Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Genetski testovi otkrivat će je li dijete sklono dijabetesu 2

Genetski testovi otkrivat će je li dijete sklono dijabetesu 2
1

Studija je pokazala i da naknadno povećanje tjelesne težine tijekom puberteta ipak ubrzava tijek bolesti, odnosno da razdoblje od pred dijabetesa do potpunog razvijanja dijabetesa tipa 2 bude kraće

VIDEO

Desetljećima se visoki rizik od dijabetesa tipa 2 povezivao samo sa lošom prehranom tijekom trudnoće, što je dokazivala i mala porođajna težina djece. No posljednjih je godina težina novorođene djece porasla, a dijabetesa tipa 2 je, umjesto da u tim slučajevima izostane, bilo sve više, što je dovelo do potrage za alternativnim objašnjenjima i rješenjima.

Kako bi se otkrilo što se točno sa odrastanjem mijenja u metabolizmu, studija Early Bird, koju su proveli Sveučilište u Plymouthu i tvrtka Nestle, počela je početkom 2000-ih pratiti 300 zdrave djece - od njihove pete godine do rane odrasle dobi. 

- Istraživanje je pokazalo da se rizici za dijabetes tipa 2 u djetinjstvu mogu predvidjeti i da su najraniji pokazatelji stanja genetski uzrokovani - rekao je dr. Francois-Pierre Martin iz Nestlea, inače voditelj ove studije.

On kaže kako to saznanje otvara mogućnost individualiziranog savjetovanja svakog pojedinca i rane intervencije da bi se smanjili i rizici budućeg dijabetesa tipa 2.

- Ako ga uspijemo rano otkriti, pomogli bi djeci da skrenu s navika koje bi dovele do punog dijabetesa tipa 2 - objasnio je dr. Joe Pinkney sa Sveučilišta u Plymouthu.

Ono što je dr. Martin o studiji naglasio jest otkriće da se kod djece koja će oboljeti od dijabetesa 2 javlja disfunkcija beta-stanica, a da je ta pojava neovisna o tjelesnoj težini.

Čine se bezazleni: Ova su dva simptoma prvi znak raka pluća
Čine se bezazleni: Ova su dva simptoma prvi znak raka pluća

Ipak, naglasio je Martin, studija je pokazala i da naknadno povećanje tjelesne težine tijekom puberteta ubrzava tijek bolesti, odnosno stanje od pred dijabetesa do potpunog razvijanja dijabetesa tipa 2 bude kraće kod djece koja se udebljaju.

512506974

- To naglašava važnost pravilnog načina života i prehrane već u djetinjstvu, kako bi se smanjio rizik od dijabetesa - rekao je za Daily Mail.

Roditelji, oprez! Previše je bora i kroma u sluzavim igračkama
Roditelji, oprez! Previše je bora i kroma u sluzavim igračkama

Što je dijabetes tipa 2?

Dijabetes tipa 2 je stanje zbog kojeg razina šećera (glukoze) u krvi postaje previsoka.

Može uzrokovati simptome poput prekomjerne žeđi, pojačano mokrenje i umor. Također može povećati rizik od ozbiljnih problema s očima, srcem i živcima.

To je stanje koje može utjecati na svakodnevni život zbog kontroliranog načina prehrane, lijekova ili redovnih pregleda.

Uzrokuje ga hormon inzulin. Često se povezuje s prekomjernom težinom ili neaktivnošću i obiteljskom anamnezom dijabetesa tipa 2, a može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su srčani i moždani udar, gubitak osjećaja boli (oštećenje živaca) probleme sa stopalima - poput čireva ili infekcija, gubitak vida, pobačaj i mrtvorođenje, probleme sa bubrezima.

 Zdrava prehrana i fizička aktivnost najviše pomažu u upravljanju razinom šećera u krvi.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

01:05
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'