Lifestyle

Komentari 2

Nema prljanja prstiju u zemlji: Vrtlari su otkrili koje povrće možete sami uzgojiti kod kuće

Nema prljanja prstiju u zemlji: Vrtlari su otkrili koje povrće možete sami uzgojiti kod kuće

Rad u vrtu umiruje i oslobađa od stresa, a ujedno omogućuje uživanje u kvalitetnim i domaćim proizvodima. No ako nemate vrt, povrće možete uzgojiti u svega nekoliko posuda s vodom

Za vrt u kuhinji ne treba vam zemlja, ali ni veliko vrtlarsko umijeće. Dovoljno je tek malo truda, i strpljenje dok čekate da povrće naraste, piše Realtor.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi trendovi u prehrani

Vrtlarica Linda Tyson, vlasnica tvrtke South Suburban Garden Girl, i Kevin Espiritu, osnivač Epic Gardena, otkrili su savjete kako uzgajati povrće bez da zaprljate ruke.

1. Mladi luk

- Najzahvalnije povrće je mladi luk jer vam omogućuje da dobijete upravo ono što ste tražili - kaže Espiritu i dodaje kako ga možete uzgojiti tako što ćete sačuvati dio s korijenom i najmanje jedan centimetar glavice. Stavite ga u čašu s vodom.

Tyson sugerira da u smočnici potražite najbolji spremnik za uzgoj.

- Ako dva ili tri luka stavite u široku čašu, jednako će narasti. Samo pripazite da stoje uspravno - savjetuje ona.

Vodu trebate mijenjati svaka dva dana, a za tjedan dana ćete imati dovoljno povrća za berbu. Koristite škare kako biste odrezali vrhove potrebne za vaše jelo, a ostatak ostavite da dalje raste.

2. Vrh mrkve

- Gornji vrh mrkve raste u vodi, no nećete dobiti novi korijen ni mladu mrkvu, nego samo zelenu stabljiku. Koji je smisao u uzgoju toga? Okus je sličan peršinu - nastavlja Espiritu.

- Hranjivi listovi mogu se koristiti kao začin u salati, umacima, prilozima ili drugim jelima - kaže Tyson.

Za uzgoj odrežite oko dva centimetra gornjeg dijela korijena mrkve. Stavite ga u plitku posudu i napunite vodom toliko da do pola prekrije korijen. Stavite posudu na sunčano mjesto i za nekoliko će se dana pojaviti prvi listići. Možete ih brati po potrebi.

3. Kinesko zelje i salata

Espiritu tvrdi da lisnate biljke poput kineskog zelja bok choy i zelene salate također odlično uspijevaju u malim zdjelicama s vodom. Važno je samo da baza sadrži netaknute izdanke. Isto pravilo uzgoja vrijedi i za druge zelene salate. Odrežite donji dio biljke i smjestite je u posudu te dodajte vodu tako da pokriva pola centimetra baze. Svakih nekoliko dana mijenjajte vodu, a za tjedan dana ćete primijetiti da biljka raste i možete ubrati nove listiće.

- Ovo svježe zeleno lisnato povrće možete brati sve dok se ne iscrpi. Mijenjajte vodu redovito i imate na raspolaganju dva do tri tjedna za berbu - kaže Tyson.

4. Začini

Za uspješnu berbu kuhinjskih začina ključna je stabljika.

- Što je stabljika mekša, to će vam biti lakše - kaže Espiritu.

Iz vezice odaberite stabljiku dugačku najmanje 10 centimetara, a pritom pripazite da je riječ o zelenoj i savitljivoj stabljici. Sa 75 posto stabljike uklonite sve listiće nožem, a potom je stavite u posudu s vodom na osunčano mjesto. Svakog drugog dana mijenjajte vodu. Uskoro ćete vidjeti nove izdanke na stabljici i na vrhu će rasti novo lišće.

5. Celer

Za recepte vam obično treba jedna ili najviše dvije stabljike celera. Ne treba ga previše, pa je stoga dobro imati ga pri ruci. Sljedeći put kad kupite vezicu, isperite bazu i stavite je u široku posudu. Napunite je vodom i stavite na mjesto s puno svjetla. Za nove izboje će trebati oko tjedan dana, ukoliko vodu mijenjate svaki drugi dan. Žuti nježni listići uz bazu će zadebljati i postati zeleni.

- Za nekoliko dana možete ubrati listiće koji vam trebaju za salatu, sendvič ili neko drugo jelo - kaže Tyson.

Sadnja

Ako ste stekli samouvjerenost jer su vam ovakve male sadnice uspjele, vrijeme je da stvari podignete na novu razinu.

- Isto povrće možete pokušati posaditi u malim teglicama sa zemljom. Smjestite ih na osunčani dio balkona, trijema ili dvorišta. Sadnjom u zemlji biljka će dobiti više nutrijenata, biti će raskošnija i dulje trajati, što znači da ćete je koristiti više i kroz dulji vremenski period - zaključila je Tyson.

Najčitaniji članci