Mliječni obrok jača imunitet, pomaže i kod mamurluka i kod loše probave, niskokaloričan je i idealan za mršavljenje, a po svojim učincima zdraviji i od mlijeka
Ne postoji loša vrsta jogurta, a njima se čak liječi i depresija
Probiotici, ili “dobre bakterije”, koji se nalaze u mliječnim proizvodima mogu promijeniti kemijski sastav mozga te tako izliječiti depresiju, utvrdili su irski znanstvenici. Bakterija Lactobacillus rhamnosus drastično smanjuje simptome stresa, anksioznosti i poremećaja vezanih uz depresiju, pokazalo je istraživanje provedeno na miševima.
No jogurt liječi i sprečava mnoštvo drugih problema - uništava loše bakterije u grlu, jača imunitet, a jede li se kao užina na poslu, čuva liniju jer je osjećaj sitosti dulji. Bakterije koje pretvaraju mlijeko u jogurt - L. acidophilus, L. bulgaricus, S. thermophilus i bifidobacteria, uravnotežit će crijevnu mikrofloru i olakšati probavu, osobito nakon tretmana antibioticima, ali i koje čaše previše.
Ne samo da će opraviti “izmučeni” želudac nego će “u paketu” pružiti tijelu bjelančevine, vitamine B 12 te magnezij i kalij koji najčešće nedostaju nakon što se pretjera s alkoholom. A oni koji se odluče za “light” varijantu mliječnog eliksira, smanjit će i rizik od visokog tlaka za 50 posto, tvrde španjolski znanstvenici.
Bolje čak i od mlijeka
Organizam puno lakše uzima kalcij iz fermentiranih mliječnih proizvoda, pa je jogurt idealan za djecu.
Dodatak koji pretvara jogurt u superhranu
Doda li se u dva decilitra jogurta žlica lanenih sjemenki, osim probiotičkih kultura u organizam se unosi i oko tri grama vlakana, koji dodatno reguliraju probavu, te dva grama zdravih omega 3-masnih kiselina, koje sprečavaju krvožilne bolesti.
Za sve koji ne podnose mlijeko - tu je jogurt
Jogurt je idealan izvor kalcija i vitamina D za ljude koji ne podnose laktozu. Iako ne mogu probaviti mlijeko, probiotičke bakterije prerađuju mliječni šećer u mliječnu kiselinu. No prije nego što “navale” na jogurt, ipak bi se trebali posavjetovati s liječnikom.
Nema lošeg jogurta - samo odlični i jako dobri
Pri kupnji jogurta važno je obratiti pozornost na sastav i udio živih kultura. Ako je koncentrat probiotika premalen, ni rezultati neće biti spektakularni. No i mali udio probiotika dugoročno će pomoći spriječiti karcinom crijeva, riješiti zatvor te smiriti sindrom nadraženih crijeva.