Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Nepravilna rutina spavanja utječe na dječji uspjeh u školi

Dok spavaju, mozak djece upija znanja i vještine stečene tijekom dana, a ako ona ne odlaze na počinak prije 21 sat svakog dana kognitivne sposobnosti se smanjuju

Fotolia
Foto: Fotolia
6 komentara

Djeca koja od rane dobi nemaju ustaljeni ritam spavanja te dugo ostaju budni, u kasnijoj dobi imaju manje potencijala za učenje, pokazala je studija Sveučilišta London na više od 11 tisuća djece. Prema njoj, mališani koji u dobi od tri do sedam godina ne odlaze u krevet prije 21 sat imaju lošije rezultate u testovima iz čitanja i matematike, a općenito djeca koja nikad nisu imala ustaljeni režim spavanja imaju lošije ocjene od drugih vršnjaka tijekom cijelog školovanja. Posljedice kasnih odlazaka na spavanje još su uočljivije kod djevojčica, tvrde istraživači za BBC.

- Utjecaj sna na kognitivne i općenite mentalne sposobnosti je ogroman, jer je to vrijeme tijekom kojeg mozak upija novo znanje i vještine koje je naučio tijekom dana - objasnila je voditeljica studije, profesorica Amanda Sacker.

Nedosljednost roditelja kod rutine spavanja djeteta može biti i odraz drugih prilika u obitelji, poput kaotičnog obiteljskog okruženja, što također može biti uzrok lošijih ocjena, dodaje Sacker.

Ipak, san je ono što je nužno potrebno za razvoj mentalnih sposobnosti i u tom smislu može odrediti uspjeh djece u školi, ali i u cijelom odraslom životu, objašnjavaju znanstvenici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message