Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Začini u vrtu: Kako ih posaditi, održavati i koristiti u jelima...

Začini u vrtu: Kako ih posaditi, održavati i koristiti u jelima...
1

Svježe ubrane začinske biljke oplemenit će vaša jela. Mnoge od tih njih ujedno su ljekovite. Donosimo najbolje začine i savjete kako ih koristiti u jelima

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako da vaši odnosi prežive izolaciju? Komunikacija je ključ

Uzgoj svježeg začinskog bilja idealan je za početnike, kao i za one koji u vrtu nemaju dovoljno prostora. Bez teškoća se može uzgajati i na balkonu, katkad i na osunčanoj prozorskoj dasci. Većina začinskog bilja koje koristimo u kuhinji mediteranskog je porijekla, stoga su mu je potrebno mnogo sunca i dobro drenirana zemlja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Top 20 ljekovitih namirnica za ljeto 01:36

Ružmarin, kadulja, majčina dušica, matičnjak i metvica u povoljnim se uvjetima mogu posaditi jednom i brati više godina - mediteransko bilje odlično će se uklopiti na kamenjar, a ima i tu prednost da ga nije potrebno često zalijevati, tako da će preživjeti i ako ste dulje odsutni od kuće.

Naravno, uzgajate li ga u teglama, redovito zalijevanje je ipak nužno. Jednogodišnje biljke poput bosiljka i kopra potrebno svake godine iznova sijati kako biste imali obilje svježih listova. Budući da mu je potrebno dosta vremena da nikne, lakše ga je tijekom travnja ili svibnja posaditi iz sadnica.

Peršin

parsley

Prije nego što posadite peršin u teglu, namočite sjeme peršina u vodu i ostavite da tako stoji preko noći. Između 70 i 90 dana nakon što ste peršin posadili, listovi će biti zreli za branje. Prilikom sadnje imajte na umu da tegla mora biti duboka.

Kuharica otkriva kako najbolje iskoristiti začine koje imate...
Kuharica otkriva kako najbolje iskoristiti začine koje imate...

Ljupčac

Poznat i kao ‘biljka vegeta’, ljupčac je vrlo aromatična biljka koja okusom doista podsjeća na popularni začin. U bogatoj i vlažnoj vrtnoj zemlji može rasti godinama, a osobito joj odgovara polusjena ispod voćaka. Može se uzgajati i u posudama.

Matičnjak

 Matičnjak snažno privlači pčele zbog čega ga je korisno saditi u vrtu. Lako se razmnožava reznicama u proljeće i jesen. Vrlo je otporan , a katkada se može i previše raširiti, osobito na ukrasnim kamenjarima. Najčešće se dodaje slatkim jelima.

Bosiljak

Bosiljak dobro uspijeva u bogatom i laganom te dobro dreniranom tlu. U vrtu mu je potrebno toplo sunčano mjesto, a može se uzgajati i u posudama. Najbolje je kidati vrhove bosiljka prstima i odmah ih upotrijebiti u jelima. Tako se sprečava cvjetanje biljke i potiče rast listova. 

Ovaj začin je izuzetno zdrav, a možete ga dodati u većinu jela
Ovaj začin je izuzetno zdrav, a možete ga dodati u većinu jela

Lovor

U primorskim krajevima lovor će izrasti u lijepo stabalce, a od njega se mogu oblikovati i mirisne živice. Međutim, u kontinentalnim krajevima najsigurnije ga je uzgajati u posudama koje se tijekom hladnog dijela godine unose u zatvoreno, ili mu osigurati topao i zaštićeni položaj u vrtu. 

Kadulja

Kadulju je najbolje uzgajati na izrazito sunčanom položaju u dobro dreniranoj, neutralnoj do lužnatoj zemlji. U povoljnim uvjetima kadulja je iznimno otporna biljka koja može podnijeti snijeg i mraz. Tijekom ljeta lako ju je razmnožavati reznicama. Privlači pčele i vrlo je ljekovita biljka. 

Lavanda

Iako je najpoznatija kao ukrasna biljka koja dobro podnosi i hladniju klimu, lavanda ima svoju primjenu i u kulinarstvu - najčešće se u malim količinama dodaje domaćim sladoledima. Kao čaj, korisna je za smirenje. 

Znate li kako vam začini mogu dulje trajati i ostati svježiji?
Znate li kako vam začini mogu dulje trajati i ostati svježiji?

Origano

Fotolia

Lagano zemljane arome, origano je odlična protuteža kiselim rajčicama, zbog čega je čest začin za pizzu. Također se slaže s janjetinom, govedinom, jajima, grahom i patlidžanom. Njegov bliski rođak mažuran blažeg je okusa.

Estragon

Nezaobilazan začin u francuskoj kuhinji okusom pomalo podsjeća na sljez. Slaže se s jelima od peradi, ribe, morskih plodova, povrća i jaja. Dobar je i za aromatiziranje octa. Francuski estragon ukusniji je od gorkog ruskog estragona, ali ne i toliko otporan. Potrebna mu je vlažno, bogato tlo.

Povrtnjak je idealno smjestiti uz južni zid, začine blizu kuće
Povrtnjak je idealno smjestiti uz južni zid, začine blizu kuće

Timijan

Timijan i majčina dušica srodne su biljke istih uzgojnih zahtjeva. Lako ih je uzgojiti iz sjemena posijanog početkom travnja ili iz reznica. Sadnice će se također vrlo brzo ukorijeniti i proširiti kamenjarom. Biljka najviše voli toplo sunčan o mjesto te bogatu, suhu i laganu zemlju. 

Metvica

Metvica je vrlo zahvalna vrtna biljka budući da odlično podnosi čak i najsiromašnije, glinasto tlo. Korisna je u povrtnjaku, ali vrlo se brzo širi tako da ju je bolje posaditi na mjesta koja ne treba održavati, npr. umjesto travnjaka. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ojačajte svoj duhovni imunitet: Savjeti svećenika u doba krize

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak