Lifestyle

Komentari 14

Niste jedini: Stres na Badnjak najgori je u pola tri popodne

Niste jedini: Stres na Badnjak najgori je u pola tri popodne

Razlozi za stres su najčešće prevelika očekivanja koja imamo od sebe samih i drugih, kupovanje namirnica i poklona u posljednji tren te strahovanje hoće li obroci pripremljeni za blagdane biti ukusni

Ako ste se jutros probudili s intenzivnim osjećajem da niste napravili sve što ste trebali za Božić, a planirali ste, niste jedini. Većini će poslijepodne obilježiti stres, a njegov vrhunac je obično u 14 sati i 33 minute, pokazala je britanska studija na više od 2000 ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema njoj, razlozi za stres su najčešće prevelika očekivanja koja imamo od sebe samih i drugih, kupovanje namirnica i poklona u posljednji tren te strahovanje hoće li obroci pripremljeni za blagdane biti ukusni.

Pod takvim pritiskom, već je premalo prostora u hladnjaku okidač svađa s ukućanima, a žene su najčešće pod znatno većim stresom nego pripadnici jačeg spola. Tako će one paničariti oko zamatanja poklona, ukrašavanja bora i sličnih detalja, što nije ni čudno jer žene na sebe obično preuzimaju većinu posla, zaključili su istraživači.

Oko 67 posto žena Badnjak i Božić smatraju najstresnijim danima u godini, dok 80 posto njih tvrdi kako si svake godine iznova zadaju previše posla. Istovremeno, čak 75 posto njih smatra kako njihovi partneri nisu pod stresom, a trećinu živcira kako oni mogu biti tako smireni dok one "lude".

Psiholozi smatraju kako bi ženama bilo znatno lakše da smanje svoja očekivanja i blagdanskom dobu ne pridaju preveliko značenje, odnosno da se koncentriraju na radost okupljanja obitelji, a ne na broj obroka na stolu ili darova ispod bora.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci