Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Od čega se pravi veganski sir?

Od čega se pravi veganski sir?

Današnji veganski sirevi pripremaju se kao što se od davnina prave mliječni sirevi. Razlika je jedino u tome što se bakterijske kulture umjesto u mlijeko životinjskog podrijetla dodaju biljnom mlijeku

VIDEO

Vegani su ljudi koji potpuno izbjegavaju hranu životinjskog podrijetla, što znači da ne jedu ni mliječne proizvode poput kravljeg mlijeka, sira, jogurta... No na tržištu postoji mnoštvo proizvoda nalik mliječnima, kao što su mlijeko od soje ili veganski sir. 

POGLEDAJTE VIDEO Trik kako lakše izribati sir:

Pokretanje videa...

Ribanje sira 00:52

Upravo taj veganski sir postaje sve popularniji na tržištu što dokazuje i podatak kako njegova prodaja raste brže od prodaje sira napravljenog od životinjskog mlijeka. Prema američkom udruženju 'Plant Based Foods Association', prodaja veganskog sira lani je porasla za 7 posto.

Današnji veganski sirevi pripremaju se kao što se od davnina prave mliječni sirevi. Razlika je jedino u tome što se bakterijske kulture umjesto u mlijeko životinjskog podrijetla dodaju sojinom mlijeku ili onom od orašastih plodova. Ali, proteini u mlijeku biljnog podrijetla ne reagiraju na sredstva za uzgoj na isti način kao kod životinjskog podrijetla pa veganski sir mora drugačije odležati.

Isprobajte 10 najpopularnijih veganskih specijaliteta u 2021.
Isprobajte 10 najpopularnijih veganskih specijaliteta u 2021.

Proizvođači u biljno mlijeko uglavnom dodaju mikrobno sirilo - sredstvo za zgrušavanje napravljeno od gljivica, kvasca ili plijesni pogodnih za vegane. Kod proizvodnje klasičnog sira uglavnom se koristi životinjsko sirilo napravljeno od enzima iz želuca preživača.

Od čega se pravi veganski sir? 

Većina varijanti ovakvog sira proizvodi se od biljnih masti i proteina, najčešće iz sojinog mlijeka i mlijeka orašastih plodova, uz dodatak tvari za zgušnjavanje i arome kojima se pokušava napraviti miris, okus i tekstura najsličniji klasičnom siru.

Veganski sirevi dolaze u različitim okusima, teksturama i boji, a ovo su najčešći sastojci od kojih se proizvode:

Sojino mlijeko proizvodi se od vode koja se dodaje u sojinu kašu tijekom proizvodnje tofua. Preostale sićušne čestice na kraju se uklanjaju iz tekućine i dobiva se sojino mlijeko koje se potom obogaćuje vitaminima i mineralima.

10 recepata za uskrsne delicije za vegetarijance i vegane: Od juha i glavnih jela do deserta
10 recepata za uskrsne delicije za vegetarijance i vegane: Od juha i glavnih jela do deserta

Orašasti plodovi sadrže proteine ​​i masti, što ih čini idealnom osnovom za veganski sir. Popularni orašasti plodovi u veganskom siru uključuju indijske oraščiće, bademe, makadamije, pekan orahe i pinjole.

Sjemenke suncokreta i bundeve bogate su masnoćama i proteinima te su izvrsna baza za mazive veganske sireve.

Fotolia

Sredstva za zgušnjavanje: Većina komercijalno dostupnih veganskih sireva sadrži zgušnjivače za stvaranje odgovarajuće teksture. Uobičajeni sastojci su škrob od krumpira, tapioke i kukuruzni škrob.

Manje poznati sastojci za zgušnjavanje su arrowroot (korijen nalik krumpiru podrijetlom iz Indonezija), agar-agar (prirodno sredstvo za želiranje od crvenih algi), karagenan (polisaharid iz crvenih algi), konjac guma (nastaje ekstrakcijom iz gomolja azijske biljke Amorphophallus konjac) i ksantan guma (dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera). Ovi dodaci osiguravaju tvrdoću koju očekujete kada sir stavite u usta, nalik onoj kod mliječnog sira.

Jedan blizanac bio je na mesnoj dijeti, drugi izabrao vegansku
Jedan blizanac bio je na mesnoj dijeti, drugi izabrao vegansku

Proteinski prah: Proteini od slanutka, graška i krumpira često se pojavljuju u veganskim sirevima. Proteinski prah upotrebljava se za stabilizaciju i teksturu.

Ulje: Kako bi veganskom siru dali kremasti osjećaj u ustima, proizvođači često dodaju visokomasno ulje od repice, kokosa, palminog i ulja šafranike.

Sredstvo za kiseljenje: Proizvođači u veganski sir često stave i sredstva za zakiseljavanje poput limunovog soka, mliječne kiseline i glukono-delta-laktona (prirodni regulator kiselosti E575) kako bi mu dali kiseliji okus koji oponaša mliječni sir.

Začini: Pojačivači okusa poput soli, nutritivnog kvasca, luka, češnjaka i drugih biljaka često se dodaju za dodatnu finoću i aromu, prenosi treehugger.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku