Lifestyle

Komentari 0

Nedostaje vam jedan sastojak za kolač? Iskušajte ove zamjene

Nedostaje vam jedan sastojak za kolač? Iskušajte ove zamjene

Moguće je da bi neke od ovih zamjena mogle malo promijeniti krajnji rezultat, ali velike su šanse da to nećete ni primijetiti. Ovo je sjajno imati na umu ako nemate nešto što vam hitno treba

Jako je frustrirajuće kad shvatite da ste ostali bez jednog ključnog sastojka za recept koji ste planirali napraviti. Bilo da ne možete otići u trgovinu ili ga jednostavno ne možete nigdje pronaći, možda ćete biti u iskušenju da odbacite cijeli recept i prijeđete na nešto drugo.

POGLEDAJTE VIDEO: kako pripremiti tortu od sira?

Ali ne morate to uvijek napraviti! Moguće je napraviti brzu i jednostavnu zamjenu za neke sastojke s nečim što već imate doma.

Evo nekoliko najčešćih zamjena za pečenje koje možete koristiti, uključujući najbolje zamjene za prašak za pecivo, mlaćenicu i vrhnje za šlag.

Smeđi šećer

Brz način da sami napravite smeđi šećer je da pomiješate 1 šalicu bijelog šećera s 1 žlicom javorovog sirupa ili melase (slatki sirup od šećerne trske).

Ako imate svjetlosmeđi šećer, ali trebate tamnosmeđi šećer, možete dodati 1 žlicu melase u šalicu svjetlosmeđeg šećera. 

Prašak za pecivo

Postoji nekoliko zamjena za prašak za pecivo, koji je kombinacija sode bikarbone i kiseline. Evo nekoliko opcija:

Pomiješajte 1/2 žličice limunovog soka i 1/4 žličice sode bikarbone.

Pomiješajte 1/4 šalice melase i 1/4 žličice sode bikarbone.

Pomiješajte 1/2 žličice octa i 1/4 žličice sode bikarbone.

Pomiješajte 1/2 šalice mlaćenice i 1/4 žličice sode bikarbone. Smanjite ostale tekućine u receptu za 120 ml kako biste zadržali ispravnu konzistenciju.

Mlaćenica

Fresh cow

Mlaćenicu je, srećom, lako zamijeniti stvarima koje vjerojatno već imate. Da biste napravili 250 ml mlaćenice, pomiješajte 1 žlicu bijelog octa ili limunovog soka s 240 ml mlijeka. Ostavite da odstoji oko pet minuta prije upotrebe.

Također možete zamijeniti 100 ml mlaćenice s 100 ml običnog jogurta, iako to može promijeniti konzistenciju vašeg recepta.

Mahuna vanilije

Fotolia

Mahuna vanilije zna biti dosta skupa. Ako ju nemate u svom ormariću sa začinima, niste jedini. Jednostavno napravite 1 mahunu vanilije koristeći 2 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije.

Kukuruzni škrob

Kukuruzni škrob je super fini prah i često se koristi kao zgušnjivač kod pečenja. Postoji nekoliko opcija zamjene:

Umjesto kukuruznog škroba upotrijebite višenamjensko brašno u omjeru 3 prema 1 (primjer: 3 žlice brašna jednake su 1 žlici kukuruznog škroba).

Koristite 2 žlice rižinog brašna za svaku 1 žlicu kukuruznog škroba.

Poluslatka čokolada za pečenje

Poluslatka čokolada za pečenje često se koristi u receptima poput kolačića i Trufflea. Nemojte je brkati s poluslatkim čokoladnim kapljicama - poluslatka čokolada za pečenje prodaje se kao pločica podijeljena na kvadrate i napravljena je s više kakao maslaca nego kapljice, zbog čega se bolje topi. Zbog toga kapljice nisu dobra zamjena za poluslatku čokoladu za pečenje.

Umjesto toga, pomiješajte 1 žlicu nezaslađenog kakaa u prahu, 2 žličice šećera i 2 žličice otopljenog maslaca ili biljnog ulja. To će stvoriti 30 ml poluslatke čokolade, piše MSN.

Možete zamijeniti i klasičnom čokoladom za kuhanje, ali ćete morati dodati malo šećera.

Vrhnje za šlag

Vrhnje za šlag je mlijeko s visokim udjelom masti. Ako ga nemate, postoji rješenje.

Možete otopiti 1/4 šalice maslaca i pomiješati sa 175 ml običnog ili obranog mlijeka. Ovo će stvoriti prilično dobru zamjenu, međutim, ne funkcionira za pripremu šlaga, jer se neće pravilno umutiti.

Med

Med je prilično lako zamijeniti prilikom pečenja jer je u osnovi samo zaslađivač. Postoji nekoliko opcija:

Pomiješajte 300 ml granuliranog šećera s 60 ml vode kako biste dobili 4 žlice meda.

Umjesto meda koristite jednake količine agave, smeđeg rižinog sirupa, javorovog sirupa ili čak melase.

Kiselo vrhnje

Kiselo vrhnje se često koristi pri pečenju (i kuhanju!), a prilično ga je jednostavno zamijeniti. Evo nekoliko opcija:

Dodajte 60 ml octa ili limunovog soka u običan jogurt, promiješajte.

Umjesto 250 ml kiselog vrhnja upotrijebite 250 ml običnog jogurta.

Pomiješajte 250 ml vrhnja za šlag ili mlijeka s 1 jušnom žlicom limunovog soka, iako to može malo promijeniti konzistenciju recepta.

Koristite jednaku količinu mlaćenice kao i kiselog vrhnja, iako je, opet, ovo mnogo rjeđe i može promijeniti konzistenciju.

Soda bikarbona

Dremstime

Soda bikarbona je zapravo sastojak praška za pecivo, pa umjesto njega možete jednostavno koristiti prašak za pecivo – samo ćete ga puno potrošiti. Trebat ćete upotrijebiti tri puta veću količinu praška za pecivo od sode bikarbone. Tako, na primjer, 3 žličice praška za pecivo jednake su 1 žličici sode bikarbone.

Maslac

Postoji nekoliko načina da zamijenite maslac, bilo da je to zbog alergije na mliječne proizvode ili zato što ga nemate pri ruci.

250 g maslaca možete zamijeniti s 125 gr mlaćenice ili 250 g margarina.

Nemliječne zamjene za 1 šalicu maslaca uključuju 1 pasirani avokado, 125 gr umaka od jabuke, 125 gr pirea od bundeve, 175 ml šalice biljnog ulja ili 250 ml kokosovog ulja. Imajte na umu da sve ovo može promijeniti okus vašeg recepta.

Mascarpone sir

Mascarpone sir je svježi sir koji se često naziva talijanskom verzijom krem ​​sira. Dakle, znači li to da možete koristiti krem ​​sir umjesto mascarponea? Ne baš. Umjesto toga isprobajte ove opcije:

Pomiješajte 225 gr omekšanog krem ​​sira sa 60 ml vrhnja za šlag.

Pomiješajte 225 gr omekšanog punomasnog krem ​​sira s 30 gr omekšanog maslaca i 60 ml vrhnja.

Pomiješajte 225 gr omekšanog punomasnog krem ​​sira s 60 ml vrhnja za šlag i 2 jušne žlice omekšanog neslanog maslaca.

Pomiješajte 225 gr omekšanog krem ​​sira s 30 ml vrhnja za šlag i 30 ml kiselog vrhnja.

Šećer u prahu

Falling powdered sugar on cheesecake with raspberries

Šećer u prahu vrlo je jednostavno napraviti. Možete staviti obični šećer u procesor hrane i samljeti ga dok ne bude iste konzistencije kao šećer u prahu.

Biljno ulje

Dreamstime

Biljno ulje je neutralno ulje dobiveno ekstrakcijom ulja iz sjemenki ili dijelova voća. Postoji nekoliko jednostavnih zamjena koje možete koristiti, a neke će zapravo učiniti vaš recept zdravijim. 

Koristite ih u omjeru 1 prema 1 (drugim riječima, 1 šalica maslinovog ulja jednaka je 1 šalici biljnog ulja). 

Umjesto biljnog ulja možete koristiti maslinovo ulje, ulje avokada, otopljeni maslac, laneno ulje, umak od jabuka, kokosovo ulje, ghee maslac, voćni pire, pa čak i jogurt.

Najčitaniji članci