Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Od smokvi možete napraviti čaj, liker, kolačiće, ali i piling za lice

Od smokvi možete napraviti čaj, liker, kolačiće, ali i piling za lice

Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija

VIDEO

Uživanje u svježim i suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenoga kolesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća - osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tradicionalno sušenje smokava 01:48

Delicije koje možete napraviti sa smokvama:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljekoviti kolačići

Potrebno je 50 g suhih smokava, 100 g suhih šljiva i 100 g sene. Smokve i suhe šljive samljeti što sitnije. Umiješati senu i oblikovati kolačiće od po jedne žličice smjese i držati u hladnjaku. Ovi kolačići odlična su pomoć protiv zatvora - djeci je dovoljan jedan kolačić na dan, a odraslima dva tijekom dana. Kolačići se jedu polako, uz malo čaja od kima ili komorača.

Omiljena maska za lice Halle Berry sadrži grčki jogurt i med
Omiljena maska za lice Halle Berry sadrži grčki jogurt i med

Marmelada

Potrebno vam je 5 kg smokava i 1 kg šećera. Smokve oprati i oguliti. Zgnječiti ih u posudi i po želji odvojiti sok od sitnih sjemenki, procijediti ili propasirati. Dobiveni sok smokve staviti na vatru i, kad zakuha, dodati šećer. Kuhati miješajući dok se ne dobije željena gustoća. Još vruću marmeladu uliti u pripremljene staklenke i staviti ih u malo zagrijanu pećnicu da se napravi tanka kora. Zatvoriti.

Vino od smokve

Kilogram suhih i mekših smokava te deset bobica kleke stavite u drvenu ili plastičnu bačvicu i zalijte s 10 litara vode. Bačvicu, pokrivenu lanenom krpom i drvenim poklopcem, stavite na toplije mjesto i ostavite da odstoji deset dana. Nakon fermentacije tekućinu (smokvino vino) procijedite i ulijte u litrene boce, dobro začepite i koristite poslije tjedan dana. Smokvino vino najbolje je napraviti tijekom ljeta i piti (ohlađeno u hladnjaku) kao izvrsno osvježavajuće piće.

Jela sa smokvama

Smokve u rakiji

Uzmite kilogram zdravih i zrelih (svježih) smokava. Škarama odrežite peteljke i poredajte ih u staklenku za konzerviranje povrća. Zatim preko smokava prelijte litru lozovače, bocu prekrijte gustom lanenom krpom i ostavite da odstoji dva tjedna na toplome mjestu. Nakon dva tjedna uzmite pola kilograma šećera i rastopite ga s malo vode. Rastopljenom šećeru dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Miješajte sadržaj dok se šećer potpuno ne otopi pa ga prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Poslije tjedan dana rakiju (izvrstan liker) možete piti, a možete jesti i smokve. Pripazite, i oni opijaju kao i svaki drugi alkohol.

Domaći liker

Kilogram svježih smokvi poslažite u staklenku. Prelijte ih litrom lozovače, zatvorite lanenom krpom i ostavite dva tjedna na toplom. Rastopite pola kilograma šećera s malo vode i u to dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Dobro promiješajte, prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Nakon tjedan dana liker će biti spreman za piće.

Meksikanke znaju što je dobro: Neven, aloe vera i avokado
Meksikanke znaju što je dobro: Neven, aloe vera i avokado

U maslinovom ulju

Do 30 komada suhih smokava složite u teglu, a onda do vrha nalijte maslinovo ulje. Zatvorite i čuvajte mjesec dana. Smokve će upiti maslinovo ulje, a nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Ovaj recept može pomoći kod problema sa želucem, hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Čaj od listova

Lišće smokve liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme, čireve te ublažava simptome dijabetesa. Stoga se može pripremati kao čaj - dvije žličice listova smokve prelijte šalicom vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. Popijte jednu šalicu svako jutro, najbolje uz doručak.

Desert

Za poširanje smokvi stavite ih u posudu i prelijte vinom ili prošekom. Po želji dodajte malo cimeta, meda, vanilije ili limuna. Zakipite tekućinu, smanjite temperaturu, pokrijte posudu i na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta dok smokve ne omekšaju.Smokve prebacite u posudu za posluživanje, a tekućinu još ukuhajte dok ne bude gusta i prelijte preko poširanih smokvi.

Starite i sve na vašem tijelu već 'bježi' na jug? Povratite mladost
Starite i sve na vašem tijelu već 'bježi' na jug? Povratite mladost

Smokvenjak

Sameljite pola kilograma kvalitetnih suhih smokava, dodajte im krupno rezanih i poprženih 10 dekagrama badema i malo rakije (viskija ili ruma) tako da možete lakše izmijesiti priređenu masu. Dobivena smjesa oblikuje se u okrugle pogačice i suši u pećnici zagrijanoj na nižu temperaturu. Kad se smokvenjak osuši, odozgo na njega stavite grančicu komorača i zavijte u masni papir ili alufoliju te čuvajte na hladnom.

Osim za jelo, smokve su dobre i u službi ljepote.

Piling za lice

Kako biste napravili domaći piling za lice i tijelo, pomiješajte žlicu šećera, dvije žlice svježe cijeđenog narančina soka i jednu vilicom izgnječenu svježu smokvu. Dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i koristite piling jednom na tjedan. Enzimi iz smokve uklonit će mrtve stanice, a šećer nježno ispolirati kožu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno