Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nismo ni znali da su tu, jer su se do 2010. skrivali od ljudi

 Nismo ni znali da su tu, jer su se do 2010. skrivali od ljudi
12

Bioraznolikost : Popis životinjskih i biljnih vrsta nije konačan - U proteklih deset godina otkriveno je 250,000 novih biljnih i životinjskih vrsta, a neke su vrlo rijetke

VIDEO

Ćelave papige za koje su prirodoslovci isprva pomislili da su mali lešinari, morski psi koji pužu po morskom dnu i nevidljive lignje samo su neke od životinja koje su se ove godine pridružile popisu poznatih vrsta. Najviše novih vrsta otkrije se u Amazonskoj prašumi (u prosjeku jedna svaka tri dana) i u morskim dubinama. Jedno od značajnijih otkrića u 2010. pronalazak je dugorepog puža na Indonezijskom dijelu Bornea. Naime, osim što su spori, puževi su vrlo rijetki.

Ibycus rachelae živi na visinama od 1900 metara, dug je četiri centimetra, a ističe se izuzetno dugačkim repom koji je tri puta dulji od njegove glave. Dvospolac je, poput ostalih puževa, a prilikom parenja potencijalnog partnera gađa “ljubavnim strelicama”, svojevrsnim bodljama koje ubrizgavaju spolne hormone i tako povećavaju šansu za razmnožavanje. A kad se odmara, jednostavno omota rep oko glave. 

Na Havajima je otkrivena nova vrsta lignje,  Euprymna scolopes koja uspijeva nadmudriti grabežljivce tijekom svojih noćnih aktivnosti. Ona živi u simbiozi sa svjetlucavim bakterijama Vibrio fischeri koje joj osvjetljavaju donji dio tijela. Stoga grabežljivci koji je gledaju odozdo ne vide tamnu, jestivu životinju čija se silueta ocrtava u kontrastu sa zvijezdama obasjanim nebom. Umjesto toga, gladni morski psi vide samo nebo, a lignja im ostaje nevidljiva. Ipak, većina novih vrsta krije se na dnu oceana koji su velikim dijelom još uvijek neistraženi i puni jezivih stvorenja kakvih nema ni u horor-filmovima. 

Jedno od njih je nova vrsta ribe zmaja koja tjednima, ili čak mjesecima, može izdržati bez jela. No, kada nešto uhvati u svoje ralje, ne pušta. Stoga većina riba dubokog mora ima mnogo zuba, a ova ih ima i na jeziku. Ovo morsko čudovište bilo bi još strašnije da nije veliko poput banane. Patuljasti ljenivac otkriven je na karipskom otoku Escudo de Veraguas. Dvostruko je manji od svojih svojih rođaka, mirniji i sporiji, i za razliku od njih zna plivati. Hrani se samo lišćem mangrova.

Šumski gušteri pobjegli su od zmija u pećine

Vrsta macaklina Crytodactylus macrotuberculatus otkrivena je 2008. u Maleziji. Neki pripadnici ove vrste žive u šumi i izlaze noću, a drugi su se prilagodili životu u pećinama kako bi izbjegli grabežljivce poput zmija.

Golema orhideja

Orhideja Phragmipedium Kovachii otkrivena je 2001. u peruanskim Andama. Cvjetovi imaju 20 cm.

Tajanstveni najduži kukac 

Najduži kukac na svijetu, Phobaeticus chani. otkriven je 2008. na Borneu. Tijelo bez ticala dugo mu je 36 cm. Sličan je grančici pa se lako skriva. Pronađeno je samo nekoliko primjeraka i o njemu se ne zna gotovo ništa.

Nedavno pronađen, a gotovo izumro

Kipunji, veliki majmun iz Tanzanije otkriven je 2003. i već je ugrožen: ima ih samo 1117.

Ne zna se što golema meduza jede

Meduza Tiburonia granrojo otkrivena 2003. široka je metar i intenzivno crvena. Nema lovke,  a plijen hvata mesnatim udovima. Ne zna se čime se hrani.

Maleni slonov rođak

Sivoliki sengi (Rhyncocyon udzungwensis) otkriven je 2006. u nacionalnom parku Uzungwa u Tanzaniji. To je najveća vrsta slonovskih rovki, kukcojeda čiji su najbliži rođaci slonovi. Velik je poput zeca, teži 700 grama i ima dug, fleksibilan nos koji podsjeća na slonovu surlu.

Biljka meso-žderka 

Biljka vrč (Nepenthes palawanensis)   u listovima skuplja vodu. Kukci, privučeni nektarom upadaju u “vrč” čiji su rubovi klizavi pa ne mogu izvući.

Morski pas koji hoda perajama

Morski pas iz porodice Hemiscylliidae otkriven je 2006. u Indoneziji. Dugačak je oko 60 centimetara, a živi na dubinama od 2-4 metra Iako može plivati ako baš mora, obično perajama hoda po koraljnom grebenu. 

Riba prozirne glave

Tihooceanska riba Macropinna microstoma ima prozirnu glavu u kojoj se okreću zelene oči koje izuzetno upijaju svjetlost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu