Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Neobični beauty rituali carice Sissi: Pranje kose brendijem i maska za lice od teletine

Neobični beauty rituali carice Sissi: Pranje kose brendijem i maska za lice od teletine

Austrijska carica Elizabeta udala se za Franju Josipa 1854. godine u dobi od samo 16 godina. No, odmah je postala trendseterica svog doba, a o njezinim se ritualima pričalo i van dvora

VIDEO

Sissi, kako su je od milja zvali, bila je jedna od najvećih ljepotica Europe 19. stoljeća, a njezine svilene haljine i složene frizure kopirale su brojne žene. Rođena kao Elisabeth Amalie Eugenie, njezin se status promijenio vjenčanjem za cara Franju Josipa 1854. godine, u dobi od samo 16 godina. Odmah postaje ikona ljepote, a u fokusu je njezina raskošna kosa.

Zaštitni znak carice bila je gusta kosa boje kestena koja se spuštala do poda. Naravno, njega ovih pramenova nije bila jednostavna, daleko od tek pranja i sušenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bling, Bling VIDEO

Bio je to zapravo ritual održavanja koji je trajao najmanje nekoliko sati dnevno. Svako jutro Sissina frizerka Fanny Feifalik morala bi češljati, plesti pletenice i uvijati pramenove svoje gospodarice u složene frizure koje su bile tema diljem zemlje, a i šire.

Fanny je ubrzo carici postala neprocjenjiva te je lukavo koristila tu činjenicu. Ako bi se, na primjer, osjećala i najmanje omalovaženom, umjesto nje bi dovela drugog frizera, na veliko užasnuće carice, koja bi se onda žalila.

- Nakon nekoliko takvih dana, prilično sam iscrpljena. Ona to zna i čeka kapitulaciju, ja sam robinja vlastite kose - pisala je Sissi. Na koncu je frizerki Fanny dala uzvišenu titulu carske frizerke, uz plaću od 2000 'guldena' godišnje, što je u to vrijeme bio pozamašan iznos.

Prije godišnjeg skratite vrhove, te ponesite ulja za njegu kose
Prije godišnjeg skratite vrhove, te ponesite ulja za njegu kose

Naravno, Fanny je zaradila svaki novčić, briga o Sissinim pramenovima nije bio mali zadatak. Naime, nakon svake seanse, Fanny je trebala iznijeti srebrnu zdjelicu u kojoj je držala kosu koja je ispala tijekom češljanja ili stiliziranja. Ovo je mogla biti loša vijest, no Fanny je bila lukava - lasi koje su padale stavljala je na ljepljivu traku, koju je sakrila ispod pregače.

Prema biografiji Ludwiga Merklea, Sissi je svaka tri tjedna prala kosu mješavinom sirovih jaja i brendija. Nakon toga bi obukla vodootpornu kućnu haljinu i šetala po dvorcu dok joj se kosa ne bi osušila.

Vintage frizura 'Victory roll': Velike kovrče visoko iznad čela
Vintage frizura 'Victory roll': Velike kovrče visoko iznad čela

Ponekad je ogromna težina te pozamašne grive izazivala toliko jake glavobolje da bi carica satima ležala. A kad bi se ustala, kosu bi joj frizerka ukrotila vrpcama, kako bi gospodarici umanjila muke.

Jednako posebna bila je i Sissina beauty rutina za njegu lica. Protiv bora koristila je masku od jagoda, a nakon nje masku od sirove teletine.

Kratka kosa je spas kad je vani pakleno vruće: 10 frizura koje će vas rashladiti i pomladiti
Kratka kosa je spas kad je vani pakleno vruće: 10 frizura koje će vas rashladiti i pomladiti

Jednako komplicirano: rutina njege kože. Kako bi uklonila bore, napravila je masku za lice sastavljenu od zgnječenih jagoda i nanijela drugu masku - ovu od sirove teletine. 

 A kako bi održala svoju vitku figuru, jela je vrlo malo. Omiljene su joj bile juhe, jaja, naranče i mlijeko. 

Poznata je bila i njezina fitness rutina - Sissi je svakodnevno satima vježbala, dizala utege, trenirala na trakama s karikama te ostalo vrijeme hodala. Ovisno o tome koliko bi vremena imala nakon friziranja koje je također trajalo.

- Za devetnaesto stoljeće, koje je čak i 30-godišnje žene označilo kao matrone, posebno kada su rodile nekoliko djece, carica Elizabeta je bila izuzetan fenomen - izjavila je  Brigitte Hamann, autorica jedne od biografija.

Nemilosrdna dijeta i tjelovježba pomogli su Sissi da se svakodnevno uvlači u korzete - njezin je struk brojao tek 49 centimetara. Taj joj je korzet ujedno pomogao da ne iskrvari na licu mjesta, kad ju je 10. rujna 1898. napao talijanski anarhist.

Tada 60-godišnja carica bila je na putu za parobrod u Ženevi. Naime, nakon napada Sissi se sklupčala na pod, no ipak je nekako uspjela stati na noge te doći do broda. Tamo gubi svijest te je vode u obližnji hotel, gdje je i preminula. Tek nakon skidanja korzeta, uvidjeli su razmjere ozljeda.

Naime, tanka je metalna turpija prošla kroz srce i pluća. To što je mogla prikupiti dovoljno snage da odšeta do broda nije bilo ništa manje nego zapanjujuće. Odlučna u namjeri da zadrži svoju djevojačku figuru, nosila je korzet koji je na koncu spriječio da iskrvari na licu mjesta, piše The Vintage News.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje