Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nema više injekcija? Dijabetes će liječiti 'implantacijom' u oko

Nema više injekcija? Dijabetes će liječiti 'implantacijom' u oko
1

Dijabetes tipa 1 mogao bi se riješiti novom tehnikom koja smanjuje potrebu za redovitim dnevnim dozama inzulina. Testirali su je na životinjama i bila je vrlo uspješna

VIDEO

Dijabetes tipa 2 povezan je s načinom života i javlja se kada tijelo stvara nedovoljno inzulina, hormona koji sakuplja šećer u krvotoku. S druge strane, tip 1 uzrokuje imunološki sustav koji uništava stanice koje proizvode inzulin u gušterači poznate kao stanice otočića, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dijabetes 01:12

Nema lijeka i pacijenti zahtijevaju višestruke doze inzulina injekcijom svaki dan. Nekim pacijentima nudi se transplantacija stanica koje proizvode inzulin u jetru, što potencijalno može umanjiti potrebu za inzulinom.

Međutim, čak i uz lijekove protiv odbacivanja, stanice se napadaju, a jedno ispitivanje na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru otkrilo je da je polovica stanica izgubljena u roku od nekoliko dana. Lijekovi za suzbijanje imunosti potrebni za ograničavanje takvih napada mogu također izazvati nuspojave, poput povećanog rizika od infekcija i raka.

Genetski testovi otkrivat će je li dijete sklono dijabetesu 2
Genetski testovi otkrivat će je li dijete sklono dijabetesu 2

Znanstvenici su otkrili kako bi se mogao riješiti novom tehnikom - implantacijom stanica koje proizvode inzulin u oči. To je smanjilo potrebu za redovitim uzimanjima injekcije inzulina kod više od polovice kod životinja, a sada se treba testirati i na ljudima.

U novom istraživanju pacijentima će se stanice ubrizgati u prednju komoru - prostor ispunjen tekućinom između šarenice i unutarnje površine rožnice sprijeda. Ovo je područje odabrano jer ne pokreće imunološki napad na strana tijela.

U pokusu na  Bascom Palmer Eye Institutu u SAD-u, deset pacijenata s dijabetesom tipa 1 koji su slijepi na jedno oko, otočne stanice će ubrizgati u oko kroz sitni rez na rožnici. Postupak, izveden pod anestezijom, traje oko 25 minuta.

Pacijente će pratiti šest mjeseci kako bi se provjerilo kako liječenje utječe na njihove potrebe za inzulinom i jesu li simptomi i razina šećera u krvi u boljem stanju

8 koraka do zdravlja: Pravila prevencije i liječenja dijabetesa
8 koraka do zdravlja: Pravila prevencije i liječenja dijabetesa

Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da postupak može biti vrlo učinkovit. Kad su liječnici s Instituta Bascom i Sveučilišta u Miamiju presadili stanice u oko babuna s dijabetesom, proizvodnja inzulina kod životinja povećala se nakon tri mjeseca, dok je potreba za vanjskim inzulinom opala za 60 posto. Vid nije bio ugrožen.

Komentirajući istraživanje, dr. Ali Aldibbiat, stručnjak za dijabetes i endokrinologiju Instituta za dijabetes Dasman u Kuvajtu i počasni znanstveni suradnik na sveučilištu Newcastle, kaže da se transplantacija otočića sve više koristi u posljednja dva desetljeća.

- S nestrpljenjem čekamo rezultat ispitivanja kako bismo vidjeli je li ovaj transplantacijski pristup siguran za oko i jesu li transplantirani otočići učinkoviti u liječenju dijabetesa - dodaje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom