vratiti vaš um u sadašnji trenutak bez negativnosti. 

4. Duboko disanje

Pronađite mirno mjesto i zatvorite oči nekoliko puta duboko udahnuvši. Usredotočite se na udisanje i izdah. Kad se pojave misli o prošlosti, pustite ih da uđu na trenutak prije nego što fokus vratite na disanje. Neka ovo bude svakodnevna praksa zajedno s meditacijom.

Fotolia

5. Vježbajte samopoštovanje i prihvatite samoga sebe

Razumijevanje samoga sebe uključuje ophođenje prema sebi s istom ljubaznošću, pažnjom i opraštanjem koje tako slobodno dajete drugima. Prihvaćanje je puko prihvaćanje bez presude. Budite svjesni sebe i prihvatite se takvi kakvi jeste.

Ilustracija sretne žene

6. Budite otvoreni za opraštanje

Netko tko je doživio izdaju ili zlostavljanje u prošlosti muči se s povjerenjem i s opraštanjem. Opraštanje ne znači odobravanje štetnih djela ili prihvaćanje njihovih isprika. Umjesto toga, oprost je izbor.

To jednostavno znači prerezati vezu s tim bolnim događajem i krenuti dalje. To može uključivati ​​obradu emocionalne boli i razumijevanje što ju je uzrokovalo. Oprostiti znači osloboditi se.

Kako prebroditi nečiju izdaju i krenuti dalje sa svojim životom
Kako prebroditi nečiju izdaju i krenuti dalje sa svojim životom

Važno je zapamtiti da vi niste vaša prošlost, niste vaše pogreške i niste ono što ste prošli. Oslobodite se ropstva držanja svega u sebi. Razgovarajte o onome što vas iznutra muči. Izrazite osjećaje koje osjećate nekome kome možete vjerovati i jednostavno otpustite sve od sebe, piše Pink Villa.

OTKRIJTE TAJNE AUTOSTOPA U NOVOJ EPIZODI SERIJALA PUT POD NOGE:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama