Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Neki se panično boje snijega, a to ima i svoj naziv - kionofobija

Neki se panično boje snijega, a to ima i svoj naziv - kionofobija
8

Stručnjaci iz klinike Cleveland objašnjavaju da kionofibija - ozbiljan strah od snijega i zimskog vremena može značajno utjecati na kvalitetu života. Terapija izloženosti i kognitivno bihevioralna terapija mogu pomoći

VIDEO

Kionofobija je ekstremni strah od snijega i snježnog vremena. Pojedinci s ovim poremećajem imaju jaku tjeskobu i napadaje panike kada pomisle ili vide snijeg. Kako bi izbjegli snijeg, mogu živjeti u toplijim klimama ili ostati u kući tijekom zime.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Reklame dopiru do djece 00:28

Što je kionofobija?

Kionofobija je intenzivan strah od snijega. Oni s kionofobijom imaju ekstremnu reakciju na snijeg ili zimsko vrijem, a čak i pomisao na lagani snijeg može izazvati ozbiljnu tjeskobu. Riječ kionofobija dolazi od grčke riječi za snijeg (chióni). Ova fobija može imati značajan utjecaj na svakodnevni život. Osobe s ovim poremećajem mogu odlučiti preseliti se u područje s toplijom klimom ili mogu izbjegavati putovanja u hladnija mjesta, donosi clevelandclinic.

'Opsjednutost zdravom hranom je bolest. Trči kući brzo peći pile da ne bi dobio crijevnu virozu'
'Opsjednutost zdravom hranom je bolest. Trči kući brzo peći pile da ne bi dobio crijevnu virozu'

Ako žive u području gdje je snijeg uobičajen, mogli bi izbjegavati izlazak iz kuće tijekom zime.

Kionofobija može oštetiti odnose i uzrokovati financijske probleme ako osoba ne može ići na posao.

Što je fobija?

Fobija je vrsta anksioznog poremećaja. Fobije uzrokuju ekstremnu reakciju ili neobičan strah od nečega što zapravo nije opasno. Javlja se jaka anksioznost ili napadaji panike kada su pojedinci u situaciji koja izaziva fobiju.

Postoje mnoge vrste ovih poremećaja.

Izazivaju nerealni strah, tjeskobu i ekstremne reakcije na određene objekte ili situacije. Osobe sa specifičnim fobijama izbjegavaju situacije ili stvari koje im izazivaju strah.

Koliko je kionofobija česta?

Teško je točno znati koliko osoba ima određenu fobiju, poput kionofobiju. Mnogi taj strah mogu zadržati za sebe ili možda ne znaju da ga imaju. Poznato je primjerice da će se oko 1 od 10 odraslih Amerikanaca i 1 od 5 tinejdžera suočiti s određenim poremećajem fobije u nekom trenutku svog života.

Kionofobija je fobija od prirodnog okruženja. Fobije od okoliša su česte. Također uključuju lilapsofobiju - strah od tornada i uragana i niktofobiju - strah od mraka.

Tko je u opasnosti od kionofobije?

Pojedinci koji imaju mentalne poteškoće ili druge vrste anksioznih poremećaja, kao što je generalizirani anksiozni poremećaj, imaju veću vjerojatnost da će razviti fobije.

Children play in the snow at Laerskool Orion, a school located in Brackenhurst

Imate povećan rizik od fobije ako imate povijest napadaja panike ili paničnog poremećaja; mentalna stanja, uključujući opsesivno-kompulzivni poremećaj; poremećaj raspoloženja kao što je depresija te druge fobije ili poremećaj zlouporabe supstanci.

Ako radi ovih 5 stvari, s dečkom ste koji se jako boji predanosti
Ako radi ovih 5 stvari, s dečkom ste koji se jako boji predanosti

Što uzrokuje fobiju od snijega?

Pružatelji zdravstvenih usluga nisu identificirali točan uzrok kionofobije. Ali vjeruju da je to rezultat kombinacije genetike, okolišnih čimbenika i povijesti osobe. Oni s ovim poremećajem možda su u prošlosti imali negativno ili traumatično iskustvo sa snijegom. Možda su zapeli u mećavi kad su bili mladi ili su izgubili voljenu osobu u snježnoj prometnoj nesreći.

Traumatski događaj povezan sa snijegom može potaknuti kionofobiju kod onih koji već imaju povećan rizik od anksioznog poremećaja.

Ovi strašni događaji mogu uzrokovati razvoj poremećaja, sličnog posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP).

Koji su simptomi kionofobije?

Djeca i odrasli sa strahom od snijega imaju izrazitu tjeskobu kada slušaju vremenske prognoze sa snijegom u prognozi, kada vide snijeg - bilo osobno ili na filmu i fotografiji te kada razmišljaju o snijegu.

Također mogu loše spavati zbog predviđenog zimskog vremena. Mogu postati i opsjednuti gomilanjem namirnica prije nego padne prva snježna pahulja. Ponekad donose važne životne odluke kako bi izbjegli snijeg pa se čak mogu preseliti u topliju klimu gdje je zimsko vrijeme rijetko.

Anksioznost zbog kionofobije može uzrokovati hladnoću, vrtoglavicu i ošamućenost, pretjerano znojenje, lupanje srca, mučninu, kratkoću daha, drhtanje, tegobe želuca ili probavne smetnje.

Kako zdravstveni djelatnici dijagnosticiraju kionofobiju?

Pružatelji zdravstvenih usluga dijagnosticiraju kionofobiju i druge specifične anksiozne poremećaje procjenom mentalnog zdravlja. Liječnik može preporučiti posjet stručnjaku za mentalno zdravlje poput psihologa radi potpunije procjene.

Možda imate ovaj strah ako osjećate ekstremnu tjeskobu kada razmišljate o snijegu, govorite o njemu ili ga vidite. Mogu se javiti i napadaji panike ili tjeskobe koji traju najmanje šest mjeseci. Muče vas ozbiljne brige ili nemogućnost izlaska iz kuće.

Kako liječiti fobiju?

Ne postoji određeni plan liječenja kionofobije, ali neke vrste terapije mogu pomoći osobama s kionofobijom i drugim specifičnim fobijama.

Ove terapije uključuju: Kognitivno-bihevioralna terapija, koja će pomoći da razmišljate o strahovima na drugačiji način i steknete veću kontrolu nad načinom na koji na njih reagirate. Terapija izlaganjem, kako biste postupno povećali kontakt sa snijegom ili slikama snijega i smanjili osjetljivost na njega. Hipnoterapija, za smanjenje strahova kroz vođeno opuštanje i intenzivnu koncentraciju. To se događa dok je um u hipnotičkom, opuštenom i osjetljivom stanju. Psihoterapija, koja će pomoći da progovorite o svojim strahovima, da ih bolje razumijete i razvijete načine za suočavanje. Ovisno o simptomima, liječnik također može preporučiti lijekove, ali i vježbe disanja i opuštanja koje će pomoći da ostanete mirni.

Možete isprobati tehnike joge, meditacije i svjesnosti za ublažavanje tjeskobe.

Koje su komplikacije kionofobije?

Neliječena kionofobija može poremetiti svakodnevne aktivnosti i utjecati na kvalitetu života. Ekstremna tjeskoba i napadaji panike mogu uzrokovati ozbiljne fizičke simptome i emocionalne probleme. Neki s kionofobijom se jako trude izbjeći snijeg pa oni koji žive u hladnijim područjima mogu ostati u kući nekoliko tjedana ili mjeseci jer se brinu da bi moglo sniježiti. Mogu izgubiti prijatelje, boriti se s obitelji ili partnerima i teško će zadržati posao. Osobe s težim oblikom fobije mogu se odlučiti odseliti na mjesto gdje rijetko pada snijeg.

Kakva je prognoza za one koji pate od kionofobije?

Uz liječenje, mnogi upravljaju simptomima kionofobije. Možda će trebati dugotrajnu terapiju za liječenje ove fobije, osobito ako žive u području gdje je zimsko vrijeme uobičajeno.

Kada bi trebali posjetiti liječnika u vezi s kionofobijom?

Nazovite liječnika ako vi ili vaše dijete mate strah ili tjeskobu kada gledate ili razmišljate o snijegu, osobito ako problem ne nestaje. Zakažite termin za procjenu ako vas strah ometa u svakodnevnim aktivnostima ili ako imate problema sa spavanjem. Odmah potražite pomoć ako imate napadaje panike ili ozbiljne znakove fobije.

Koja pitanja postaviti liječniku?

Kako biste bolje razumjeli ovaj poremećaj, pitajte liječnika što bi mogao biti uzrok kionofobije, koja vrsta terapije ili liječenja je prava za vas, razgovarajte o terapijama izlaganjem i drugim vrstama liječenja. Razmotrite treba li vam kratkoročna ili dugotrajna terapija.

Stručnjaci iz klinike Cleveland objašnjavaju da ozbiljan strah od snijega i zimskog vremena može značajno utjecati na kvalitetu vašeg života.

- Ekstremna tjeskoba i napadi panike mogu utjecati na vašu sposobnost uspostavljanja odnosa, zadržavanja posla i sudjelovanja u zajednici. Ako vi ili dijete imate nelogičan i intenzivan strah od snijega i leda, nazovite svog liječnika. Budite iskreni s njima o svojim simptomima. Obavezno podijelite informacije o drugim anksioznim poremećajima ili fobijama koje imate. Iako ne postoji lijek za ovaj poremećaj, terapija može smanjiti simptome i pomoći vam da živite s kionofobijom - poručuju iz klinike Cleveland.

Poremećaji mozga pokretači su potrage za novim lijekovima
Poremećaji mozga pokretači su potrage za novim lijekovima
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu