Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Od usitnjenih ljuski jaja i suhog soca kave rade se prirodna gnojiva koje biljke obožavaju

Od usitnjenih ljuski jaja i suhog soca kave rade se prirodna gnojiva koje biljke obožavaju
1

Smanjite količinu otpada pa ljuske od jaja i soc od kave ne bacajte u smeće - iskoristite ih u svom vrtu kao prirodna gnojiva te potaknite rast povrća, osobito lisnatog kao što su blitva, špinat i salata

VIDEO

Vrtlarenje kao aktivnost ima terapeutsko djelovanje - boravite na svježem zraku, krećete se, fizički radite i ne mislite na probleme. Glava se čisti od negativnih misli, a vaš trud i rad na kraju su nagrađeni sočnim plodovima koje ste uzgojili. 

POGLEDAJTE VIDEO: Svestrani pepeo

Pokretanje videa...

01:05

Kako bi biljkama u vrtu dali sve što im treba, morate im osigurati dovoljno sunca, vode i kvalitetnu zemlju. No, to često neće biti dovoljno. Ako imate jako siromašnu zemlju, morat ćete posezati za raznim hranjivim tvarima, a najbolji izvor takvih sastojaka za biljke svakako je kompost. No, nemamo svi dovoljno velika dvorišta u kojima možemo kompostirati i tu u pomoć stižu mali, jednostavni trikovi kojima su se služile i naše bake. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Želite li da vaše biljke što bolje rađaju, neće biti dovoljno to što ste sjeme stavili u zemlju i zalili ga. Biljkama treba potpora hranjivim nutrijentima, kaže Yasmeen Qursha sa Sveučilišta Kalifornija te dodaje da isprobate moć ljuski jajeta te soca kave. 

- Iako ih često definiramo kao otpad, dobro je znati da sadrže dušik i kalcij koji su neophodni za rast i razvoj biljaka - dodaje. 

Ako ste ikada kupili bilo kakvo gnojivo, sigurno ste se na poleđini na kojoj su ispisani sastojci susreli s kraticom NPK. Upravo je to umjetno gnojivo bogato dušikom (N), fosforom (P) i kalijem (K) te se primjenjuje u gnojidbi povrća tijekom pripreme gredica, te tijekom sjetve i sadnje. Mnoga popularna višenamjenska gnojiva imaju veći udio dušika jer njegova prisutnost potiče bujniji rast lisnatih biljaka kao što s špinat, blitva i salata. 

Trikovi za uzgoj sočnih rajčica: Sade se uvijek na isto mjesto!
Trikovi za uzgoj sočnih rajčica: Sade se uvijek na isto mjesto!

- Tu uskače soc od kave koji obiluje dušikom. Naime, kuhanjem kave povećavaju se razine dušika - kaže Qursha te dodaje da se tako smanjuje njihova razina kiselosti koja može škoditi biljkama. 

- Ljuske od jaja posebne su zbog visokog udjela kalcija kojim obiluju, baš kao i sva umjetna gnojiva. Njihov doprinos iznimno je važan za rajčice i paprike kojima često nedostaje ovaj mineral pa se u tom slučaju slabo razvijaju, te im žute listovi - pojašnjava. 

Fantastični malč

Ovaj dvojac, za razliku od umjetnih gnojiva, mogu poslužiti i kao dobar malč. Naime, malč prekriva gornji sloj i štiti zemlju od isušivanja uslijed jakog sunca i tijekom sušnih razdoblja. Omogućuje da se voda dulje zadržava u zemlji te hrani biljke. Nakon što se počnu razgrađivati, obogaćivat će sastav zemlje i biljke će bolje rasti.

No, što treba učiniti? 

Za čuvanje ljuski i soca, najbolje je uzeti prozirnu posudu, primjerice staklenku. Ljuske odmah treba isprati i staviti sušiti. Zatim ih treba zdrobiti, prebaciti u staklenku i dobro je zatvoriti pa ostaviti na osunčanom mjestu. Nakon što skuhate i popijete kavu, odvojite soc i ostavite ga da se suši nekoliko sati pa ga također spremite u čistu staklenku sa zatvaračem. 

Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'
Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'

Oba sastojka možete dodavati istovremeno, lagano ih posipajući oko biljaka. Prihranjujte zemlju svakih nekoliko mjeseci ili neposredno prije sadnje. Samo je važno da ne pretjerujete, jer previše gnojiva može imati neželjeni učinak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru