Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Do karijere se može i bez diplome

Mnoge tvrtke u zadnje vrijeme daju priliku onima koji nemaju tradicionalno obrazovanje i 'gradili' su znanja sami. Evo što neki od tih ljudi kažu o tome kako uspjeti i bez diplome

VIDEO

Kad je 2011. godine uhvaćen da ne prati na nastavi, tada srednjoškolac Rafael Vivas, dobio je ključan poticaj za razvoj svoje karijere. Naime, učiteljica koja je razredu zadala zadatak primijetila je da Rafael ne sudjeluje u radu na njemu, jer radi tablice s izračunima i šalje mailove za marketing bratove kompanije.

POGLEDAJTE VIDEO: Priča o dijelu lažnih diploma u Hrvatskoj

Pokretanje videa...

00:18

Imao je sreće, jer nakon što je školskoj psihologinji objasnio što radi, ona ga je potaknula da razmisli o tome želi li se više uopće baviti školom, odnosno o tome da se u potpunosti posveti karijeri. Sa osamnaest, Vivas je odlučio odustati od škole, što nije nimalo neuobičajeno za poduzetnike.

Među onima koji su donijeli takvu odluku bili su i Steve Jobs te Richard Branson, na primjer. Vivas je želio stvoriti vlastitu karijeru radeći na poslovima koji su ga uzbuđivali i donosili mu radost, a internet mu je pružio mogućnosti za to. 

Njegova ljubav prema računalnim igrama, poput Ultima Online i Counterstrike dovela ga je do toga da prodaje pojačivače signala za mobitel od vrata do vrata. Radio je za tvrtku svoje braće, koja su mu zauzvrat osigurala pristup internetu, uz uvjet da postigne određene prodajne ciljeve. Tako je već vrlo mlad shvatio da bi internet mogao koristiti  za zarađivanje. Počeo se baviti osnovnim web dizajnom, izrađivati ​​grafiku i preprodavati artikle putem internetskih portala. 

- Sve što sam želio nije imalo veze s udžbenicima i priborom koji su moji roditelji osigurali. Zato sam vrlo rano počeo raditi, da bih osigurao ono što si priželjkujem - kaže. Posjećujući internetske forume i zajednice izložio se novim prilikama, tehnologijama i zanimljivim ljudima s kojima se inače ne bi susreo u svom rodnom gradu. 

U dobi od deset godina naučio je vladati Photoshopom, i to preko foruma digitalne umjetničke zajednice. Na isti način prikupljao je i druge vrijedne vještine. Do 23. godine, već je izgradio oglasnu mrežu od prvih koraka, do toga da je udio u svojoj tvrtki prodao za  1,4 milijardu dolara. I sve to bez diplome srednje škole.  

Prilagodba na online učenje: Evo kako roditelji mogu pomoći
Prilagodba na online učenje: Evo  kako roditelji mogu pomoći

Kako započeti tehnološku karijeru bez diplome

Iako nije slijedio tradicionalni put, vještine koje je stekao u rastućoj industriji trgovine mobilnih uređaja i medija bile su vrlo vrijedne za njega. Nakon što je razvio vlastiti marketinški posao, razmotrio je rad za druge kompanije koje su se bavile mobilnim igrama. Odlučio se pridružiti platformi AppLovin, nakon što ga je brat upoznao sa suosnivačem i izvršnim direktorom tvrtke Adamom Foroughijem.

Foroughi je namjerno stvorio kulturu u kojoj su zasluge važnije od diplome.

- Tražimo ljude koji u životu žele učiniti nešto veliko, što je u skladu s onim što i sami pokušavamo učiniti - objasnio je, komentirajući kako je Vivas u toj tvrtki stigao do direktora Lion Studija, koji za AppLovin radi na mobilnim igricama. 

Vivas je tamo bio tek jedan od zaposlenika koji su napustili tradicionalno školovanje. Čak i potpredsjednik odjela za korporativni razvoj, Jordan Satok, također je odustao od školovanja. Umjesto da ide na fakultet ili čak srednju školu, Satok je osnovao AppHero već sa 16 godina i prikupio 1,8 milijuna dolara rizičnog kapitala do 17. rođendana. 

U našoj školi poticat ćemo djecu da zavole učenje i istraživanje, bit će pripremljeni za budućnost
U našoj školi poticat ćemo djecu da zavole učenje i istraživanje, bit će pripremljeni za budućnost

Danas sve više tehnoloških tvrtki traži kandidate s različitim životnim iskustvima i poduzetničkim razmišljanjima poput Vivasa i Satoka.

Evo kako su izgledali koraci koje su oni prošli u izgradnji karijere, te što su preporučili onima koji u potrazi za poslom i karijerom idu mimo tradicionalnog puta.

Pokažite predanost uspjehu

Kad je Vivas započeo u AppLovinu, tvrtka je bila na početku i brzo je rasla.

- Neuspjeh nije bio opcija za mene, pa sam se odlučio obvezati 100 posto i preseliti se u ured prvih šest mjeseci - priča Vivas. Naravno, posvećenost ne mora uvijek kroz spavanje u uredu ili rad do kasnih večernjih sati, to bi mogla biti predanost novom projektu ili timu, posvećenost uspjehu suradnika, pa čak i tome da nakon volonterskog početka nekako definirate svoj status. 

Učenje stranog jezika: Hrvatski je težak, ali ima ih i puno gorih
Učenje  stranog jezika: Hrvatski je težak, ali ima ih i puno gorih

Tražite 'druge' mogućnosti za učenje

Tradicionalno obrazovanje nije jedini način za razvijanje vještina, osobito s današnjom ponudom znanja na Internetu. Satok je napustio obrazovni sustav nakon sedmog razreda, te je koristio video zapise kao i vodiče kako bi se naučio kodiranju, marketingu uspješnosti i poslovnom razvoju. 

Platforme poput Coursera i Codecademy olakšavaju čovjeku samostalno obrazovanje  prilagođeno njihovim profesionalnim ciljevima. 

Group of successful business people at work in office

'Izbrusite se' u više pravaca

Prateći otvoreni tečaj studija, treba raditi u više pravaca, da biste došli do jasnog puta do cilja. Tako Satok kaže da mu neformalno obrazovanje pomaže u pronalaženju rješenja za klijente.

- Kad sam u situaciji da mi nedostaje iskustva, dobar sam u brzom učenju i promišljanju stvari - laže. Vivas, pak, ističe da je u jednom trenutku presudno za razvoj karijere bilo to što se dobro snalazi u nepoznatom okruženju. Kad je dobio zadatak da poveća njihovu prisutnost na tržištu u Pekingu, nije poznavao jezik i kulturu, ali je brzo izgradio veze s međunarodnim timom i sklopio važna partnerstva. 

Učenje kod kuće: S vinom djeci objasnila razlomke i oduševila
Učenje kod kuće: S vinom djeci objasnila razlomke i oduševila

Postavite mjerljive ciljeve

Čak i ako radite samostalno, potreban vam je način za mjerenje vašeg napretka. Vivas ističe da jedna prednost ovakvog 'netradicionalnog' puta može biti brže postignuće ciljeva, no ako postavite krive ciljeve ili se okrenete pogrešnim stvarima, to može biti i minus.

- Ako postavite pogrešne ciljeve i usredotočite se na pogrešne stvari, time ćete karijeru predodrediti za neuspjeh a da toga niste svjesni. Zato je dobro imati mentora koji vam može pomoći da ostanete usredotočeni i postavite realne ciljeve te da se pratite tijekom karijere. Ne mora to biti netko u vašem području ili industriji, bilo tko s malo više profesionalnog iskustva nego što ga vi imate može vam pomoći u 'poliranju' vaših vještina - pojašnjava.   

- Mislim da bi više tvrtki trebalo proširiti kriterije za zapošljavanje na one koji nemaju tradicionalno obrazovanje - kaže Satok te dodaje kako to može dovesti do raznolikih iskustava i perspektiva koje vam daju prednost, bez obzira na to u kojoj ste branši, piše Forbes. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa