Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nešto vam smrdi u domu, a ne znate što? Provjerite 8 mjesta

Nešto vam smrdi u domu, a ne znate što? Provjerite  8 mjesta

Postoji više mjesta u stanu na kojima se može skrivati uzrok neugodnog mirisa. Riješite se problema i uživajte u činjenici da vaš dom miriše ugodno poput ljetnog povjetarca

VIDEO

Znate onaj citrusni miris koji vas zapahne prilikom ulaska u predvorje luksuznog hotela? Jeste li iako poželjeli da tako mirise i vaš dom? Maštate o tome, no stvarnost je ipak drukčija, piše Realsimple.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za dezinfekciju doma

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

Od smrdljive perilice posuđa do pljesnivih zastora za tuš, pa čak i neželjene vlage ili ljubimaca - sve su to uzročnici neugodnog mirisa koji će vas spriječiti da uživate u svojem domu. Ako se već dugo borite s neidentificiranim izvorom smrada u kući, provjerite ovih osam mjesta - možda je uzrok ondje.

Asian woman in white dress catch her nose because of a bad smell

1. Kanta za smeće

Iako se čini očito jer kante za smeće uglavnom smrde, valja provjeriti je li ona izvor mirisa u stanu. Malene mrlje i razne mrvice mogu se nagomilati tijekom vremena i prouzročiti neugodan miris. Praznite kante redovito, a u trgovini potražite osvježivače prostora koji eliminiraju neugodne mirise ne prikrivajući ih.

Kako ukloniti dim cigarete iz sobe? Ventilator, omekšivač i ocat riješit će neugodan miris
Kako ukloniti dim cigarete iz sobe? Ventilator, omekšivač i ocat riješit će neugodan miris

- Dobro očistite kantu koristeći razrijeđeni izbjeljivač i ostavite da se namače nekoliko sati. Potom isperite vodom, pa kantu operite sapunom - savjetuje Abe Navas iz tvrtke Emily's Maids iz Dallasa.

- Također, možete jednu kantu odrediti isključivo za posebno prljavo smeće i praznit ćete je svakodnevno bez obzira na količinu - preporučuje Jennifer Snyder iz tvrtke Neat as Pin Organizing and Cleaning koja se bavi čišćenjem.

2. Kućni ljubimci

Iako su poput članova obitelji, ljubimci kao i ljudi mogu poprimiti neugodan miris.

- Kad vam ispadaju dlake posvuda rastu bakterije i to može biti neugodno - kaže Navas savjetujući da redovito kupate ljubimce te dobro čistite mjesta na kojima spavaju i jedu. Preporuka je da to činite najmanje jedanput na tjedan. Kako biste spriječili nagomilavanje dlake, redovito usisavajte trosjede i krevete.

3. Mokra odjeća

- Ne ostavljajte u kupaonici košaru s prljavim vešom. Radije je držite u spavaćoj sobi ili u ormaru gdje neće biti izložena pari i vlažnom zraku nakon kupanja i tuširanja - ističe Navas dodajući kako u vlaga potiče rast bakterija zbog kojih će prostor imati neugodan miris.

Devet namirnica zbog kojih tijelo poprima neugodan miris
Devet namirnica zbog kojih tijelo poprima neugodan miris

4. Posteljina

- Svi kažu da nam je teško namirisati vlastiti dom zato što ima miris našeg tijela - ističe Snyder.

U tome se posebno ističu plahte u koje se upijaju naša tjelesna ulja, mrtve stanice kože i prljavština. Snyder stoga preporučuje da plahte i posteljinu perete svakog tjedna ako se tuširate ujutro, a svaka dva tjedna ako se tuširate prije spavanja.

Young woman making bed at home

5. Perilica rublja

- Svi kućanski aparati koji redovito dolaze u dodir s vodom mogu sadržavati vlagu koja pomaže rast bakterija - pojašnjava Ron Shimek, vlasnik tvrtke Mr. Appliance iz Minneapolisa.

- Svaki put kad otvorite ili zatvorite vrata perilice, vlaga od svakog ciklusa ostaje zatočena u brtvi - nastavio je dodajući kako to možete spriječiti ako vrata i ladice perilice uvijek ostavljate otvorenima kako bi vlaga isparila. Ako se stvorila plijesan, očistite je kombinacijom octa i sode bikarbone.

Kućni ljubimci: Kako ukloniti neugodan miris mačjeg urina?
Kućni ljubimci: Kako ukloniti neugodan miris mačjeg urina?

6. Perilica posuđa

Kao i perilica rublja, perilica posuđa može biti plodno tlo za plijesan i bakterije, ali i neugodne mirise.

- To je vlažno i toplo mjesto, idealno za spore i razvoj mikroorganizama, a osobito ako je nakon ciklusa pranja preostao koji komadić hrane u perilici - kaže Shimek.

To ćete ukloniti ako redovito ispirete perilicu vrućom vodom stavljajući je praznu u ciklus pranja s najvišom temperaturom. Ako je košara za pribor navukla plijesan, najmanje 30 minuta je držite uronjenu u otopinu izbjeljivača te dobro isperite prije vraćanja na svoje mjesto.

7. Slivnici

U kuhinji drugi najčešći krivac neugodnih mirisa su odvodi. Ondje će se uhvatiti masnoće i komadići hrane, pa potražite sredstva za čišćenje odvoda i redovito ih koristite kako biste spriječili nagomilavanje ostataka u cijevima.

8. Novi namještaj

Iako možda mislite da volite miris novog trosjeda kao što volite miris novo automobila, to je samo zato što je riječ o novom predmetu koji ste nabavili.
- No taj miris vjerojatno uzrokuju organske čestice VOC. Mnogi nisu svjesni da je razina toksina u stanovima nekad čak 10 puta veća nego na otvorenom, a namještaj je jedan od krivaca za to - ističe osnivač tvrtke Nature Builds Health Bart Wolbers.

Čestice mogu imati snažan miris, ali mogu i štetiti zdravlju. Mogu prouzročiti glavobolje, iritaciju nosa ili oka, pa čak i ozbiljna stanja poput oštećenja jetre ili bubrega.

Najbolji način da se riješite čestica je postavljanje pročistača zraka koji sadrži filter od ugljena. Ako bilo koji objekt u vašem kućanstvu i nakon mjesec dana zadrži neugodan miris, onda je vrijeme da ga vratite i tražite povrat novca.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'