Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Genetski testovi otkrivat će je li dijete sklono dijabetesu 2

Genetski testovi otkrivat će je li dijete sklono dijabetesu 2
1

Studija je pokazala i da naknadno povećanje tjelesne težine tijekom puberteta ipak ubrzava tijek bolesti, odnosno da razdoblje od pred dijabetesa do potpunog razvijanja dijabetesa tipa 2 bude kraće

VIDEO

Desetljećima se visoki rizik od dijabetesa tipa 2 povezivao samo sa lošom prehranom tijekom trudnoće, što je dokazivala i mala porođajna težina djece. No posljednjih je godina težina novorođene djece porasla, a dijabetesa tipa 2 je, umjesto da u tim slučajevima izostane, bilo sve više, što je dovelo do potrage za alternativnim objašnjenjima i rješenjima.

Kako bi se otkrilo što se točno sa odrastanjem mijenja u metabolizmu, studija Early Bird, koju su proveli Sveučilište u Plymouthu i tvrtka Nestle, počela je početkom 2000-ih pratiti 300 zdrave djece - od njihove pete godine do rane odrasle dobi. 

- Istraživanje je pokazalo da se rizici za dijabetes tipa 2 u djetinjstvu mogu predvidjeti i da su najraniji pokazatelji stanja genetski uzrokovani - rekao je dr. Francois-Pierre Martin iz Nestlea, inače voditelj ove studije.

On kaže kako to saznanje otvara mogućnost individualiziranog savjetovanja svakog pojedinca i rane intervencije da bi se smanjili i rizici budućeg dijabetesa tipa 2.

- Ako ga uspijemo rano otkriti, pomogli bi djeci da skrenu s navika koje bi dovele do punog dijabetesa tipa 2 - objasnio je dr. Joe Pinkney sa Sveučilišta u Plymouthu.

Ono što je dr. Martin o studiji naglasio jest otkriće da se kod djece koja će oboljeti od dijabetesa 2 javlja disfunkcija beta-stanica, a da je ta pojava neovisna o tjelesnoj težini.

Čine se bezazleni: Ova su dva simptoma prvi znak raka pluća
Čine se bezazleni: Ova su dva simptoma prvi znak raka pluća

Ipak, naglasio je Martin, studija je pokazala i da naknadno povećanje tjelesne težine tijekom puberteta ubrzava tijek bolesti, odnosno stanje od pred dijabetesa do potpunog razvijanja dijabetesa tipa 2 bude kraće kod djece koja se udebljaju.

512506974

- To naglašava važnost pravilnog načina života i prehrane već u djetinjstvu, kako bi se smanjio rizik od dijabetesa - rekao je za Daily Mail.

Roditelji, oprez! Previše je bora i kroma u sluzavim igračkama
Roditelji, oprez! Previše je bora i kroma u sluzavim igračkama

Što je dijabetes tipa 2?

Dijabetes tipa 2 je stanje zbog kojeg razina šećera (glukoze) u krvi postaje previsoka.

Može uzrokovati simptome poput prekomjerne žeđi, pojačano mokrenje i umor. Također može povećati rizik od ozbiljnih problema s očima, srcem i živcima.

To je stanje koje može utjecati na svakodnevni život zbog kontroliranog načina prehrane, lijekova ili redovnih pregleda.

Uzrokuje ga hormon inzulin. Često se povezuje s prekomjernom težinom ili neaktivnošću i obiteljskom anamnezom dijabetesa tipa 2, a može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su srčani i moždani udar, gubitak osjećaja boli (oštećenje živaca) probleme sa stopalima - poput čireva ili infekcija, gubitak vida, pobačaj i mrtvorođenje, probleme sa bubrezima.

 Zdrava prehrana i fizička aktivnost najviše pomažu u upravljanju razinom šećera u krvi.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

01:05
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života