Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Top 15 recepata za kolače bez glutena: Čupavci, orah keksići, vanilin kiflice, čokoladna pita...

Top 15 recepata za kolače bez glutena: Čupavci, orah keksići, vanilin kiflice, čokoladna pita...
2

Adrijana Bručić na blogu objavljuje ukusne bezglutenske recepte te savjete i fotografije svojih kuhinjskih remekdjela. S nama je podijelila 15 recepata za keksiće i kolače koji će vas oduševiti

Sve više i više ljudi zbog raznih medicinskih problema trebaju provoditi bezglutensku prehranu, a kako ove blagdane ne bi ostali bez sreće koju donose fini kolači i keksići, donosimo 15 recepata za kolače bez glutena koje je s nama podijelila Adrijana Bručić.

POGLEDAJTE VIDEO: Bezglutenska pekarnica

Pokretanje videa...

Bezglutenska pekarnica VIDEO

Njezina upornost i volja da priprema razne deserte poput torti, sladoleda i još niza slastica može se iz dana u dan pratiti i na njezinom blogu na kojem možete pronaći još mnoge ideje za pripremu slatkih bezglutenskih blagdana.

1. Vanilin kiflice

Sastojci:

  • 240 g omekšalog maslaca
  • 280 g MIX C brašna, Schar, plus 30 g brašna za zamijesiti tijesto
  • 70 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih lješnjaka

Posip:

  • šećer u prahu i vanilin šećer

Priprema:

Izmiješati mikserom maslac i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Zatim dodati brašno i mljevene lješnjake sve i dalje miješati mikserom dok se svi sastojci ne povežu.

Nastaviti mijesiti tijesto, ali sada rukom. Dodati i ostatak brašna. Prebaciti tijesto na radnu površinu i još ga kratko izmijesiti.

Tijesto podijeliti na dva dijela omotati ga pvc folijom te staviti tijesto u hladnjak da se maslac stisne na 30 minuta.

Kad je tijesto spremno oblikovati kiflice staviti ih u kalup obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stupnjeva, 10 minuta.

Kad ih izvadite iz pećnice odmah vruće kiflice posipati šećerom u prahu i vanilin šećerom ostaviti ih tako na kalupu da se u potpunosti ohlade. Inače ako ih dirate dok su vruće bit će lomljive.

2. Keksi s džemom od jagoda

Sastojci:

  • 260 g MIX C brašna, Schar + 30 do 40 g za brašniti radnu površinu
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 jušna žlica arome od vanilije
  • 95 g šećera u prahu

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite čvrsto i glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela i stavite u hladnjak na 30 do 35 minuta da se maslac stisne.

Kad je tijesto spremno razvaljate ga na debljinu od 4 do 5 mm. Pazite da dobro pobrašnite radnu površinu. Uzmite željene kalupe i izrežite kekse.

8 zamjena za kukuruzni škrob
8 zamjena za kukuruzni škrob

Posložite ih u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10 do 12 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Pazite da ne izgore. 

Pustite kekse da se dobro ohlade te ih spojite po dva dijela kekse s džemom od jagoda. Po želji možete dodatno posipati šećerom u prahu.

3. Keksi s orasima

Sastojci:

  • 320g MIX C brašna, Schär + 40 g za brašniti radnu površinu
  • 100g mljevenih oraha
  • 2 jaja
  • 130 g maslaca
  • 90g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanili šećera

Priprema:

U veću zdjelu stavite brašno pomiješano s mljevenim orasima. Dodajte oba dvije vrste šećera te maslac i jaja. Zamijesite tijesto i podijelite ga na dva ili tri dijela na takav način lakša je izrada kasnije kad valjate tijesto. Zatim stavite tijesto u hladnjak 30 do 40 min. da se maslac stisne.

Tijesto razvaljati te oblikujte kekse s raznim modlicama i stavite u kalup koji ste obložili s papirom za pečenje. Peći na 180 stupnjeva, 8 do 10 min. ovisno o jačini vaše pećnice.

Po želji kekse možete dodatno posipati šećerom u prahu.

4. Jogurt kocke

Sastojci:

  • 200 g MIX C brašna, Schar
  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanili šećera
  • 380 g jogurta
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 100 ml ulja (može i maslac)
  • 1 jušna žlica ekstrakta od vanilije
  • malo naribane korice limuna

Priprema:

Izmiješati mikserom jaja i obje vrste šećera. Dodati jogurt, ulje te ekstrakt od vanilije i naribanu koricu limuna sve izmiješati. Zatim dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo sve još jednom dobro izmiješati da se sastojci povežu.

Smjesu izliti u kalup veličine 32 x 19 cm. Peći na 170 stupnjeva, 30 do 35 minuta ovisno jačini vaše pećnice. Kad je kolač gotov ostavite ga da se potpuno ohladi i po želji posipajte sa šećerom u prahu.

5. Kokos kocke s kremom od vanilije

Sastojci za biskvit:

  • 85 g kokos mrvica
  • 5 bjelanjaka
  • 75 g šećera
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 75 g MIX C brašna (Schar)

Sastojci za kremu:

  • 80 g šećera
  • 5 žumanjaka
  • 25 g MIX C brašna (Schar)
  • 25 g tapioke
  • 500 ml mlijeka
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 50 g maslaca

Priprema: 

Za biskvit istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te kokos mrvice. Smjesu izliti u kalup. Pecite na 180 stupnjeva, 15 do 20 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).

Za kremu stavite da mlijeko zakuha. U međuvremenu mikserom pjenasto istucite šećer i žumanjke (dok ne bude blijedo i kremasto) pa umiksajte brašno i tapioku.

10 odličnih recepata za domaći kruh: Od integralnog i seljačkog do proteinskog i bezglutenskog
10 odličnih recepata za domaći kruh: Od integralnog i seljačkog do proteinskog i bezglutenskog

Kad mlijeko zakuha polako ulijte pola mlijeka u smjesu žumanjaka i brašna, cijelo vrijeme miješajući (mikserom ili mutilicom, a bolje je mikserom, da vam se ne zgruda).

Sve to ulijte natrag u posudu s ostatkom mlijeka i vratite na laganu vatru i nastavite kuhati dok se ne zgusne, stalno miješajući pjenjačom. Kad se počnu pojavljivati mjehurići ili kad je krema dovoljno gusta da se drži za kuhaču, krema je gotova.

Pazite da stalno miješate jer lako zagori. Najbolje je kuhati u posudi s debelim dnom. Ostavite da se ohladi, ali pokrijte kremu prianjajućom folijom da vam se ne napravi kožica.

U hladnu kremu umiješati izmiksani maslac. Kremu ravnomjerno razmažite na cijeli biskvit te stavite kolač u hladnjak na par sati da se krema stisne.

6. Keksi s bademovim brašnom

Sastojci:

  • 150 g bademovog brašna
  • 60 g kokos šećera
  • 2 jaja
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • malo vanilije ekstrakta
  • 100g maslaca (rastopljenog)
  • 40 g čokolade (kapljice ili naribane čokolade po želji)

Priprema:

Izmiješajte jaja sa šećerom s malo vanilije, rastopite u međuvremenu maslac zatim pripremite suhe sastojke bademovo brašno pomiješano s praškom za pecivo i čokoladu.

Postepeno dodajte mokre sastojke u suhe te zamijesite tijesto koje će biti mekše.

Od tijesta napravite kuglice, lagano ih prstima spljoštite. Stavite ih u kalup pa u hladnjak na 15-ak minuta, da se maslac stisne. Peći 8-10 minuta na 180 stupnjeva dok ne dobiju lijepu boju (ovisno o jačini vaše pećnice).

Pustiti kekse da se dobro ohlade.

7. Čokoladna pita

Sastojci za biskvit:

  • 300 g Farabella brašna za kolače
  • malo ekstrakta vanilije
  • 90 g šećera
  • 115 g maslaca ( obični ili bez laktoze)
  • 2 jaja

Sastojci za kremu:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 250ml kokos mlijeka
  • 350 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite čvrsto, a glatko tijesto. Razvaljate tijesto i stavite u kalup (promjera 24 cm). Pecite ga 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva.

Za to vrijeme pripremite čokoladnu kremu. Sve pripremate na pari: stavite čokoladu, vrhnje i kokos mlijeko. Miješate sve dok se sastojci ne povežu.

Podlogu ostavite da se ohladi i izlijte kremu na nju. Pitu obavezno ohladite na sobnoj temperaturi poslije je stavite u hladnjak.

8. Čupavci

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 10 g maslaca (rastopljenog)
  • 100 ml mlijeka
  • vanilije ekstrakta ili ruma (po želji količina)
  • 100 g šećera
  • 150 g Farabella brašna za kolače
  • 1 vrećica prašaka za pecivo

Umak:

  • 200 ml mlijeka
  • 200 g čokolade
  • 50 g maslaca
  • 300 g kokos mrvica

Priprema:

Istući bjelanjke u snijeg, zatim istući žumanjke sa šećerom da smjesa bude pjenasta i blijeda. Dodati mlijeko, maslac i vaniliju te nakon toga umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Zatim umiješati par žlica snijega da razrijedite smjesu pa polako umiješati snijeg u smjesu pazeći da ne istisnete zrak. Izliti smjesu u kalup te peći na 180 stupnjeva, 15 – 20 minuta ovisno o jačini vaše pećnice.

Sočne štrukle od pirovog brašna
Sočne štrukle od pirovog brašna

Umak za čupavce pripremite tako da rastopite čokoladu za kuhanje na pari zatim dodajte maslac i mlijeko. Miješajte dok se sve lijepo ne poveže.

Kad je biskvit spreman, izrežite ga na kocke te umočite svaku kocku u čokoladu  i zatim u kokos mrvice.

9. Čokoladne kocke s kremom od vanilije

Sastojci:

  • 200 g čokolade 
  • 40 g kokos šećera (ili običnog)
  • 150 g maslaca (bez laktoze)
  • 3 jaja
  • 150 grama Farabella brašna za kolače
  • 1 čajna žličica praška za pecivo,
  • mahuna vanilije 

Sastojci za kremu:

  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 100 grama maslaca (klasičnog ili bez laktoze)
  • 850 ml mlijeka

Priprema:

Za kremu skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju, a zatim u njega umiješajte maslac.

Jaja, kokosov šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte mikserom. 

Na pari rastopite maslac i čokoladu, malo prohladite pa tek onda dodajte u smjesu s jajima. Na kraju uspite brašno i prašak za pecivo te sve još jednom dobro izmiješate.

Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta (ovisi o jačini pećnice). 

10. Bezglutenski brownie

Sastojci:

  • 200 g čokolade
  • 70 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 4 jaja
  • 150 grama Farabella brašna za kolače
  • 1 i pol čajna žlica praška za pecivo
  • malo vanilije ekstrakta

Priprema:

Razbiti jaja te dodati šećer i malo vanilije ekstrakta umutiti dok smjesa ne bude blijeda. Zatim rastopite maslac i čokoladu te dodajte u jaja i sve još jednom dobro izmiksati.

U posebnoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo dodajte postepeno u smjesu s jajima sve miksati dok se dobro ne sjedini.

Smjesu izliti u kalup veličine 32 x 19 cm po želji možete dodatno posipati sa sitno nasjeckanim komadićima čokolade. Utonut će u smjesu i biti dodatno slatko iznenađenje. Peći na 180 stupnjeva, 20 do 25 minuta ovisno o jačini vaše pećnice.

11. Raspucanci

Sastojci:

  • 330 g Farabella brašna za kolače 
  • 100 g šećera u prahu
  • 90 g maslaca
  • 200 g čokolade
  • 2 jaja
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo vanilije ekstrakta
  • šećer u prahu za uvaljati kekse nakon pečenja

Priprema:

Rastopiti čokoladu i maslac na pari te malo ohladite, izmiksajte jaja sa šećerom u to dodajte čokoladu i maslac i vanilija ekstrakta miješajte dok se sve ne poveže dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.

Smjesu stavite u hladnjak na 3 sata kad je tijesto spremno formirajte ne prevelike kuglice tijesta koje uvaljate prvo u kristal šećer pa zatim u šećer u prahu.Peći na 180 stupnjeva, 10 min. (ovisno o jačini vaše pećnice).

12. Mini tortice s kremom od vanilije

Sastojci za biskvit:

  •  5 jaja
  •  60 g šećera 
  • 100 g Farabella brašna za kolače 
  • 1 prašak za pecivo   
  • malo ekstrakta vanilije

Sastojci za kremu:

  •  2 vrećice pudinga od vanilije
  • 100 grama maslaca (klasičnog ili bez laktoze)
  • 850 ml mlijeka(klasičnog ili bez laktoze)

Priprema:

Za kremu skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju, a zatim u njega umiješajte maslac.

Sve o brašnu po vrstama: Koja su najbolja za određena jela i slastice te po čemu se razlikuju
Sve o brašnu po vrstama: Koja su najbolja za određena jela i slastice te po čemu se razlikuju

Istući bjelanjke u snijeg, zatim istući žumanjke sa šećerom da bude pjenasto i blijedo, dodati brašno i vaniliju. Umiješati par žlica snijega da razrijedite mješavinu pa onda polako umiješati tu smjesu u snijeg, pazeći da ne istisnete zrak. Peći na 180 C oko 15-20 min u kalupu promjera 26 cm. 

Kad se biskvit ohladi prerežete ga po dužini na pola. Oblik mini tortica izrežete sa modlicom za krafne.

Između biskvita namažete pripremljenu kremu i dekorirate po želji, na primjer rastopljenom čokoladom.

13. Keksi s čokoladom i lješnjacima

Sastojci:

  • 240 g Farabella brašna za kolače
  •  90 g maslaca (običnog ili bez laktoze)
  • 70 g kokos šećera
  •  2 jaja
  • malo vanilije ekstrakta
  • 2 čajne žličice praška za peciva
  • sjeckane lješnjake i čokolade (po želji količina)

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite čvrsto, a glatko tijesto. Od tijesta radite oblik kuglica veličina keksi po želji.

Stavite ih na kalup pa u hladnjak na 15-ak minuta, da se tijesto malo odmori, a maslac stisne. Peći 8 minuta na 180 stupnjeva dok ne dobiju lijepu boju. Pustiti kekse da se dobro ohlade.

14. Čupava kokos torta

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 60 g šećera
  • 100 g MIX B brašna (Schar)
  • 1 vrećica prašaka za pecivo
  • malo ekstrakta vanilije

Preljev za biskvit:

  • 200 g čokolade
  • 100 g kokos-mrvica

Savjet:

Možete preljev za biskvit napraviti kao ganache rastopite čokoladu na pari s vrhnjem za šlag i lagano miješajte dok se sve ne poveže.

Sastojci za kremu:

  • 800 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve ili običnog)
  • 3 jušne žlice kokosovog šećera (ili običnog šećera)
  • 2 pudinga od vanilije
  • 4-5 jušnih žlica kokosovog maslaca (ili 100 g običnog maslaca)

Za kremu skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju, a zatim u njega umiješajte maslac.

Napravite bezglutenske ukusne palačinke od heljdinog brašna
Napravite bezglutenske ukusne palačinke od heljdinog brašna

Priprema:

Istući bjelanjke i sol u snijeg, zatim istući žumanjke sa šećerom da bude pjenasto i blijedo, dodati brašno i vaniliju. Umiješati par žlica snijega da razrijedite mješavinu pa onda polako umiješati tu smjesu u snijeg, pazeći da ne istisnete zrak. Peći na 180 C oko 15-20 min u kalupu promjera 26 cm.

Rastopite čokoladu na pari te prelijte preko biskvita pa je razmažite po cijelom biskvitu.

Pospite kokos-mrvicama i pustite da se čokolada stisne. Kremom prelijte tortu i ostavite da se ohladi pa ukrasite rastopljenom čokoladom.

15. Kokos keksići

Sastojci:

  • 370 grama MIXB brašna, Schar po potrebi dodati još brašna 
  • 90 grama šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilija šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 60 grama kokos mrvica 
  • 160 grama maslaca
  • 2 jaja

Priprema: 

Od navedenih sastojaka umijesite čvrsto, a glatko tijesto. Razvaljate ga na željenu debljinu i raznim modlicama izrežete kekse.

Stavite ih na kalup pa u hladnjak na 15-ak minuta, da se tijesto malo odmori, a maslac stisne. Peći 8 minuta na 180 stupnjeva dok ne dobiju lijepu boju.

Pustiti kekse da se dobro ohlade.Po želji dodatno posipati šećerom u prahu, ja sam ukrasila sa rastopljenom čokoladom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6